English עברית
כניסה

401. איריס איריסיה קובליו: ים

בחר גיליון קודם

חפש

הצטרפו לרשימת המנויים

 
מדי שבוע, במשך שבע-עשרה השנים האחרונות, אני שולח הרהור על שיר, על השירה ועל החיים לשלושת-אלפים ושמונה-מאות מנויים. כאן תוכלו לקרוא את ההרהור השבועי, וגם את ההרהורים והשירים הקודמים (ברשימה מימין), ולשוחח על השירה ועל החיים. מי שרוצה לקבל את השיר השבועי בדואר האלקטרוני יכול להצטרף כאן לרשימת המנויים (או לשלוח לי את כתובת האימייל שלו: drorgreen@gmail.com).
אנא אל תשלחו לי שירים לפרסום, משום שהבחירה שלי אישית וסובייקטיבית. בדרך-כלל אני שולח שירים שנוגעים בי באופן מיוחד, ללא קשר לאיכותם ה'ספרותית'. 

 
בעריכת דרור גרין
 
גיליון 401, שנה תשיעית, פברואר 2015

את `פיוט` - דפשיר שבועי לשירה עברית, ערכתי והוצאתי לאור במשך שבע שנים רצופות, בשנים תשמ"ב-תשמ"ח, ובין חברי המערכת היו אריאל הירשפלד, עודד שור, אורה לב-רון, אילנה צוקרמן, יונה וולך וס. יזהר. מאות המנויים קיבלו מדי שנה אוגדן מיוחד, ומדי שבוע שלחתי אליהם בדואר שיר חדש שטרם פורסם, מאת טובי המשוררים העבריים. 

`פיוט 2014` מחדש את המסורת של דף-השיר. משנת 2007 אני שולח למנויים שיר והרהור על השירה ועל החיים. את כל השירים וההרהורים תוכלו לקרוא באתר 'פסייקום' וגם תוכלו להגיב בפורום של קוראי`פיוט`. 


Bookmark and Share


מזמן לא ראיתי ספר כה יפה. לא רק משום שהספר 'מִזְּמַן לֹא שָׁמַעְתִּי אֶת טַוָּסֵי הַלַּיְלָה' יצא לאור בהוצאת 'אבן חושן' האיכותית, אלא בעיקר בזכות ציורי האקוורל הנהדרים של המשוררת והציירת איריס איריסיה קובליו

ציורי המים של איריס פיוטיים, והשירים שלה ציוריים. בשעה שהאקוורלים הם תיאורי-נוף מופשטים, השירים הם תיאורים של נוף פנימי, של הרהורים ותחושות. 

גם בשירים איריס מציירת נוף. היא, כמובן, אינה המשוררת הראשונה שכותבת שירי טבע. אבל זו אינה משימה קלה. כשם שציור טבע אינו מיועד להחליף את המצלמה ולתעד את הטבע, גם שיר הטבע אינו מתאר את מה שיש בטבע, אלא את נקודת ההתבוננות המיוחדת של המשורר. 

כמו אורי ניסן גנסין, שידע לתאר באמצעות שיר הטבע שלו את חרדת-המוות הקיומית, או מ.ז. ולפובסקי, שתיאר בשיר 'מנגינות-ים' את האפשרות להקשיב ל"פִּטְפּוּט הַיָּם", ולא להתפתות לרומנטיקה המוגזמת של משוררי הטבע: "לֹא לַחַשׁ אַהֲבָה, לֹא נִיד לֵב דּוֹפֵק", גם איריס הופכת את הטבע לכלי אנושי לביטוי רגשית, או להתבוננות עצמית. 

כשם שכתמי צבעי המים מקבלים על הדף ממשות של נוף קסום, גם המלים של איריס הופכות את המלים לממשות הנוצרת בדמיוננו. כותרת הספר 'מִזְּמַן לֹא שָׁמַעְתִּי אֶת טַוָּסֵי הַלַּיְלָה', הלקוחה מאחד משירי ה'לילה' בספר, היא מניפולציה לשונית שבלעדיה היתה השירה מאבדת את משמעותה. 

הכותרת הזו מבוססת על העובדה שהמוח שלנו אינו מזהה את המציאות, אלה מפרש אותה באמצעות סיפורים. הכותרת 'מִזְּמַן לֹא שָׁמַעְתִּי אֶת טַוָּסֵי הַלַּיְלָה' היא סיפור, ואין לנו ברירה אלא להקשיב לעלילה ולעבד אותה במוחנו. ברגע שאנחנו עושים זאת, ומדמים בעיני רוחנו את המשוררת המחפשת בלילות את טווסי הלילה, המשפט הזה הופך עבורנו למציאות, והמושג 'טַוָּסֵי לַּיְלָה', שאין לו כל קיום במציאות, הופך בעינינו לעובדה קיימת. 

מִזְּמַן לֹא שָׁמַעְתִּי אֶת טַוָּסֵי הַלַּיְלָה 
אֲנִי חוֹשֶׁשֶׁת שֶׁחִסְּלוּ אוֹתָם 
כְּמוֹ שֶׁעָשְׂתָה הַבּוּגֶנְוִילְיָה לַשִּׂיחַ הַשּׁוֹשַׁנִּים 
אֶת הַשִּׂיחַ אוּלַי עוֹד אוּכַל לְהַצִּיל 
אֲבָל אֵיךְ אַחְזִיר אֶת קוֹלָם הַכָּחֹל 
בַּלֵּילוֹת הַלְּבָנִים

עכשיו, כשנוצר אמון בינינו לבין המשוררת, המספרת לנו על הבוגנוויליה שחנקה את שיח השושנים שלה, היא יכולה להמשיך לצייר במלים את הטווסים, ולנו אין כל קושי לראות את "קוֹלָם הַכָּחֹל" של הטווסים "בַּלֵּילוֹת הַלְּבָנִים". 

צייר יכול לצייר ים בכל צבעי הקשת, ומשורר יכול להראות לנו את "קוֹלָם הַכָּחֹל" של הטווסים "בְּלֵילוֹת לְבָנִים". איריס יודעת שבין הדמיון למציאות "מַפְרִיד קַו", אותו מצייר המשורר. זה אותו הקו, אותו כינתה המשוררת זלדה בשם "הַפָּס הַדַּקִּיק שֶׁבְּלִבִּי" או "הַפָּז הַדַּקִּיק שֶׁבְּלִבִּי". אותו קו שאצל זלדה  הוא הקו "שֶׁמַּפְרִיד בֵּין טוֹב לְרַע", הוא קו היצירה, שאצל איריס מפריד בין מציאות פנימית למציאות חיצונית, כלומר הקו שמאפשר לנו להבין את העולם הסובב אותנו. 

איריס מהרהרת על הקו הזה, המפריד "בֵּין רִגְשַׁת הַמַּיִם לַשָּׁמַיִם", ו"יוֹדַעַת שֶׁהוּא לֹא קַיָּם". זו לא הבנה פילוסופית על טבעו של העולם, אלא הכרה בקיומו של קו נוסף המבחין בין הידיעה הרציונלית הקוגניטיבית, לבין התהליך הרגשי שמנווט אותנו בעולם. 

"אֲנִי יוֹדַעַת שֶׁהוּא לֹא קַיָּם", היא כותבת, "אֲבָל עֵינַי לֹא". ככל שנתאמץ לחשוב ולהבין, המודעות הרציונלית שלנו, החשובה כל-כך למחקר המדעי, למשל, אינה משפיעה כלל על רגשותינו, ועל האופן בו אנחנו רואים את העולם. בשיר הקטן הזה הצליחה איריס לבטא את המהות החמקמקה והפלאית של טבע האדם. 

השיר הזה אינו מתאר רק את השאלה הקיומית על טבע האדם, אלא מציע גם את התשובה. הקו הדמיוני שרואות עיניה של המשוררת, המופיע בין הצבעים של הציירת, הוא גם היצירה האמנותית (שירה, ציור) המעניקה משמעות לחיינו, גם כאשר היא בדיונית, ואולי אפילו דווקא משום שהיא בדיונית. 

גם אצלנו מציירים, ובתיאטרון העירוני נפתחת תערוכה, 

של צעירי העיר, 

ובה גם ציור של מוריה.

  

שמחתי לגלות שבין עשרות הציורים הפיגורטיביים, הדומים זה לזה, הוצג גם הציור המופשט של מוריה

בזכות מוריה גם בבית כולם מציירים, 

ומאיה מבקשת צבעים חדשים ליום הולדתה.  

אצל אפרת בסטודיו נוצרים כלים חדשים,  

לכבוד יום האהבה, 

וגם כלים חדשים, 

בסגנון חופשי יותר. 

ובינתיים אנחנו חוגגים למאיה את יום הולדתה השביעי,  

עם עוגת קומות,  

ועם חברים. 

ולא חלפו חמישה ימים ואנחנו חוגגים גם ליונתן את יום הולדתו העשירי.   

כשהשמש שבה ויוצאת אפשר לזרוק כדורי שלג זה בזה,  

ולצאת לטייל בשלג הנמס. 

ובחוץ, התערוכה של הטבע מטילה צל בהיר, 

זוהרת ברחובות העיר, 

ובוהקת בשבילי הכפר. 

  

בכל בוקר אנחנו שבים ומתעוררים אל מול היופי הזה.  

שבת שלום,

דרור 

Bookmark and Share

 

אתם מוזמנים לבלות איתנו שבעה ימים בסדנה זוגית מיוחדת במינה, אצלנו בכפר. פרטים באתר: 

סדנה זוגית בכפר בולגרי

 
"הגענו עם ציפיות גבוהות ויצאנו עם תוצאות יוצאות דופן, הרבה מעבר למה שיכולנו לדמות(אורית מקלר ואיריס קטעבי-נחמני, אוגוסט 2014).
 
"האימון הרגשי, שהועבר לנו במשותף על ידי דרור ואפרת, הלם בנו כ'תופעה' שעד כה לא הבנו ולא הקדשנו לה כל מחשבה. למדנו לנתח את היחסים שבינינו, שאגב, היו מלאי הרמוניה גם קודם לכן, ולתת להם משקל באמצעות שבעת הפרקים באימון הרגשי. דרור ואפרת היו ממש נפלאים ביחסם ובשקדנותם להעניק לנו את המירב(תמר ואלי, ינואר 2014).
 
"דרור הוא אחד מאנשי המקצוע הייחודיים שפגשתי. אין אף אחד שדומה לו בנוף המקצועי שלנו. הוא חושב בצורה מיוחדת ופוריה. אני משוכנע שהסדנה שהוא מציע תהיה חוויה מגרה ומעשירה, שתתן למשתתפים נקודת מבט חדשה" (פרופ` חיים עומר, אוניברסיטת תל-אביב, מחבר הספרים `שיקום הסמכות ההורית`, `השטן שבינינו`. `פחדים של ילדים` ועוד). 
 
 
"סדנת האימון הרגשי עם דרור ואפרת גרין היתה מתנה יפה שהענקנו לעצמנו אחרי 30 שנים של זוגיות. דרור ואפרת אירחו אותנו בתוך חייהם, בכפר פסטורלי שופע ירק, בועה אקס-טריטוריאלית קסומה" (ברכה ועידו, מאי 2013). 
 
"חזרתי עם ארגז כלים ותחושת יכולת - מרגישה שקיבלתי 'חדר כושר לאימון רגשי'. משפרת את ניהול הזמן , מזהה את המקום הבטוח וקשובה יותר לקול הרגשי. אני ממליצה בחום לכולם. זו חוויה אחרת ומעצימה" (שוש רוטשטיין - מטפלת באמצעות אמנויות). 
 
"שבוע של התרגשות והנאה, בצד חוויות חדשות של פעם בחיים (ואולי נחזור לפעם שניה)" (סמדר אברהמי). 
 
"מה שהדהים אותי, זו הפשטות והדרך שנראית הגיונית ומעשית להשיג איכות חיים טובה יותר בכל רמה" (אורי כרמל, חיפה). 
 
"באמצעות שיטת האימון הרגשי, והניואנסים האישיים היחודיים של זוג נפלא זה, התאפשר לנו לחוש ב'מקום בטוח'. התאפשרה תנועה מעגלית בין עולמנו לעולמם לעולמנו. זכינו להיחשף לפן האישי, הזוגי והמשפחתי של דרור ואפרת, בכנות בלתי-רגילה, בדרך היוצרת הדהוד אינדיבידואלי, בינאישי, קבוצתי, ואולי אף קוסמי" (מיכל שמש, פסיכולוגית). 
 
"השהות שלי במהלך כל השבוע, במקום נעים ובטוח, בכפר קטן בבולגריה, לא רחוק מנהר ויער, היתה חוויה נפלאה אשר ניתקה אותי מעומס חיי היומיום שלי ועטפה אותי באהבה, בנדיבות וברוגע" (מלכה). 
 
"דרור ואפרת הם מנטורים רגישים וחמים. הם אירחו אותנו בלב רחב ושיתפו אותנו בחייהם המיוחדים בכפר הבולגרי. אני ממליצה על ההיכרות עם דרור ואפרת, שהינם אנשים מיוחדים במינם, מעוררי השראה ואהבה" (אסתר גילת, יוצרת ופסיכולוגית קלינית). 
 
"יום יום קמנו אל גן העדן הקטן בכפר דבורישטה. משהו באוויר הצלול ובאנרגיות המרגיעות שמשדר ביתם של דרור ואפרת , סימן לנו שקיבלנו את ההחלטה הנכונה והגענו למקום הנכון והבטוח. החל מגינת הירקות האורגניים, הסטודיו לקרמיקה של אפרת, העצים המלבלבים במגוון פריחות צבעוניות ופירות מזמינים, ועד הנהר הזורם שעובר בכפר שכאילו הזמן בו עצר מלכת(דנה ואביה). 
 
"זו הזדמנות לחבק את שניכם באהבה, על האירוח העוטף שקיבלנו מכם במהלך שבוע זה, על הפתיחות והתמיכה שהענקתם לנו בביתכם הקסום ובקרב בני המשפחה הנפלאים" (בוגרי סדנת 'אימון רגשי וצילום', אוקטובר 2012). 

Bookmark and Share


 

פיוט, דף שיר שבועי לשירה בעריכת דרור גרין. מדי שבוע נשלח למנויים שיר חדש מאת טובי המשוררים העבריים: יונה וולך, יהודה עמיחי, זלדה, לאה גולדברג, דוד אבידן, אגי משעול, אברהם חלפי, חיה שנהב, שיקספיר, ביאליק, אמילי דיקינסון, אדגר אלן פו, מחמוד דרוויש, ג'ון לנון, רחל ועוד.