English עברית
כניסה

454. דוד טובי: אל מלא רחמים

בחר גיליון קודם

חפש

הצטרפו לרשימת המנויים

 
מדי שבוע, במשך שבע-עשרה השנים האחרונות, אני שולח הרהור על שיר, על השירה ועל החיים לשלושת-אלפים ושמונה-מאות מנויים. כאן תוכלו לקרוא את ההרהור השבועי, וגם את ההרהורים והשירים הקודמים (ברשימה מימין), ולשוחח על השירה ועל החיים. מי שרוצה לקבל את השיר השבועי בדואר האלקטרוני יכול להצטרף כאן לרשימת המנויים (או לשלוח לי את כתובת האימייל שלו: drorgreen@gmail.com).
אנא אל תשלחו לי שירים לפרסום, משום שהבחירה שלי אישית וסובייקטיבית. בדרך-כלל אני שולח שירים שנוגעים בי באופן מיוחד, ללא קשר לאיכותם ה'ספרותית'. 

 
 
בעריכת דרור גרין
 
גיליון 454, שנה עשירית, פברואר 2016

את `פיוט` - דפשיר שבועי לשירה עברית, ערכתי והוצאתי לאור במשך שבע שנים רצופות, בשנים תשמ"ב-תשמ"ח, ובין חברי המערכת היו אריאל הירשפלד, עודד שור, אורה לב-רון, אילנה צוקרמן, יונה וולך וס. יזהר. מאות המנויים קיבלו מדי שנה אוגדן מיוחד, ומדי שבוע שלחתי אליהם בדואר שיר חדש שטרם פורסם, מאת טובי המשוררים העבריים. 

`פיוט 2014` מחדש את המסורת של דף-השיר. משנת 2007 אני שולח למנויים שיר והרהור על השירה ועל החיים. את כל השירים וההרהורים תוכלו לקרוא באתר 'פסייקום' וגם תוכלו להגיב בפורום של קוראי`פיוט`. 


Bookmark and Share


לפני כשלושים שנה פגשתי את דוד טובי (1936-2009) בדירה קטנה בקרית-חיים מערבית, לא רחוק מן הים, והמפגש הותיר בי חותם עמוק. באותם ימים היכרתי את רוב המשוררים הישראלים, הידועים והחדשים, ובכל שבוע שלחתי לארבע-מאות מנויים שיר יחיד שהודפס על דף בגודל גלויה במעטפה, עליה כתבתי בכתב-יד את הכתובת. 

דוד לא דמה לאותם משוררים צעירים שפגשתי בירושלים ובתל-אביב, שניסו את כוחם בכתיבה והתקשו לפרסם את שיריהם במוספים הספרותיים של העיתונים או בכתבי-העת הספרותיים. הוא נולד בקהיר, וכבר בגיל שלוש-עשרה התלהב מ'המלט' של שייקספיר וצבר ספריה מגוונת של הקלאסיקה העולמית. לא היתה לו השכלה רשמית, והוא עבד כמלח בצי הסוחר וכל חייו עבד בחברת ספנות ('צים') והרבה לבלות בעיר התחתית של חיפה. הוא קרא באנגלית ובצרפתית וכתב באנגלית. כשנפגשנו הוא היה משורר בוגר ועמוק ששיריו הרבים הושפעו מן השירה הקלאסית ומן הפילוסופים היווניים והמודרניים. איש, בסביבה שבה חי ועבד, לא יכול היה להבין את חשיבותם של שיריו, שלא פורסמו מעולם, והוא היה קורא אותם לחבריו הספנים והסוורים בבתי הקפה הקטנים של חיפה. 

למרות הקושי תרגמתי באותם ימים את שירו 'עונה של תוגה מתחילה', ופרסמתי אותו ב'פיוט'. תרגמתי שירים נוספים שלו, אך משום מה לא פרסמתי אותם. כעשר שנים מאוחר יותר תרגם נתן זך, אותו פגש באחד מבתי-הקפה של חיפה, מבחר קטן משיריו, ופרסם אותם בחוברת 'הנה' (אפריל 1995). 

בימים אלו יצא לאור הספר 'כותב השירים', שבו חמישים מתוך שיריו הרבים של טובי, שתורגמו מאנגלית על-ידי המשורר עודד פלד. להפתעתי, מצאתי בספר גם את התרגום שלי לשיר 'עונה של תוגה מתחילה', בשינויים קטנים, ללא אזכור שמי כמתרגם המקורי. הספר יצא לאור בהוצאת 'קשב לשירה', בעריכת רפי וייכרט. רוויטל טובי, בתו של המשורר, כתבה מבוא מקיף על דמותו ושיריו של טובי. 

גם את השיר 'אל מלא רחמים' תרגמתי באותם ימים ומצאתי לאחרונה, אך לא מצאתי את המקור באנגלית (וגם ילדיו של טובי לא מצאו אותו בין כתביו).טובי הרבה לתאר את בתי-הקפה והמסבאות של העיר התחתית בחיפה, את יושביהם קשי-היום ואת הניגוד הכואב בין דמותו הגדולה, החזקה, שדמתה לסבלים ולאנשי השוק שהשתכרו איתו, לבין תחושת הריחוק והבדידות שלו והידיעה שאיש מן הסובבים אינו מבין את שפתו. 

כותרת השיר, 'אל מלא רחמים', מתייחסת לתפילה לעילוי נשמת המת, שהיא הרקוויאם היהודי ("אֵל מָלֵא רַחֲמִים שׁוֹכֵן בַּמְּרוֹמִים, הַמְצֵא מְנוּחָה נְכוֹנָה עַל כַּנְפֵי הַשְּׁכִינָה"). אינני יודע אם טובי הכיר את שירו של יהודה עמיחי, שכותרתו זהה, שגם הוא מביע מחאה על הפעם שבין 'רחמי' האל לבין הכאב שבעולם: 

אֶל מָלֵא רַחֲמִים,
אִלְמָלֵא הָאֵל מָלֵא רַחֲמִים
הָיוּ הָרַחֲמִים בָּעוֹלָם וְלֹא רַק בּוֹ

טובי מתאר את "הָאֲוִיר הַדָּחוּס שֶׁל בַּר בָּעִיר הַתַּחְתִּית בְּשָׁעָה נִדַּחַת שֶׁל הַיּוֹם" כסעודת אשכבה שאין לה סוף לחייו שלו, הנוגים והכואבים. ה"בַּר בָּעִיר הַתַּחְתִּית" אינו בר של ממש, אלא תחושה שהוא נזכר בה והוגה בה כתפילה או כסוגסטיה מנחמת, ולכן נפתח השיר בציווי "דַּמֶּה", כלומר "התפלל". זה אינו געגוע לבתי-הקפה ולמסבאות של העיר התחתית, המתוארים בשיריו של טובי כמקום של שפל ו"תַּחְתִּית", אלא לרגע מסוים של חסד ההופך את התמונה על פיה. 

רגע החסד הזה "בְּשָׁעָה נִדַּחַת שֶׁל הַיּוֹם" הוא החום האנושי כשמישהי היושבת בצד השני של הבר "מְשַׁלַּחַת בַּרְבּוּר שֶׁל נוֹחָם" לעברו. אי-אפשר למצוא מטפורה כזו, "בַּרְבּוּר שֶׁל נוֹחָם", בשירה העברית העכשווית, וגם היא, כמו אותו מבט חם, רגעי, בבר נידח בעיר התחתית, מנחמת אותנו בזיכרון של שירה אחרת, קלאסי, המעוררת געגועים למשהו שכבר אינו קיים. 

אבל טובי אינו משורר סנטימנטלי, והוא יודע שהמבט המנחם אינו אישי, אינטימי, אלא חלק מן הבדידות של המקום, ולכן המבט הזה אינו נשלח אליו אלא "אֶל כִּסְּאִי". 

הבית השני של השיר מחזיר את המשורר אל המציאות, וכשנוצר קשר של ממש בינו לבין האשה הזרה היא פונה אליו בשאלה: "שֶׁאֶשְׂרֹט אֶת לְחָיֶיךָ הַחִוְּרוֹת?" אלו מלות הפיתוי המקובלות בין זרים בבר חשוך, שמשנות את משמעותן כאשר המשורר מדמה אותו לשאול, המואר "בָּאוֹר הָעִנְבָּרִי שֶׁל הַשִּׂנְאָה". אבל המשורר יודע ש"הָאֶצְבָּעוֹת הָאֲדֻמּוֹת" של האשה הזרה אינן באמת אדומות, אלא פשוט משקפות את האור האדום של הבר, אותו אור שלא צובע את פניו שלו, אותן הוא מדמה כגופת המת חסרת-הדם: "לְחָיֶיךָ הַחִוְּרוֹת". 

בבית השלישי שוב חוזר טובי מן המטפורה הרחוקה אל המציאות הכואבת, והשאלה שלו אינה מופנית אל חיזוריה של האשה הזרה אלא לעולמו הפנימי: "לָמָּה הַנְּשִׁיקוֹת עַל פְּצַעַי הַפְּתוּחִים?" אבל הוא אינו מוותר על רגע החסד של המגע האנושי, גם כאשר הוא קצר ושטחי, משום שהרגע הזה מחבר את "תֻּפֵּי הַפֶּרֶא שֶׁל לִבִּי" המשתוקקים לעולם אחר של שירה קלאסית, של חיבור של ממש לאנשים המבינים ואוהבים אותו, לבין "הַצְּלִיל הַלּוֹהֵט שֶׁל כּוֹסִיּוֹת מִצְטַלְצְלוֹת" בחשכת חייו של המשורר המשתכר בבר בעיר התחתית. 

מה שאפשר לטובי לחבר בין שני העולמות, בין התקווה לייאוש, היה השירה, שבזכותה הצליח ליצור את הקסם ההופך את עליבותה של העיר התחתית למציאות מוארת. בשיר אחר הוא מספר איך הוא מתאהב במלצרית מכוערת, וההתבוננות מבעד ליצירה האמנותית הופכת אותה ליפה וזוהרת. 

השיר מסתיים לכאורה בתובנה ש"הָיָה זֶה רֶגַע חוֹלֵף בֵּין שְׁנֵי מַשְׁקָאוֹת מְהִירִים", אבל אנו, הקוראים, יודעים שהרגע הזה הוא גם עולם שלם של חיים ותשוקה, וגם תפילה המעניקה משמעות לרגעים האחרים, האפלים. 

היכולת הזו של טובי לבודד תמונה אחת מתוך רצף ההתבוננות, ורגע אחד מתוך רצף הזמן, מאפיינת את שיריו, ואני נזכר בשורה המסיימת את שירו הנפלא 'עונה של תוגה מתחילה':  

הַטֶּבַע עוֹמֵד מֻכֶּה תִּמָּהוֹן מוּל הַשָּׁאוֹן הַפָּעוּט הַזֶּה. 

גם קריאת השיר, בה אני שב ומשתף אתכם, היא רקע פעוט הצובע את העולם כולו בצבע אחר, בדיוק כפי שבזכות המצלמה אני יכול ללכוד רקע חולף של יופי, המעורר תימהון והשתאות. כך עשה הגשם השובר את המראה המשתקף בחלוני, 

ולוכד את עצי האגוז בשלוליות,  

וכך אור הדמדומים של השקיעה, 

המעצים את בדידותו של עץ האגוז, 

ושל הענן, 

ושל העץ המשקיף אלי בכל בוקר מבעד לחלון. 

הרגעים הקטנים והמיוחדים הם גם אלו בהם הכרוב, שחיכה בסבלנות, 

הופך לכרוב ממולא, 

בירקות ובאורז, 

נאסף בצנצנות, 

ומוכן למלא את המרתף שבו נשמר המזון, כמו בכל בית בכפר הבולגרי. 

הרגע המיוחד חולף כחץ בחצר, 

או כסונטה של בטהובן מבין אצבעותיו של יונתן. 

אנחנו ממשיכים לחגוג ליונתן את יום הולדתו במסיבת תה שהוא עורך, 

ובראוניז שהכנתי לכבודו, 

וכמעט עשרים ילדים ישבו יחד, כמו במטבח קהילתי, 

וכל אחד הכין את הפיצה שהוא אוהב. 

ושמרנו רגעים קסומים, 

של משחקים וצחוקים. 

ובכל בוקר חוזר הרגע הקסום הזה, של אור, שפותח את היום. 

שבת שלום,

דרור 

Bookmark and Share

 

 

סדנה מיוחדת לחופשת הפסח

 

מעגל נשים

שבעה ימים של סדנת אימון רגשי ועבודה בחומר בכפר בולגרי קסום
12-19 באפריל 2016

בהנחיית ד"ר דרור גרין ואפרת גרין

מעגלי שיתוף וסיפור היו מאז ומתמיד מקום המפגש הטבעי לנשים. סדנת 'מעגל נשים' היא הזדמנות מיוחדת במינה לחדש את הכישורים הרגשיים והחברתיים שלנו בעשיה הבסיסית המענגת ביותר: סיפור והקשבה, טיול בטבע ומפגשים עם נשות הכפר. במשך שבעה ימים ניפגש, נדבר ונצחק, נטייל בכפר ובסביבתו ונלמד זו מזו. 

שבעה ימים של מעגל נשים 

סדנת 'מעגל נשים' מתקיימת בכפר הבולגרי הקטן דבורישטה, בין עצי הפרי לגן-הירק, בחיק הטבע, והיא מיועדת לשש משתתפות. באפריל עדיין פורחים אצלנו עצי הדובדבן, והטבע הבולגרי שופע ומרהיב עין. 

"שבעה ימים בצל משפחה מקסימה בבולגריה בכפר שבו החיים נעצרו לטובת האדם, הטבע והחי - הלב עדיין שם" (מירה צוקרמן). 

בכל בוקר ניפגש עם דרור בסטודיו שלו, כדי להכיר אחת משבע המיומנויות הרגשיות, ואת היישום שלה בעבודת האימון הרגשי האישי והקבוצתי.   

אחר-כך נכין יחד ונאכל ארוחת-צהרים קלה ובריאה.  

נשב סביב השולחן בסטודיו של אפרת, נלוש וניצור בחומר.

נשב ליד האובניים וניתן להם לעזור לנו ליצור ולמצוא את המרכז שלנו.

נגלה ונאמן את היכולת שלנו לאהוב ולקבל את עצמנו ואת מי שסביבנו דרך הקשבה ונתינה. 

 

נסתובב בשוק האיכרים ובחנויות יד שניה בעיר הקרובה. נוכל לטבול במעינות החמים, ולטייל ליד הנחל בנוף עוצר נשימה. ובעיקר נהנה פשוט להיות ולגלות כמה יופי יש בנו ובעולם ואיך אפשר בעזרת תרגול וכלים פשוטים לעשות את החיים ואת היומיום הרבה יותר נעימים וזורמים.

"זו חוויה מעצימה ומחבקת. שני בני זוג משלימים באישיותם ובמקצועיותם תובנות של ידע ורגישות עצומה. כשהם מעטירים שפע של נדיבות, חום אנושי, רגישות עצומה ואהבה" (רוחלה זיו). 
 

הסדנה כוללת גם טיולים בנוף הכפרי היפה, והיכרות עם חיי הכפר הבולגרי ותושביו. 

נפגוש את עצמנו, את אנשי הכפר, את המנהגים המקומיים ואת מלאכות היד בהן עוסקות נשות המקום. 

הסדנה מבוססת על הספר המקיף, 'אימון רגשי', שהוא מדריך מעשי לניהול רגשות. את הספר ניתן לרכוש רק באתר האינטרנט, ושם אפשר גם לקרוא את חלקו הראשון. בספר 'מקום בטוח' אפשר לקרוא על היישומים החברתיים של האימון הרגשי. מבוא לאימון הרגשי אפשר לקרוא בספר 'שיחות עם הנסיך הקטן'. 

אתן מוזמנות לקרוא את מכתבי משתתפי הסדנאות הקודמות. 


אימון רגשי 

מרגע היוולדנו אנחנו לומדים ומתפתחים. אנחנו לומדים ללכת, לדבר, ולאט לאט אנחנו רוכשים מיומנויות שונות המאפשרות לנו להיות עצמאיים. אבל איש מעולם לא לימד אותנו לעשות שימוש במיומנויות הרגשיות שלנו, שהן התוכנה המפעילה את מוחנו ומאפשרת לנו להתאים את עצמנו למציאות. 

האימון הרגשי הוא מתודה מהפכנית, המאפשרת לנו לזהות את שבע המיומנויות הרגשיות שלנו ולשפר אותן באופן קבוע באמצעות תרגול יומיומי. ד"ר דרור גרין, שפיתח את האימון הרגשי, יצר דרך-חיים המאפשרת לכל אחד לנהל את רגשותיו, לממש את יכולותיו וליצור קשרים המבוססים על סיפור והקשבה. האימון הרגשי הוא גם דרך לחידוש החיים הקהילתיים וליצירת רשת חברתית לא וירטואלית. 

הספר 'אימון רגשי' הוא מדריך מעשי לניהול רגשות, והוא מציע דרך פשוטה ויעילה לזיהוי ולשיפור יומיומי של שבע המיומנויות הרגשיות. 

"דרור הוא אחד מאנשי המקצוע הייחודיים שפגשתי. אין אף אחד שדומה לו בנוף המקצועי שלנו. הוא חושב בצורה מיוחדת ופוריה." (פרופ' חיים עומר, אוניברסיטת תל-אביב, מחבר הספרים 'שיקום הסמכות ההורית', 'השטן שבינינו'. 'פחדים של ילדים' ועוד).  

"אני יוצאת מכאן חכמה יותר, בלב ובנפש, ולוקחת אתי דוגמא נהדרת להמשך" (עירית חכם). 

איך, מתי וכמה

כל זאת במרחק של שעתיים וחצי טיסה ועוד שעה וחצי נסיעה בנופים מקסימים. 

אתן מוזמנות להצטרף לשבוע של כיף, 'לנשים בלבד' (קבוצה של 6 משתתפות). 

המחיר, 850 יורו, כולל את הסדנה, הסעות ואירוח מלא (ואינו כולל את הטיסה). 

בכפר ציורי ויפה הסמוך לעיר תלונו במלון משפחתי פשוט ונחמד, ובו תאכלו את ארוחת הבוקר והערב בכל יום. הארוחות צמחוניות וכוללות ביצים ומוצרי חלב. 

חדרי המלון פשוטים, נקיים וממוזגים. כל חדר מעוצב באופן שונה ומיוחד. החדרים פזורים על שתי קומות ללא מעלית.

לפרטים ולהרשמה כתבו אלינו: 

אפרת: greenefrat@gmail.com

דרור: drorgreen@gmail.com

או התקשרו למספר הטלפון הישראלי שלנו: 073-2248404 


אפרת גרין 

בת קיבוץ רמת-יוחנן, 1969, מתגוררת בכפר דבורישטה בבולגריה עם דרור וארבעת ילדיהם, הגדלים בחינוך ביתי בחיק הטבע. 

למדה מנהל עסקים ושיווק, ועסקה בהם מגיל צעיר בישראל ובעולם. טיילה ולמדה שפות ותרבויות. 

 

 

מאמנת אישית ועסקית, ועוסקת באימון לחיים טובים יותר של מימוש והגשמה עצמית, דרך הסקייפ. בסטודיו שלה לקדרות היא יוצרת כלים שימושיים ומשחקים, מלמדת, מדריכה ומאמנת למצוא את המקום הבטוח דרך החומר. 

נולד בירושלים, 1954, מתגורר בכפר דבורישטה שבבולגריה עם אפרת וארבעת ילדיהם. ניהל את 'קוגיטו, בית-ספר לפסיכותרפיה' בזכרון-יעקב ולימד פסיכיאטרים, פסיכולוגים ופסיכותרפיסטים בבית-הספר לפסיכותרפיה של הטכניון בביה"ח רמב"ם, בבית-הספר לפסיכותרפיה בבית-החולים בצפת בשיתוף עם מכללת צפת, ובלימודי ההמשך ברפואה של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב בשיתוף עם שירותי בריאות כללית. פיתח את גישת 'האימון הרגשי' ומנהל את 'המכון לאימון רגשי' בבולגריה. 

סיים דוקטורט ותואר שני בסיטי יוניברסיטי (ריג'נטס קולג', לונדון), בוגר האקדמיה למוסיקה ע"ש רובין בירושלים (קומפוזיציה) והאוניברסיטה העברית (פילוסופיה ומוסיקולוגיה). שימש כמנכ"ל 'הוצאת המוסיקה הישראלית' ו'הסדנה הירושלמית לעיצוב', והמציא את משחק-החשיבה 'טריקסי' שנמכר ברחבי העולם. 

פיתח את גישת 'האימון הרגשי' ומנהל את 'המכון לאימון רגשי' בבולגריה. כאחד מחלוצי הטיפול הנפשי באינטרנט פיתח את הקליניקה הווירטואלית הראשונה. 

ד"ר לפסיכותרפיה, מוסיקאי, סופר ומאייר. חיבר כארבעים וחמישה ספרים לילדים, למבוגרים ובתחום המקצועי, וביניהם: 'טיפול נפשי, מדריך למשתמש''פסיכותרפיה ממבט אחר', ו'פרויד נגד דורה'. הספר 'אימון רגשי' יצא לאור בשנת 2011, ואת חלקו הראשון ניתן לקרוא באתר.


"ארוחות מפנקות, טיולים מהנים בחברת המשפחה, ובנוסף הסדנה המלמדת וההתנסות בחימר. אפרת ודרור הכירו לנו דרך חיים משלהם, ובין לבין הכרנו גם את ילדיהם המקסימים. שבוע של התרגשות והנאה, בצד חוויות חדשות של פעם בחיים" (סמדר אברהמי). 
 
"תודה ענקית מעומק הלב, על הימים הנהדרים שהענקתם לנו, שזכינו להכיר אנשים חדשים ומיוחדים וילדים מקסימים. על שפתחתם ביתכם ולבבכם בפנינו, על שמצאנו בביתכם מקום בטוח. פגשנו משפחה יפה, ראינו אהבה גדולה(זאביק). 
 
"שילוב נפלא של משפחה מקסימה, חמה ומקבלת, כפר שהחזיר אותנו מאה שנה אחורה ונופים מרגשים, והיכרות קרובה עם דרך שנראית לנו נכונה כל-כך ומתאימה למציאות שלנו. אנחנו חוזרים הביתה טעונים באנרגיה, ב'חכמה' ועם המון רגשות של אהבה.(נתן ותמי מושקוביץ). 
 
"נדיבות היא המלה הראשונה שעולה במוחי כשאני חושבת על ביתכם ומשפחתכם. תודה על הטרחה, העבודה הקשה, המסירות והנתינה, על יצירת חוויה שונה ואחרת.(אביבה). 
 
"תודה על הפתיחות שלכם, הנדיבות, הקבלה שלכם את הקבוצה. אני חוזרת לישראל עשירה בחוויות ועם כלים כדי לשפר, להעשיר ולשנות את חיי ואת חיי הסובבים אותי(יונה מינץ). 
 
"זו לא רק התנסות בעוד גישה חדשה או נוספת אלא ממש אימון הפנמה, כל אלה התאפשרו בזכות המקצועיות והנדיבות של דרור ואפרת. עבורי זו הייתה חוויה מעצימה ומרגשת(שוש רוטשטיין - מטפלת באמצעות אומנויות). 
 
"דרור ואפרת אירחו אותנו בתוך חייהם, בכפר פסטורלי שופע ירק, בועה אקס-טריטוריאלית קסומה. נפלא להתחיל את היום עם הציפורים והתרנגולות בטיול בטבע, להמשיך אותו עם סדנת אימון רגשי בסטודיו המחבק של דרור, להתמרכז על האובניים של אפרת הנדיבה, להכין ארוחה בריאה עם כל בני המשפחה המלבבת, לקנח בסדנה נוספת עם דרור, להאזין לנגינה בפסנתר של בני הבית ולהשתעשע עם הילדים(ברכה ועידו, מאי 2013). 
 
"זו היתה חוויה שלא נשכח, ואנו מקווים מאד שיתאפשר לנו לחזור בעתיד למשכן האהבה והשלווה שבנו דרור ואפרת בכפר הקטן בבולגריה(אלי ותמר). 
 
"יום יום קמנו אל גן העדן הקטן בכפר דבורישטה. משהו באוויר הצלול ובאנרגיות המרגיעות שמשדר ביתם של דרור ואפרת, סימן לנו שקיבלנו את ההחלטה הנכונה והגענו למקום הנכון והבטוח. החל מגינת הירקות האורגניים, הסטודיו לקרמיקה של אפרת, העצים המלבלבים במגוון פריחות צבעוניות ופירות מזמינים, ועד הנהר הזורם שעובר בכפר שכאילו הזמן בו עצר מלכת(דנה ואביה). 
 
 
"ארוחות מפנקות, טיולים מהנים בחברת המשפחה, ובנוסף הסדנא המלמדת וההתנסות בחימר. אפרת ודרור הכירו לנו דרך חיים משלהם, ובין לבין הכרנו גם את ילדיהם המקסימים(סמדר אברהמי). 
 
"תודה על שבוע חוויתי ומעשיר שבילינו אצלכם. החיבוק המשפחתי, הנוף ואווירת הכפר הוסיפו המון, והיוו השלמה נהדרת לסדנה המאלפת  שתרמה לכל אחד מאיתנו בדרכו(דינה פליטמן). 
 
"באמצעות שיטת האימון הרגשי, והניואנסים האישים הייחודיים של זוג נפלא זה, התאפשר לנו לחוש ב'מקום בטוח'. התאפשרה תנועה מעגלית בין עולמנו לעולמם לעולמנו. זכינו להיחשף לפן האישי, הזוגי והמשפחתי של דרור ואפרת, בכנות בלתי רגילה, בדרך היוצרת הדהוד אינדיבידואלי, בינאישי, קבוצתי, ואולי אף קוסמי(מיכל שמש). 

Bookmark and Share

 
 
 

פיוט, דף שיר שבועי לשירה בעריכת דרור גרין. מדי שבוע נשלח למנויים שיר חדש מאת טובי המשוררים העבריים: יונה וולך, יהודה עמיחי, זלדה, לאה גולדברג, דוד אבידן, אגי משעול, אברהם חלפי, חיה שנהב, שיקספיר, ביאליק, אמילי דיקינסון, אדגר אלן פו, מחמוד דרוויש, ג'ון לנון, רחל ועוד.