English עברית
כניסה

 

 

 
ירון היה מתכנת בכיר בחברת סטרט-אפּ שגדלה מיום ליום, ובשנת 1999 קיבל הצעה לנהל את הסניף החדש של החברה בלונדון. שנה קודם לכן הוא הגיע אלי לטיפול, שבמהלכו עבר תהליך מכאיב של התמודדות עם מותה של אשתו ממחלת הסרטן.

"זו הזדמנות שאי-אפשר לסרב לה," הוא סיפר לי בהתרגשות, "וחוץ מזה אולי הסביבה החדשה תאפשר לי להתחיל בחיים חדשים. כאן כל דבר מזכיר לי את אורנה."

דיברנו על כך ארוכות, וגם אני חשבתי ששינוי של מקום מגורים עשוי לאפשר לו חזרה לחיים רגילים, ואפילו מפגש עם בת-זוג חדשה.

"אבל מצד שני," הוא התלבט, "אני לא יכול להפסיק את המפגשים שלנו באמצע. עשיתי כאן עבודה גדולה, ואני חושש להתמוטט שוב."

"נדמה לי שהסיכון לא כל-כך גדול," הרהרתי בקול רם. "אמנם תכננו להמשיך את האימון הרגשי למשך השנה הקרובה, אבל אני מרגיש שבזמן האחרון עברת שינוי משמעותי, ואני מאמין שתוכל להמשיך בכוחות עצמך."

"יכול להיות," המשיך ירון להתלבט. "אבל אולי הפחד מהשינוי ישתק אותי. אתה לא רוצה לצאת לשנת שבתון בלונדון?"

שנינו חייכנו, ושתקנו במשך מספר דקות. לפתע צץ במוחו רעיון.

"תגיד," הוא הציע, "למה שלא נמשיך את המפגשים דרך האינטרנט? אני אכתוב לך פעם בשבוע, ביום קבוע, ואתה תכתוב לי בחזרה. אני אשלח לך צ'ק בתחילת כל חודש."

באותם ימים זה היה רעיון מהפכני, אבל ידעתי שהאימון הרגשי אינו מבוסס על המפגשים שלנו אלא על התרגול שמקיים ירון בין המפגשים. הסכמתי, והתחלנו להתכתב בזמנים קבועים.

(מתוך הספר 'טיפול נפשי, מדריך למשתמש')


להפתעתי גיליתי שהטיפול הנפשי באמצעות האינטרנט אינם נופל מן המפגש פנים-אל-פנים. להיפך. מצאתי שיש לכך גם יתרונות. ראשית, זה חוסך זמן רב של נסיעות והכנות, וגם מקום. אמנם קבענו לשלוח את המכתבים במועד שבועי קבוע, אבל את זמן הכתיבה כל אחד מאתנו יכול להתאים לצרכיו. גיליתי שהכתיבה יוצרת מודעות גבוהה בהרבה מאשר השיחה פנים-אל-פנים, והיא מאיצה את תהליכי האימון הרגשי. יתרון נוסף טמון בכך שכל מה ש'נאמר' במפגש הווירטואלי נשמר בקליניקה הווירטואלית. שנינו יכולים לשוב ולקרוא את מה שכתבנו לפני שבוע או לפני שנה.
 
הטיפול הפסיכולוגי של ירון, באמצעות הדואר האלקטרוני, נמשך כשנה לאחר שנסע, והוא איפשר לנו להמשיך באופן רצוף את העבודה שהחלה במפגשים פנים-אל-פנים. שנינו התלהבנו מן הדרך החדשה, ושמחנו לגלות את יתרונותיה על פני השיטה הישנה.

בשנים שחלפו מאז התפתח הטיפול הנפשי באמצעות האינטרנט בעולם כולו, וכעת ניתן למצוא אתרים רבים של מטפלים המספקים טיפול נפשי באינטרנט, ומסייעים למי שמתקשה לצאת מביתו במצבי חרדה או דיכאון, או מסיבות בריאותיות. הוקם איגוד מקצועי של המטפלים באינטרנט, ונוסחו כללי אתיקה חדשים המתאימים לטיפול באינטרנט. באותם ימים התנהל הטיפול באמצעות מכתבים הנשלחים בדואר האלקטרוני, אך מאז התפתח השימוש בווידיאו, שהפך לכלי המרכזי לטיפול מרחוק.

בעקבות ההצלחה וההתלהבות מן האפשרויות החדשות שהאינטרנט פותח לטיפול נפשי, שכללתי מעט את האמצעים הטכניים ויצרתי את הקליניקה הוירטואלית הראשונה בעולם, שמשלבת בין כל הכלים העכשויים של התקשורת האינטרנטית, ויוצרת 'מקום בטוח' למפגש המיוחד שבין מטפל למטופל, ומתאימה לטיפול אינדיבידואלי וגם לטיפול קבוצתי או לקבוצות תמיכה. הקליניקה הווירטואלית הוא כלי ראשון בסוגו לטיפול נפשי ולאימון רגשי, והוא יוצר סביבה אמינה ובטוחה, המחליפה את הקליניקה הישנה של המטפל.

החידוש שבטיפול באמצעות האינטרנט עדיין מרתיע מטופלים ומטפלים, ובישראל מעטים המטפלים שקיבלו הכשרה בטיפול מסוג זה.

החשש ממחשבים ומכתיבה עשוי להרתיע את מי שנזקק לטיפול נפשי. מנסיוני למדתי שרבים מאלו שחששו בתחילה נשבו בקסמו של האינטרנט, לאחר שהעזו להתנסות בסוג כזה של טיפול.
 
                                               אתם מוזמנים להתנסות,
 
דרור גרין