English עברית
כניסה

824. יונה וולך: בתוך עיני

בחר גיליון קודם

חפש

הצטרפו לרשימת המנויים

 
מדי שבוע, במשך שבע-עשרה השנים האחרונות, אני שולח הרהור על שיר, על השירה ועל החיים לשלושת-אלפים ושמונה-מאות מנויים. כאן תוכלו לקרוא את ההרהור השבועי, וגם את ההרהורים והשירים הקודמים (ברשימה מימין), ולשוחח על השירה ועל החיים. מי שרוצה לקבל את השיר השבועי בדואר האלקטרוני יכול להצטרף כאן לרשימת המנויים (או לשלוח לי את כתובת האימייל שלו: drorgreen@gmail.com).
אנא אל תשלחו לי שירים לפרסום, משום שהבחירה שלי אישית וסובייקטיבית. בדרך-כלל אני שולח שירים שנוגעים בי באופן מיוחד, ללא קשר לאיכותם ה'ספרותית'. 

 
 
מאת דרור גרין
 
גיליון 824, שנה שבע-עשרה, מרץ 2023

את `פיוט` - דפשיר שבועי לשירה עברית, ערכתי והוצאתי לאור במשך שבע שנים רצופות, בשנים תשמ"ב-תשמ"ח, ובין חברי המערכת היו אריאל הירשפלד, עודד שור, אורה לב-רון, אילנה צוקרמן, יונה וולך וס. יזהר. מאות המנויים קיבלו מדי שנה אוגדן מיוחד, ומדי שבוע שלחתי אליהם בדואר שיר חדש שטרם פורסם, מאת טובי המשוררים העבריים. 

`פיוט 2023` ממשיך את המסורת של דף-השיר. משנת 2007 אני שולח למנויים שיר והרהור על השירה ועל החיים. את כל השירים וההרהורים תוכלו לקרוא באתר 'פסייקום' וגם תוכלו להגיב בפורום של קוראי`פיוט`. 


Bookmark and Share


את ספרו של יאן ראוכוורגר, 'ארבע שָעות גג, דיוקנאות בשירה ובציור' (הוצאת אבן חושן, 1997) שמרתי בין ספרי האמנות שלי, ולכן לא פגשתי אותו בשנים האחרונות. עכשיו העברתי אותו למדפי השירה, ומצאתי בו את השיר הזה, של יונה, שבמקורו הופיע בספר 'דברים' (הוצאת עכשיו תשכ"ו). 

לפני כמעט ארבעים שנה לקחה אותי דבורה שוקן לפגוש את יאן ראוכוורגר בביתו ביפו. דבורה היתה אספנית נלהבת של ציירים ישראלים, ובזכותה היכרתי את ציוריו של הצייר הנפלא הזה. יפה בעיני הציור הזה של יונה, שלכד את החיוך המיוחד שלה, את המתח שבין שפתיה ועיניה, וגם את השקט שנכנעה לו בשנותיה האחרונות, במחלקה 25 בבית-החולים תל-השומר, כשהרפתה מהחרדה הגדולה שליוותה אותה כל חייה ומן הפרובוקציות שבזכותן זכתה לתשומת-לב. 

יונה וולך (1944-1985) נולדה בכפר אונו וכשהיתה בת ארבע, במלחמת השחרור, התייתמה מאביה מיכאל, שהיה בין מקימי הכפר. כל חייה גרה בבית שבנה אביה, ברחוב הקרוי על שמו. פגשתי אותה בבית הזה בשנת 1982, כשגרה בו עם אמה אסתר, בה טיפלה עד יום מותה, והמשכנו להיפגש שם מדי שבוע, עד יום מותה של יונה. 

יונה חיה תמיד בשני עולמות. בתוך ביתה חיתה כנערה המבקשת שקט ושגרת יום-יום, וכשיצאה מביתה הציגה את היפוכה: היא היתה פרובוקטיבית בלבושה, בהתנהגותה ובדבריה. הפרובוקטיביות היתה מסיכה שהסתירה את שבריריותה, חרדותיה והטראומה הגדולה שליוותה אותה מאז מות אביה. 

גם שירתה היתה מסיכה מילולית שנועדה להסתיר, להדהים ולהרגיז. רק לעתים רחוקות היא חשפה בשיריה את עצמה, כמו בשיר 'בכל שנה בקיץ', בו כתבה בכאב ובגעגועים על אביה. שיריה, ובהם השיר 'תפילין', הרגיזו את הממסד הדתי (ואת זלדה), ובאחרים היא לא חששה לתאר סצינות מיניות נועזות, כמו בשיר 'תותים'. היא השתמשה בשירה כמעבדה רגשית כדי לחקור את גבולות המגדר שלה, את מיניותה ואת שפיותה, ולעתים חקרה, כמו בשיר הארס-פואטי הזה, את פשר הכתיבה. 

בשיר 'בתוך עיני' בוחנת יונה את האופן שבו גירוי חיצוני הופך לשיר באמצעות עיבוד מילולי. השיר נפתח בהתבוננות בתהליך המוחי: "בְּתוֹךְ עֵינַי הִתְווּ לָהֶן צוּרָה". יונה לא ידעה דבר על המוח, אבל התיאור הזה של אופן ההתבוננות בציפורים והעיבוד של ההתבוננות לביטוי מילולי ממחיש את אופן פעולתו של המוח. המוח האנושי איננו מַחשב, הקולט את הגירויים מן המציאות כפי שהם באופן אובייקטיבי הניתן לתיעוד ולפיענוח. המוח אינו מזהה את המציאות כפי שהיא. הוא תמיד מפרש את הגירויים באמצעות נרטיב, כלומר, הוא מפרק אותם ויוצר אותם מחדש, כפי שאנו, הקוראים, מפרקים את השיר ומרכיבים אותו מחדש בניסיון להבין אותו ולהעניק לו משמעות. 

יונה פותחת את השיר כשהיא מתארת את התהליך הנוצר במוחה, או "בְּתוֹךְ עֵינֶיהַ", כשהיא מרמזת על ישויות ש"הִתְווּ לָהֶן שָׁם צוּרָה". מי שהתווה להן את הצורה, כמובן, היא המשוררת שהופכת את הגירוי לממשות, וכם הן "זָכוּ לְקִיּוּם". כלומר, הפעילות המוחית הזו, הדמיון של המשוררת, היא מה שמעניק "קִיּוּם" למה שעד כה היה ישות חיצונית ובלתי-מובנת. 

עכשיו, כשהמשוררת פירקה והרכיבה אותן מחדש, היא מעניקה להן חיים, "וּמֵאַחַר שֶׁזָכוּ לְקִיּוּם ‏פָּרְחוּ לָהֶן צִפֳּרִים כְּחֻלוֹת זוֹהֲרוֹת וּמְסֻרְבָּלוֹת". אנחנו, הקוראים, לא יודעים דבר על הציפורים, ואיננו יודעים אם יונה מדברת על מה שרואות עיניה או על האופן שהיא מפרשת אותו בדמיונה. 

כעת יונה מוסיפה ומתארת את אופן החשיבה האנושית, המודעת לעצמה, ומנסה להבין את עצמה באמצעות רטרוספקציה: "לָמָּה מְסֻרְבָּלוֹת דַּוְקָא?", היא שואלת, כאילו הצליחה להפתיע את עצמה, וממשיכה לשתף אותנו במלאכת עשיית השיר. ובאמת, סופרים ומשוררים מחזיקים בכוח הגדול בעולם, כוח הדמיון, והם יכולים לפרק את המציאות ולהרכיב ממנה את כל מה שעולה בדעתם. "יָכֹלְתִּי לְשַׁוּוֹתָן כֵּהוֹת וְלֹא זוֹהֲרוֹת ‏אֲבָל בִּלְתִּי דַקּוֹת?", היא שואלת, תמהה על מעשה ידיה. הרי היא עצמה בוחרת כיצד לצייר בדמיונה את הדמויות שהיא מתארת, דקות או עבות, כחולות או צהובות. "צִפֳּרִים כְּחֻלוֹת עָבוֹת כְּמוֹהֶן?", היא ממשיכה לתמוה, ולבחון את הבחירה שלה במלים היוצרות את השיר. 

יונה מסיימת את השיר באסוציאציה שמעוררת בה פעולת הדמיון האוטומטית שלה: "מַה שֶּׁיַּעשֶׂה הַזְמַן לֹא יַעשֶׂה הַשֵׂכֶל" (או "מַה שֶּׁלֹא יַּעשֶׂה הַשֵׂכֶל יַעשֶׂה הַזְמַן"), היא מרמזת על הביטוי המיוחס לרב קוק או למשה ליב לילינבלום, שמבטא את חוסר היכולת של האדם לפתור את בעיותיו באמצעות שכלו, כלומר באופן מודע, ורק הזמן מתקן את הטעון תיקון. יונה משתעשעת בביטוי הזה בנוסח משלה ובוחנת באמצעותו את האופן שבו האסוציאציות האוטומטיות יוצרות במוחה את דימוי הציפורים הכחולות: "הַאִם מַה שֶּׁלֹא תַּעֲשֶׂה הַצּוּרָה יַעֲשֶׂה הַצֶּבַע?

באמצעות השעשוע המילולי מנסחת יונה שיר ארס-פואטי המנסה לבחון את תהליך יצירת השיר, ואת האופן שבו החושים שלנו מרכיבים מחדש, באופן אוטומטי, את הדימויים השיריים. 

מה שמייחד את השיר הזה אינו התובנה שהמשורר מפרק או מרכיב את הדימויים באמצעים מילוליים והופך אותם לשיר, אלא ההפתעה שבה מגלה המשורר את התהליך הלא-מודע היוצר בו דימויים מסוגים שונים, שלא תמיד היה בוחר בהם במודע. ההפתעה הזו היא רגע מרגש של התבוננות-עצמית, שלא פעם נוכחתי בה במהלך כתיבת סיפור או ספר, כשהמלים נכתבות כאילו מעצמן. 

האם גם יופיו של הטבע הוא פירוש המתקיים בדמיוני? אבי מתבונן, באמצעות המצלמה, בעיקול הנהר שלפני בית-הסופרים שלי בכפר הבולגרי, 

בצבעים המשתנים לפי זווית המצלמה, 

באדוות הנוצרות במים, 

בצל שמטילים העצים, 

באבנים שמתחת למים השקופים,  

בירוק הצומח במים, 

יוצר בתוכם אי צף, 

ומשתלב במבנה האבנים, 

ובזרימה המטשטשת הכל, 

בזרם המתגבר לאחר הגשם.  

גם בבית-הסופרים בוקעים צבעים מתוך האדמה, כמו מלים ודימויים, 

הנרקיסים בוקעים ראשונים, 

צהובים וירוקים, 

גאים ביופיים,  

ולאורך השביל אמנון ותמר,  

משתלבים זה בזה, 

או בודדים בצבעם. 

על שפת הנהר פרחי בר זוקפים ראשם,  

והירוק מופיע מתחת לעלים היבשים, 

מכסה כשטיח רך, 

את גזעי העצים הכרותים.  

אני תוהה על פשר החריצים, 

ובמה שעושה הזמן, 

לגזעי העצים, 

ואני מביט בגזעים החשופים, 

ששורשיהם נטועים במי הנהר. 

האם הכחול המכסה את שמי הכפר הבולגרי הוא צבע או דימוי המשתקף במוחי? 

שבת שלום,

דרור 

Bookmark and Share

החיים מתחילים

בגיל שישים 

שבעה ימים של חשיבה מעשית על החיים בגיל התבונה ועל יתרונות הזיקנה, באקדמיה החדשה לחשיבה, בכפר הבולגרי
 

בהנחיית ד"ר דרור גרין

 

אין דבר מפחיד יותר מן הזיקנה ומן המוות, ובאופן טבעי אנו דוחים את המחשבה על כך ככל האפשר, עד שהמציאות כופה עלינו להכיר בה. ככל שנקדים להתכונן ליציאה לגמלאות יהיה לנו קל יותר להתאים את עצמנו לשינויים הצפויים, ונוכל לגלות את היתרונות שבזיקנה. 

מה שמאפיין את העולם הלא-יציב שבו אנו חיים הוא לחץ, תחרות, מאבקי-הישרדות, חרדה כלכלית ושינויים בלתי-פוסקים. בעולם כזה היציאה לגמלאות יכולה להיות התקופה הטובה ביותר בחיינו. אם נדע לדאוג מראש לתנאי הפרישה שלנו נוכל לחיות ללא דאגה כלכלית, ללא לחץ רגשי ותחרות, נוכל לממש את יכולותינו, לדאוג לבריאותנו, ליצור וליהנות מיחסי-חברות יציבים ומספקים. 

האקדמיה לחשיבה, בכפר הבולגרי, תאפשר לכם להקדיש שבעה ימים לחשיבה משותפת על הדרכים ליהנות מן הזיקנה ולהיות מוכנים לשינויים שהיא תיצור בחייכם. בסדנה נשתף זה את זה בניסיוננו, נלמד זה מזה ונחשוב יחד על דרכים לתמוך זה בזה כדי ליצור סביבה בטוחה ונעימה להזדקנות. 

בשבעת ימי המפגש נבחן את השינויים שהזיקנה יוצרת בחיינו, ואת היתרונות שיאפשרו לנו ליהנות ממנה ולשמור על עצמאותנו ככל האפשר. במשך שבוע נדבר ונקשיב, נשתף זה את זה בניסיוננו, נבשל יחד (אוכל צמחוני) נאכל ונטייל וניהנה יחד מן הכפר הבולגרי ומשבוע של שקט ובילוי משותף. 

קבוצת החשיבה תתקיים באקדמיה לחשיבה, במטבח הקהילתי, בכפר הבולגרי, על שפת הנחל, ליד המעיין. 

 


"דרור הוא אחד מאנשי המקצוע הייחודיים שפגשתי. אין אף אחד שדומה לו בנוף המקצועי שלנו. הוא חושב בצורה מיוחדת ופוריה. אני משוכנע שהסדנה שהוא מציע תהיה חוויה מגרה ומעשירה, שתיתן למשתתפים נקודת מבט חדשה" (פרופ' חיים עומר, אוניברסיטת תל-אביב, מחבר הספרים 'שיקום הסמכות ההורית', 'השטן שבינינו', 'פחדים של ילדים' ועוד).  


שבעה ימים של שיתוף וחשיבה על זיקנה ושיבה טובה 

שבעת ימי הסדנה מיועדים לחמישה משתתפים, יחידים או זוגות, המבקשים ליהנות מן היתרונות שבזיקנה, לשתף זה את זה בניסיונם וללמוד זה מזה. 

במשך שבעה ימים רצופים נקשיב, נדבר, נשתף, נטייל בטבע, נשמח, נבשל ונאכל.

הפרישה לגמלאות מנתקת אותנו מן העולם המוכר והבטוח, ומעוררת חרדה רבה. אנחנו חוששים מן הלא-נודע, מן השינויים בגופנו וברגשותינו, מן הפרידה מאנשים אהובים ובמיוחד מאובדן השליטה בחיינו. 

עם זאת, כל אחד מאיתנו צובר במהלך חייו ניסיון רב בתחומים רבים, ואיתו גם ידע וחוכמה. יחד, בקבוצה קטנה, אנחנו נושאים איתנו מאות שנים של ידע. אם נחלוק בידע הזה נוכל להפוך את הזיקנה לתקופה הטובה בחיינו.

שלא כמו הגוף, ההולך ונחלש, המוח האנושי שומר על חיוניותו גם לעת זיקנה. ככל שנפעיל אותו, באמצעות לימוד והעשרת תחומי עניין, ולא פחות מזה באמצעות טיפוח הקשר שלנו עם אחרים, הוא ישמור על גמישותו ועל חוסנו.

בשבעת ימי הסדנה נבחן את הקשיים שהשינוי יוצר:

א. שינוי בהרגלי החיים. 

ב. התמודדות עם מחלות. 

ג. מותם של אנשים קרובים. 

ד. בדידות. 

ונגלה את היתרונות של התקופה החדשה בחיינו: 

א. החופש לנהל את חיינו כרצוננו. 

ב. היחסים עם האנשים הקרובים לנו וגילוי קשרים חדשים. 

ג. האפשרות ליצור ולממש את יכולותינו וחלומותינו. 

ד. זמן להשקיע באהבה.

ה. ההנאה מפעילות פיסית.

ו. הזמן ללמוד.

ז. הזמן לבלות וליהנות.  

את המפגשים נערוך במטבח הקהילתי של האקדמיה לחשיבה, שבו נבשל יחד, נאכל יחד, נדבר, נקשיב ונשתף זה את זה בניסיוננו. המטבח הקהילתי הוא דרך יעילה ליצירת קשר ולשיתוף, והוא תורם לתהליכי החשיבה המשותפים. לעתים נערוך את המפגשים ליד המעיין שבחצר, ולעתים ליד הנחל, במעיינות החמים או בטבע. 

בנוסף, אשתף אתכם ב'אימון הרגשי' ובמתודת 'החשיבה הרגשית' שפיתחתי, שיוכלו לשמש אותנו ככלים מנחים לפיתוח רעיונות חדשים, שאינם מותנים בהנחות מוקדמות ויכולים להתאים לתפישות-עולם שונות.  


סדר-היום

המטבח הקהילתי הוא מקום המפגש של הקבוצה, ובו נבשל ביחד, נאכל ביחד וגם נשתף זה את זה ונקשיב זה לזה.

מחוץ לארוחות, שגם הן ישמשו אותנו לשיתוף ולהקשבה, נקיים בכל יום שלושה מפגשים בני שעתיים, בהם כל אחד יציג את סיפורו ואת התלבטויותיו, ויחד נחשוב על דרכים יעילות לנהל את חיינו.

לעתים נערוך את המפגשים בטבע, על ההר או ליד הנחל או ליד הנהר, או במעיינות החמים שבעיר קיוסטנדיל.

התוכנית תהיה גמישה, ונתאים אותה לצרכי המשתתפים, למזג-האוויר ולרעיונות שיצמחו במהלך המפגשים. 


 
 

המיקום, האירוח והתשלום 

הסדנה מתקיימת באקדמיה לחשיבה, בכפר בולגרי קטן ויפה, לא רחוק מן העיר קיוסטנדיל, כמאה קילומטרים מסופיה, בירת בולגריה. 

אזור קיוסטנדיל הוא מרכז עצי הפרי של בולגריה (במיוחד דובדבנים), והוא עשיר בנחלים ונהרות, הרים, ומעיינות בריאות חמים שהרומאים גילו לפני אלפיים שנה. 

הבית כולל חמש דירות בנות שני חדרים (חדר-אורחים וחדר שינה), שירותים, מקלחת ומטבחון, והוא מתאים לקבוצה של חמישה משתתפים או חמישה זוגות. המפגשים נערכים במטבח הקהילתי וכוללים בישול משותף (צמחוני) ואכילה משותפת, וגם ליד בריכת המעיין שבחצר ובהליכה לאורך הנחל.

העליה לקומה השניה והשלישית באמצעות מדרגות חיצוניות, ואינה מתאימה למי שמתקשה בהליכה. 

התשלום עבור האירוח: 1200 יורו למשתתף או 2000 יורו לזוג (כולל הסעה משדה-התעופה ובחזרה, אירוח מלא בדירה בת שני חדרים ליחיד או לזוג וארוחות צמחוניות במטבח הקהילתי. לא כולל טיסות). 

המשתתפים צריכים לדאוג לביטוח בריאות.  

לפרטים ולתיאום זמן לסדנה כתבו לי: drorgreen@gmail.com

או בווטסאפ:  00359-888-306092

אשמח לשוחח אתכם בשיחת זום. 

 

 ד"ר דרור גרין

נולדתי בירושלים, 1954. משנת 2008 אני מתגורר בכפר קטן בבולגריה, אב לארבעה ילדים אותם גידלתי בחינוך ביתי. 

סיימתי דוקטורט ותואר שני בפסיכותרפיה בסיטי יוניברסיטי (ריג'נטס קולג', לונדון), בוגר האקדמיה למוסיקה ע"ש רובין בירושלים (קומפוזיציה) והאוניברסיטה העברית (פילוסופיה ומוסיקולוגיה).

ניהלתי את 'קוגיטו, בית-ספר לפסיכותרפיה' בזכרון-יעקב ולימדתי פסיכיאטרים, פסיכולוגים, פסיכותרפיסטים ורופאים בבית-הספר לפסיכותרפיה של הטכניון בביה"ח רמב"ם, בבית-הספר לפסיכותרפיה בבית-החולים בצפת בשיתוף עם מכללת צפת, ובלימודי ההמשך ברפואה של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב בשיתוף עם שירותי בריאות כללית. שימשתי כמנכ"ל 'הוצאת המוסיקה הישראלית' ו'הסדנה הירושלמית לעיצוב'. 

ד"ר לפסיכותרפיה, מוסיקאי, סופר, מאייר ואוצר תערוכות. חיברתי יותר מחמישים ספרים לילדים, למבוגרים וספרות מקצועית בתחום הטיפול הנפשי. פיתחתי את גישת 'האימון הרגשי' ובעקבותיה את מתודת 'החשיבה הרגשית', וכתבתי על כך בספרים 'אימון רגשי', 'מקום בטוח' ו'שיחות עם הנסיך הקטן' (על אימון רגשי ועל טבע האדם). בקרוב יצא לאור ספרי 'חשיבה רגשית'.

פיתחתי את גישת 'האימון הרגשי', שאינה 'טיפול' אלא דרך-חיים פשוטה ויעילה המאפשרת זיהוי ושיפור יומיומי של המיומנויות הרגשיות שלנו. כאחד מחלוצי הטיפול הנפשי באינטרנט פיתחתי את הקליניקה הווירטואלית הראשונה בעולם. 

בחמישים השנים האחרונות פיתחתי את 'החשיבה הרגשית', מתודה חדשה לחשיבה המעניקה כלים מעשיים לפיתוח רעיונות. בזכות המתודה לחשיבה רגשית המצאתי משחק חשיבה (TRIXXY) שנמכר במאות-אלפי עותקים, כתבתי יותר מחמישים ספרים, הייתי מחלוצי הטיפול הנפשי באינטרנט ופיתחתי את הקליניקה הווירטואלית הראשונה. 

אני הבעלים של הוצאת הספרים הישראלית 'ספרים, הוצאה לאור', שבה יצאו לאור תיאורי-המקרים של פרויד, סדרת 'הספריה לפסיכותרפיה' וספרה האחרון של יונה וולך. 

אני הלום-קרב ממלחמת אוקטובר 1973. 


 

פיוט, דף שיר שבועי לשירה בעריכת דרור גרין. מדי שבוע נשלח למנויים שיר חדש מאת טובי המשוררים העבריים: יונה וולך, יהודה עמיחי, זלדה, לאה גולדברג, דוד אבידן, אגי משעול, אברהם חלפי, חיה שנהב, שיקספיר, ביאליק, אמילי דיקינסון, אדגר אלן פו, מחמוד דרוויש, ג'ון לנון, רחל ועוד.