English עברית
כניסה

324. נתן זך: ראיתי ציפור

בחר גיליון קודם

חפש

הצטרפו לרשימת המנויים

 
מדי שבוע, במשך שבע-עשרה השנים האחרונות, אני שולח הרהור על שיר, על השירה ועל החיים לארבעת-אלפים מנויים. כאן תוכלו לקרוא את ההרהור השבועי, וגם את ההרהורים והשירים הקודמים (ברשימה מימין), ולשוחח על השירה ועל החיים. מי שרוצה לקבל את השיר השבועי בדואר האלקטרוני יכול להצטרף כאן לרשימת המנויים (או לשלוח לי את כתובת האימייל שלו: drorgreen@gmail.com).
אנא אל תשלחו לי שירים לפרסום, משום שהבחירה שלי אישית וסובייקטיבית. בדרך-כלל אני שולח שירים שנוגעים בי באופן מיוחד, ללא קשר לאיכותם ה'ספרותית'. 

 
בעריכת דרור גרין
 
אוגוסט 324

את `פיוט` - דפשיר שבועי לשירה עברית, ערכתי והוצאתי לאור במשך שבע שנים רצופות, בשנים תשמ"ב-תשמ"ח, ובין חברי המערכת היו אריאל הירשפלד, עודד שור, אורה לב-רון, אילנה צוקרמן, יונה וולך וס. יזהר. מאות המנויים קיבלו מדי שנה אוגדן מיוחד, ומדי שבוע שלחתי אליהם בדואר שיר חדש שטרם פורסם, מאת טובי המשוררים העבריים. 

`פיוט 2013` מחדש את המסורת של דף-השיר. משנת 2007 אני שולח למנויים שיר והרהור על השירה ועל החיים. את כל השירים וההרהורים תוכלו לקרוא באתר 'פסייקום' וגם תוכלו להגיב בפורום של קוראי`פיוט`. 


Bookmark and Share


השיר 'ראיתי ציפור' לקוח מספרו הראשון של נתן זך, 'שירים ראשונים', שיצא לאור בשנת 1955. זך השתייך לקבוצת 'לקראת', וכתב את המניפסט הידוע שמרד באלתרמן ובשירה המקובלת, בעלת המשקל והחרוז, ובתכניה הציוניים, וקרא לכתיבת שירה אישית, בשפה פשוטה. הוא גם הטיף לכתיבת שירה רציונלית, פחות רגשנית, כפי שכתב ב'השיר הנכון', מתוך הספר 'כל החלב והדבש': 

כְּשֶׁהָרֶגֶשׁ דּוֹעֵךְ, הַשִּׁיר הַנָּכוֹן מְדַבֵּר.
עַד אָז דִּבֵּר הָרֶגֶשׁ, הַשִּׂיר הָאַחֵר. 
עַכְשָׁו הִגִּיעַ הַזְּמַן לַשִּׁיר הַנָּכוֹן לְדַבֵּר.

ובאמת, השיר 'ראיתי ציפור' הוא שיר אישי, פרטי, כמעט אגוצנטרי, העוסק כולו במשורר. אבל למרות שהשיר כתוב בשפה כמעט דיבורית, לא קשה להבחין, כשמקשיבים לשיר הנקרא בקול, שמאחוריו מסתתר משקל מרובע מובהק, וששורותיו של כל בית מסתיימות בחרוז. 

"הָרֶגֶשׁ דּוֹעֵךְ"? ממש לא. וכמה טוב שלא. אני משער שזך רצה להימנע מסנטימנטליות, שאותה כינה, כפי שהיה מקובל פעם (ולפעמים גם היום) בתור 'רגש'. אבל 'רגש' אינו מושג מיסטי כמו ה'נפש', אלא תגובה גופנית לכל גירוי מן המציאות, והוא משמש אותנו כמכשיר ניווט המכוון את חיינו בכל רגע ורגע. 

זך יודע שרגש הוא תחושה גופנית, "הַגֶּשֶׁם שֶׁאֲנִי מַרְגִּישׁ", אבל הוא מודע לחוסר היכולת שלו לחלוק את רגשותיו עם הזולת: "אֶת הַגֶּשֶׁם שֶׁאֲנִי מַרְגִּישׁ עוֹד לֹא הִצְלַחְתִּי לְסַפֵּר לְאִישׁ". 

השיר הזה הוא ביטוי לרגשות הבסיסיים ביותר, המנחים אותנו בחיינו מרגע היוולדנו ועד יום מותנו. הבית הראשון נפתח בתיאור חרדת-המוות הבסיסית, כלומר הידיעה שחיינו מוגבלים בזמן, ואנו בני-תמותה. זו, אולי, התחושה שאנו מודעים לה אפילו ברגע היוולדנו, כאשר אנו יוצאים מבטן אמנו, מחושך לאור מסנוור, הנראה כציפור לבנה. 

מדי יום אני רואה ציפורים רבות כשאני יוצא להליכה ארוכה אל מחוץ לכפר, ומדי ערב אני רואה את תנועת הציפורים המתכנסות לקראת החשיכה, ולעתים חולפות על פני הירח. מעולם לא פגשתי ציפור לבנה. זך, שהתנגד לכתיבה מורכבת וסימבולית, יוצר באמצעות תיאור הציפור הלבנה על רקע הלילה השחור מטאפורה של מוות: "רָאִיתִי צִפּוֹר לְבָנָה בַּלַּיְלָה הַשָּׁחוֹר". המשפט השני, המחולק לשנים, ממשיל את הציפור הלבנה לאור עיניו של המשורר, כלומר לחייו, שיסתיימו במוות ידוע מראש: "וְיָדַעְתִּי כִּי קָרוֹב לִכְבּוֹת אוֹר עֵינַי בַּלַּיְלָה הַשָּׁחוֹר.

גם הבית השני, הפותח במלים "רָאִיתִי עָב קְטַנָּה כְּכַף יָד אִישׁ", אינו תיאור טבע פשוט, אלא רמז מקראי לחרדת-המוות. זה, כמובן, ציטוט מתוך דברי הנביא אליהו:  "הִנֵּה עָב קְטַנָּה כְּכַף-אִישׁ, עֹלָה מִיָּם". את הדברים אומר אליהו לאחר ששחט ארבע-מאות וחמישים נביאי בעל, באחד ממעשי הטבח המזעזעים המתוארים בספר מלכים א' (פרק יח', פסוק מד'). לאחר שבבית הראשון הציג זך את חרדת-המוות הקיומית, הבסיסית, המשותפת לאנושות כולה, הוא מצמצם אותה בבית השני לחרדת-מוות אחרת, חרדה מפני מוות מעשה ידי אדם, כזה שמתואר לא מעט בספרי התנ"ך. 

אבל לא במקרה מזכיר לנו זך את טבח נביאי הבעל דווקא בתיאור התמים של "עָב קְטַנָּה כְּכַף יָד אִישׁ", ענן שאינו מזיק לאיש, אותו רואה אליהו לאחר סיום ההרג. הענן הקטן הוא אות אזהרה מפני סערה גדולה, שבאמצעותו התרה אליהו במלך אחאב והזהיר אותו מפני המשך עבודת הבעל. 

מה הקשר, אם כן, לגשם שמרגיש המשורר בשעה שהוא נזכר במעשי אליהו הנביא? הגשם הוא האסוציאציה המקשרת בין התרבות העברית המקראית לבין התרבות העברית החדשה, באמצעות שירו של יהודה עמיחי, שגם הוא השתייך לחבורת 'לקראת', 'גשם בשדה קרב' (מתוך ספרו הראשון 'עכשיו ובימים האחרים', 1955): 

גֶּשֶׁם יוֹרֵד עַל פְּנֵי רֵעַי:
עַל פְּנֵי רֵעַי הַחַיִּים, אֲשֶׁר
מְכַסִּים רָאשֵׁיהֶם בַּשְּׂמִיכָה –
וְעַל פְּנֵי רֵעַי הַמֵּתִים, אֲשֶׁר
אֵינָם מְכַסִּים עוֹד.

וכך, באסוציאציה המקשרת בין רבדים שונים של השפה העברית, מצליח זך להעביר אימת המוות העכשווית, של מי שחי בין מלחמה למלחמה. יש, כמובן, משמעות אירונית למשפט "וְיָדַעְתִּי כִּי אֶת הַגֶּשֶׁם שֶׁאֲנִי מַרְגִּישׁ עוֹד לֹא הִצְלַחְתִּי לְסַפֵּר לְאִישׁ", משום שדווקא החיבור הזה שבין התרבות העברית הקדומה לשפה הארצישראלית מצליח להעביר גם לנו, הקוראים, את תחושת החרדה. 

אחד המבקרים תהה פעם מדוע החליף זך את הסדר בין העלה "אֲשֶׁר נָפַל" לבין העלה "אֲשֶׁר נוֹפֵל". אבל אין בבית השלישי טעות בסדר הזמנים. לאחר שבבית הראשון תיאר המשורר את חרדת-המוות האוניברסלית, ובבית השני את החרדה האישית, החד-פעמית, הוא שב בבית השלישי אל המציאות שבה אנחנו מצליחים לשרוד למרות הידיעה על מותנו הצפוי. במציאות הזו אנחנו רואים את העלה שנפל, ואת העלה שנופל ברגע זה, וגם צופים בעלה הירוק, החי, שגם הוא ייפול בקרוב. אל העלה הזה, החי, לא מתייחס נתן זך בשירו, משום שהעלה הזה הוא החיים עצמם, המתרחשים ברגע זה, כמו כתיבת השיר, וכמו קריאתו. המחזוריות הזו של הטבע היא היוצרת בנו את תחושת הזמן, ויוצרת בנו תחושה של מקום בטוח, בכל רגע מחדש. 

"הַזְּמַן קָצָר", כותב זך, ומתכוון לזמן שבין הלידה למוות, אבל הזמן הזה הוא גם המקום היחיד שיש לנו, כיצורים חיים, וכל עוד אנחנו הופכים אותם, בכל רגע מחדש, למקום בטוח, אנחנו יכולים להתעלם מן המוות הצפוי לנו וליהנות מן השפע שהמציאות מספקת לנו. לכן מסיים זך במשפט קצר ואופטימי: "אֲנִי אֵינִי קוֹבֵל". 

הציפור של זך ממשיכה להופיע גם בשירים רבים אחרים שלו, והיא לובשת ופושטת צורות שונות, ותמיד רומזת אל החד-פעמיות שבכל רגע בחיינו. וכך הוא כותב בשיר 'ציפור שניה', מתוך הספר 'כל החלב והדבש' ('עם עובד' 1981): 

רָאִיתִי צִפּוֹר רַבַּת יֹפִי.
הַצִּפּוֹר רָאֲתָה אוֹתִי.
צִפּוֹר רַבַּת יֹפִי כָּזֹאת לֹא אֶרְאֶה עוֹד
עַד יוֹם מוֹתִי.
 
עָבַר אוֹתִי אָז רֶטֶט שֶׁל שֶׁמֶשׁ.
אָמַרְתִּי מִלִּים שֶׁל שָׁלוֹם.
מִלִּים שֶׁאָמַרְתִּי אֶמֶשׁ
לֹא אֹמַר עוֹד הַיּוֹם."

זמן רב חלף בין כתיבת 'ראיתי ציפור' הראשון לבין כתיבת 'ראיתי ציפור' השני, ובינתיים חל גם שינוי ביכולותיו הרגשיות של המשורר. בשיר הראשון הוא כותב רק על עצמו וחרדותיו, אבל בשיר השני התפתחה בו גם היכולת האמפתית, והציפור הפכה מסמל ומטאפורה ליצור שיש לו גם קיום משלו וראיה משלו: "הַצִּפּוֹר רָאֲתָה אוֹתִי". היכולת האמפתית היא מה שמאפשר לנו ליצור תרבות אנושית, ולחוות גם את כאבו של הזולת, והיא מסבירה את מה שמרגיש המשורר בשיר הזה: "עָבַר אוֹתִי אָז רֶטֶט שֶׁל שֶׁמֶשׁ". שלא כמו בשיר הראשון, את המלים האלו הוא מצליח "לְסַפֵּר לְאִישׁ". 

אבל לפני 'הציפור השניה', בסופו של הספר, מופיע גם השיר 'השיר על הציפור', שבו הוא רומז על בשורת המלאכים לשרה אמנו: "בִּי, אֲדֹנִי. מַה אַתָּהּ מַפְצִיר בִּי. שֶׁאָשִׁיר שׁוּב אֶת הַשִּׁיר? הִיא פָּרְחָה, פָּרָשָׁה כְּנָפֶיהָ וְלֹא תַּחֲזֹר.

מאוחר יותר מפרסם זך את השיר 'ציפור חמישית'. זוהי, כמובן, ציפור פרדוקסלית, הקיימת רק בדמיוננו ויוצרת בנו תחושה מדומה של מקום בטוח, משום שזו הציפור בה נוכל לחזות רק לאחר מותנו: 

צִפּוֹר גַּן-הָעֵדֶן מְעוֹפֶפֶת
רַק אַחַת לְךָ. אִם חָזִיתָ בָּהּ בְּהִתְעוֹפְפָהּ
לֹא תִּזְכֶּינָה עֵינֶיךָ וְלֹא תֶּחֱזֶינָה
בָּהּ, הַשְּׁמֵימִית, עוֹד.
הַצִּפּוֹר הַזֹּאת אֵינָהּ צִפּוֹר גַּן-עֵדֶן.
 
הַצִּיּוּר הַצִּבְעוֹנִי שֶׁל הַשָּׁמַיִם
מַעֲשֵׂה הָעֶרֶב, לְעֻמַּת זֹאת,
הוּא שַׁי חוֹזֵר. רַק הוּא
כְּחֹמֶר בְּיַד הַיּוֹצֵר. 
אני אוהב להתבונן בתנועת העננים, ובלהקות הציפורים השחורות הנעות עם הרוח, 

מתרחקות ומתקרבות

ולעת ערב הן חולפות על פני הירח, 

נוגעות בשפתו,  

ונבלעות בו. 

אפרת והילדים טסו לחופשה בקיבוץ, ואני נשארתי במקום הבטוח שלי, בבית, להשקות את הגינה, וגם לטייל קצת בסופיה, ולצפות בכוריאוגרפיה הנהדרת של עוז מולאי הישראלי לרקדנית הצרפתיה לורה. צילמתי אותה בחשיכה, והוספתי את רקע שמי הכפר שלנו, והירח המהפנט, 

על הבמה ובחצר.  

בסופיה הגשמתי חלום נוסף, וקניתי לעצמי סקסופון. גם המוסיקה היא המקום הבטוח שלי, המרחיק ממני את חרדת-המוות. ידידי, נגן הקלרניט, הזמין אותי להופעת הלהקה שלו בפארק. 

ואני ישבתי על הדשא והקשבתי.  

חזרתי הביתה, אל הגשם הטוב,   

שחסך ממני את ההשקיה, ודאג לעגבניות ולמלפפונים, לפלפלים ולעצים, 

וממלא אותי בשמחה, שגם היא סוג של מקום בטוח.   

ולעת ערב אין ציפורים לבנות בשמים השחורים, רק נוף יפה של לילה, 

וירח צהוב, 

המאיר את שמי הלילה הקרירים. 

שבת שלום,

דרור 

בימים אלו מתארגנת קבוצה של מחלימות סרטן השד, לסדנת אימון רגשי בבולגריה. אנא שתפו בפרטים את כל מי שעשויה להתעניין בסדנה. 

סדנת אימון רגשי 

למחלימות סרטן השד

4-11 באוקטובר 2013

בהנחיית דרור ואפרת גרין

אחת משמונה או תשע נשים מתמודדת עם סרטן השד, ורובן הגדול מחלימות ממנו. אבל למרות ההחלמה הגופנית, מבריאות הסרטן מתמודדות גם עם הפגיעה הרגשית שנוצרה בעקבות הטראומה של המפגש עם מחלת הסרטן, בתהליך הזיהוי והטיפול, ובשינויים בדימוי הגוף כתוצאה מן הטיפול או כריתת השד. 

גילוי סרטן השד ותהליך הטיפול וההחלמה מלווים בטראומה, הפוגעת במיומנויות הרגשיות, המיועדות ליצור תחושה של מקום בטוח, שבלעדיה קשה לתפקד במציאות. למרות ההבראה הגופנית, עלולה הטראומה לפגוע בתפקוד הרגשי של מחלימות סרטן השד, ולפגוע בתפקוד היומיומי, בדימוי הגוף, בזוגיות ובעבודה. 

איש לא לימד אותנו לעשות שימוש במיומנויות הרגשיות שלנו, והן נרכשו בתהליך אטי וארוך במהלך ילדותנו. כדי לשוב ולשקם את תחושת הביטחון יש לזהות ולשקם את המיומנויות הרגשיות שנפגעו בשל הטראומה. 

האימון הרגשי הוא כלי לשיקום המערכת הרגשית באמצעות תרגול וחיזוק של שבע המיומנויות הרגשיות, המאפשרות הסתגלות למציאות ומונעות טראומה חוזרת. 

האימון הרגשי אינו `מטפל` בטראומה, משום שהטראומה אינה מחלה הניתנת לתיקון, אלא פגיעה, כמו כריתת יד או רגל, שניתן להתמודד איתה באמצעות  תרגול חדש של המיומנויות הרגשיות. האימון הרגשי מאפשר לזהות את הטראומה ולהתמודד עם הקשיים שמעוררים הסימפטומים הפוסט-טראומטיים באופן יעיל וטוב יותר.   

את האימון הרגשי פיתחתי בעקבות טראומת המלחמה הפרטית שלי בעקבות מלחמת יום-הכיפורים, בשנת 1973. בזכות הדרך הזו גיליתי שאפשר לחיות עם הטראומה בשלום, ליצור זוגיות נהדרת וליהנות מחיי משפחה טובים. בעבודתי עם הלומי-קרב ונפגעי טראומות מסוגים שונים, מצאתי שהאימון הרגשי הוא דרך יעילה ופשוטה להתמודדות עם הטראומה. 

"דרור הוא אחד מאנשי המקצוע הייחודיים שפגשתי. אין אף אחד שדומה לו בנוף המקצועי שלנו. הוא חושב בצורה מיוחדת ופוריה. אני משוכנע שהסדנה שהוא מציע תהיה חוויה מגרה ומעשירה, שתתן למשתתפים נקודת מבט חדשה" (פרופ` חיים עומר, אוניברסיטת תל-אביב, מחבר הספרים `שיקום הסמכות ההורית`, `השטן שבינינו`. `פחדים של ילדים` ועוד). 

אימון רגשי

כל חיינו אנו מחפשים אחר מקום בטוח שיגן עלינו מסכנה וישכיח את חרדת-המוות הטבעית שלנו. האימון הרגשי הוא כלי לזיהוי ולשיפור שבע המיומנויות הרגשיות, שבאמצעותן אנו יוצרים לעצמנו תחושה של מקום בטוח מדי יום מחדש. 

האימון הרגשי אינו `טיפול` אלא דרך-חיים, שתאפשר לכן לעשות שימוש יעיל במיומנויות הרגשיות שלכן ולממש טוב יותר את היכולות שלכן בכל תחומי החיים. הסדנה אינה מיועדת ליצור שינוי מיידי אלא להציג כלי שתוכלו לעשות בו שימוש יומיומי לשיפור חייכן. 

כל טראומה יכולה להיות גם נקודת מפנה המאפשרת בחירה בחיים חדשים, יצירתיים ומספקים. האימון הרגשי מציע כלים מעשיים לבחירה באפשרות זו. 

באתר ניתן לקרוא את המבוא לספרי 'אימון רגשי', וכן לרכוש את הספר המודפס (משתתפי הסדנה יקבלו את הספר בזמן ההרשמה).

"אין ספק שמדובר בחוויה מכוננת, ברכישת כלים חדשים ומועילים להתמודד עם חיינו כאן ועכשיו, ואני ממליצה לכל אחד לבוא ולהתנסות (אורי כרמל, חיפה)

"דרור ואפרת הם מנטורים רגישים וחמים. הם אירחו אותנו בלב רחב ושיתפו אותנו בחייהם המיוחדים בכפר הבולגרי, עם ילדיהם המקסימים. האירוח הזה, כמו גם ההתנסות בסדנת החימר עם אפרת, היוו חלק חשוב מחווית הלמידה" (אסתר גילת, יוצרת ופסיכולוגית קלינית). 

הסדנה

סדנת 'אימון רגשי למבריאות סרטן השד' מיועדת לקבוצה של 6-10 משתתפות, והיא כוללת שבעה ימי פעילות רצופים, בביתנו שבכפר דבורישטה, ליד העיר קיוסטנדיל בבולגריה. 

מדי בוקר ניקח אתכן מן המלון בעיר אל הכפר, ובסטודיו שלי ושל אפרת ניפגש, נדבר, נשחק, נתרגל וניצור. כל אחד מן המפגשים מוקדש לאחת משבע המיומנויות הרגשיות, ומשולב גם בעבודה ליד האבניים, בטיול ובהיכרות עם חיי הכפר הבולגרי. 

המפגשים יתבססו על הניסיון האישי של כל אחת מכן, ויכללו סימולציות ומשחקי-תפקידים, והיכרות עם התרגול היומיומי של שבע המיומנויות הרגשיות. ההתנסות תכלול משחק, דינמיקה קבוצתית ויצירה בתחומים שונים, כולל עבודה בחומר בסטודיו של אפרת. 

בסדנה נשתף גם את נעמי איצקוביץ, מבריאת סרטן השד שתחלוק אתנו מניסיונה בסטיילינג ובשיפור דימוי הגוף באמצעות הלבוש והשימוש בצבע. 

במהלך הסדנה נשתף אתכן בחיינו בכפר הבולגרי, בטיול בכפר, בביקור בבתי-השכנים ובהכנת ארוחות צמחוניות מגן-הירק שלנו. 

"זו הזדמנות לחבק את שניכם באהבה, על האירוח העוטף שקיבלנו מכם במהלך שבוע זה, על הפתיחות והתמיכה שהענקתם לנו בביתכם הקסום ובקרב בני-המשפחה הנפלאים. תודה" (בוגרי אימון רגשי 17-24.10.12). 
 
"דרור ואפרת הם מנטורים רגישים וחמים. הם אירחו אותנו בלב רחב ושיתפו אותנו בחייהם המיוחדים בכפר הבולגרי, עם ילדיהם המקסימים. האירוח הזה, כמו גם ההתנסות בסדנת החימר עם אפרת, היוו חלק חשוב מחווית הלמידה" (אסתר גילת, יוצרת ופסיכולוגית קלינית). 

המיקום והמחיר 

הסדנה מתקיימת בכפר דבורישטה בבולגריה, במרחק תשעים קילומטרים מדרום-מערב לסופיה. המשתתפים ישתכנו במלון בעיר קיוסטנדיל, כעשרה קילומטרים מן הכפר. זה אזור עצי הפרי של בולגריה, העשיר בנהרות, במעיינות מרפא חמים, באתרי סקי ובנופים מרהיבים.  

התשלום: 6000 ש"חהתשלום כולל את הסדנה, שבעה לילות במלון בחדר ליחיד/ה, ארוחות, הסעה משדה-התעופה ונסיעות לכפר, וכן הספר 'אימון רגשי'. התשלום אינו כולל את כרטיס הטיסה, שמחירו משתנה ככל שמתקרב מועד הטיסה. 

המועד4-11 באוקטובר, מיום רביעי בערב עד יום רביעי בערב. 
 
 
להרשמה כתבו אלי:

drorgreen@gmail.com

או התקשרו לטלפון ישראלי:
073-2248404. 
 
"משהו באוויר הצלול ובאנרגיות המרגיעות שמשדר ביתם של דרור ואפרת סימן לנו שקיבלנו את ההחלטה הנכונה והגענו למקום הנכון והבטוח, החל מגינת הירקות האורגניים, הסטודיו לקרמיקה של אפרת, העצים המלבלבים במגוון פריחות צבעוניות ופירות מזמינים, ועד הנהר הזורם שעובר בכפר שכאילו הזמן בו עצר מלכת" (דנה ואביה, כפר הס). 

 ד"ר דרור גרין

נולד בירושלים, 1954, מתגורר בכפר דבורישטה שבבולגריה עם אפרת וארבעת ילדיהם. ניהל את 'קוגיטו, בית-ספר לפסיכותרפיה' ולימד פסיכיאטרים, פסיכולוגים ופסיכותרפיסטים בבית-הספר לפסיכותרפיה של הטכניון בביה"ח רמב"ם, בבית-הספר לפסיכותרפיה בבית-החולים בצפת בשיתוף עם מכללת צפת, ובלימודי ההמשך ברפואה של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב בשיתוף עם שירותי בריאות כללית. 

פיתח את גישת 'האימון הרגשי' ומנהל את 'המכון לאימון רגשי' בבולגריה. כאחד מחלוצי הטיפול הנפשי באינטרנט פיתח את הקליניקה הווירטואלית הראשונה.  

ד"ר לפסיכותרפיה, מוסיקאי, סופר ומאייר. חיבר כארבעים ספרים לילדים, למבוגרים ובתחום המקצועי, וביניהם: 'טיפול נפשי, מדריך למשתמש''פסיכותרפיה ממבט אחר', ו'פרויד נגד דורה'. הספר 'אימון רגשי' יצא לאור בשנת 2011, ואת חלקו הראשון ניתן לקרוא באתר. 


אפרת גרין 

בת קיבוץ רמת-יוחנן, 1969, מתגוררת בכפר דבורישטה בבולגריה עם דרור וארבעת ילדיהם, הגדלים בחינוך ביתי בחיק הטבע. 

למדה מנהל עסקים ושיווק, ועסקה בהם מגיל צעיר בישראל ובעולם. טיילה ולמדה שפות ותרבויות. 
 
מאמנת אישית ועסקית. בסטודיו שלה לקדרות היא יוצרת כלים שימושיים, מלמדת, מדריכה ומאמנת למצוא את המקום הבטוח דרך החומר. בשנת 2011 התקיימה תערוכה מקיפה של עבודותיה בגלריה העירונית בעיר קיוסטנדיל. 

 

 

פיוט, דף שיר שבועי לשירה בעריכת דרור גרין. מדי שבוע נשלח למנויים שיר חדש מאת טובי המשוררים העבריים: יונה וולך, יהודה עמיחי, זלדה, לאה גולדברג, דוד אבידן, אגי משעול, אברהם חלפי, חיה שנהב, שיקספיר, ביאליק, אמילי דיקינסון, אדגר אלן פו, מחמוד דרוויש, ג'ון לנון, רחל ועוד.