English עברית
כניסה

67. דרור גרין: סונטה

בחר גיליון קודם

חפש

הצטרפו לרשימת המנויים

 
מדי שבוע, במשך שבע-עשרה השנים האחרונות, אני שולח הרהור על שיר, על השירה ועל החיים לשלושת-אלפים ושמונה-מאות מנויים. כאן תוכלו לקרוא את ההרהור השבועי, וגם את ההרהורים והשירים הקודמים (ברשימה מימין), ולשוחח על השירה ועל החיים. מי שרוצה לקבל את השיר השבועי בדואר האלקטרוני יכול להצטרף כאן לרשימת המנויים (או לשלוח לי את כתובת האימייל שלו: drorgreen@gmail.com).
אנא אל תשלחו לי שירים לפרסום, משום שהבחירה שלי אישית וסובייקטיבית. בדרך-כלל אני שולח שירים שנוגעים בי באופן מיוחד, ללא קשר לאיכותם ה'ספרותית'. 

 

בעריכת דרור גרין

אוגוסט - 67

`פיוט` - דפשיר שבועי לשירה עברית בעריכת דרור גרין, יצא לאור במשך שבע שנים ברציפות, בשנים תשמ"ב-תשמ"ח, ובין חברי המערכת היו אריאל הירשפלד, עודד שור, אורה לב-רון, אילנה צוקרמן, יונה וולך וס. יזהר. מאות המנויים קיבלו מדי שנה אוגדן מיוחד, ומדי שבוע נשלח אליהם בדואר שיר חדש שטרם פורסם, מאת טובי המשוררים העבריים.

`פיוט 2008` מחדש את המסורת של כתב-העת, ומדי שבוע נשלח למנויי האתר אחד מן השירים שפורסמו ב`פיוט`.  את כל השירים תוכלו לקרוא באתר.


פיוט: דרור גרין - סונטה

 

 
לפני שלוש-עשרה שנים השתעשעתי בכתיבת סונטות. זה היה משחק אינטלקטואלי בצורה קלאסית מוכרת ואהובה, ומאד נהניתי להתאים את המוסיקה והמשקל לתכנים ארס-פואטיים, העוסקים במהות השירה. גם הכותרת של מחזור הסונטות, `נוקטורנים מאוחרים`, העידה על מעין שעשוע מילולי, הנכתב בשעות הלילה המאוחרות ומתנגן כמו תרגיל מוסיקלי.
 
בסונטה הזו כתבתי, מבלי משים, על החופש שהצורה המחמירה של הסונטה מעניקה לכותב, כשהיא מאפשרת לו לטמון בה, כבכספת, דימויים של אושר, חלומות ותיאורים סבוכים של רגשות פשוטים. במעין לגלוג-עצמי תיארתי את הקלות שבה ניתן לתאר באופן `סבוך` רגשות פשוטים, ובאמצעות מלים להתגבר על אכזבות ולשלוט ברגשות.
 
בסיומה של הסונטה הדיתי בתבוסתה של הציפיה למצוא מסתור מאחורי הצורה הקפדנית, שכל קלפיה מתמוטטים כאשר שבות ועולות החרדות, שאינן ניתנות לתיאור במלים.
 
כשכתבתי את משחק המלים המתחכם הזה לא ידעתי שאני מקדים את מה שאני עצמי עומד ליצור, ולמעשה מתאר באופן נבואי את התהליכים הרגשיים שאעבור מאוחר יותר.
 
שלושת הבתים הראשונים של הסונטה מתארים את כוחה של היצירה המוכרת והבטוחה ליצור, באמצעות מלים, תחושה של `מקום בטוח. בכך הופכת היצירה האמנותית לתהליך של טיפול-עצמי, המסייע להתגבר על אכזבות ולנכש עשבים רגשיים שוטים. בשנים האחרונות פיתחתי את גישת `האימון הרגשי`, המיועדת לזהות ולחזק את המיומנויות הרגשיות, כדי ליצור לעצמנו `מקום בטוח` בכל מקום בו אנו נמצאים. הכתיבה, עבורי, היא אחד הכלים הבסיסיים ליצירת `מקום בטוח`, כפי שתיארתי בסונטה הזו מבלי לרדת לעומק מחשבותי.
 
לא במקרה פיתחתי גישה טיפולית המתמקדת ביצירת `מקום בטוח`. כהלום-קרב אני סובל מחרדות קשות, השבות ומערערות את המקומות הבטוחים שלי, ועלי לשוב וליצור לעצמי `מקום בטוח` מדי יום. את ההתמודדות-העצמית הזו, מתוך הניסיון האישי שצברתי, הפכתי לגישה טיפולית, אותה אני מכנה בשם `אימון רגשי`. כשכתבתי את הסונטה הזו, ובה תיארתי כיצד החרדות משבשות את יכולת היצירה, עדיין לא ידעתי שאסבול מפוסט-טראומה, שנים רבות לאחר שהסתיימה המלחמה ההיא.
 

 

פיוט, דף שיר שבועי לשירה בעריכת דרור גרין. מדי שבוע נשלח למנויים שיר חדש מאת טובי המשוררים העבריים: יונה וולך, יהודה עמיחי, זלדה, לאה גולדברג, דוד אבידן, אגי משעול, אברהם חלפי, חיה שנהב, שיקספיר, ביאליק, אמילי דיקינסון, אדגר אלן פו, מחמוד דרוויש, ג'ון לנון, רחל ועוד.