English עברית
כניסה

303. סירקה טורקה: האם הירח יודע

בחר גיליון קודם

חפש

הצטרפו לרשימת המנויים

 
מדי שבוע, במשך שבע-עשרה השנים האחרונות, אני שולח הרהור על שיר, על השירה ועל החיים לשלושת-אלפים ושמונה-מאות מנויים. כאן תוכלו לקרוא את ההרהור השבועי, וגם את ההרהורים והשירים הקודמים (ברשימה מימין), ולשוחח על השירה ועל החיים. מי שרוצה לקבל את השיר השבועי בדואר האלקטרוני יכול להצטרף כאן לרשימת המנויים (או לשלוח לי את כתובת האימייל שלו: drorgreen@gmail.com).
אנא אל תשלחו לי שירים לפרסום, משום שהבחירה שלי אישית וסובייקטיבית. בדרך-כלל אני שולח שירים שנוגעים בי באופן מיוחד, ללא קשר לאיכותם ה'ספרותית'. 

 
בעריכת דרור גרין
 
מרץ 303

את `פיוט` - דפשיר שבועי לשירה עברית, ערכתי והוצאתי לאור במשך שבע שנים רצופות, בשנים תשמ"ב-תשמ"ח, ובין חברי המערכת היו אריאל הירשפלד, עודד שור, אורה לב-רון, אילנה צוקרמן, יונה וולך וס. יזהר. מאות המנויים קיבלו מדי שנה אוגדן מיוחד, ומדי שבוע שלחתי אליהם בדואר שיר חדש שטרם פורסם, מאת טובי המשוררים העבריים. 

`פיוט 2013` מחדש את המסורת של דף-השיר. משנת 2007 אני שולח למנויים שיר והרהור על השירה ועל החיים. את כל השירים וההרהורים תוכלו לקרוא באתר 'פסייקום' וגם תוכלו להגיב בפורום של קוראי`פיוט`. 


Bookmark and Share


לא מזמן שלחתי לכם שיר של המשוררת הפינית סִירקָה טוּרקָה, בת השבעים וארבע, שחיה ביער עם כלב, ללא אדם, הרחק מן הציוויליזציה. כתיבתה של סירקה משכה את לבי, ועכשיו, כשקיבלתי את ספרה 'עמוק בלב היער' (הוצאת 'כרמל', תרגום: רמי סערי), אני קורא בו כמו באוטוביוגרפיה מרתקת, המציגה בפני עולם שונה וגם מוכר. 

השיר נפתח, לכאורה, בשאלה: "הַאִם הַיָּרֵחַ יוֹדֵעַ בִּכְלָל עַד כַּמָּה חִכּוּ לוֹ, כַּמָּה נִכְסְפוּ אֵלָיו". אבל זו אינה שאלה, ולכן המשפט אינו מסתיים בסימן קריאה. זה תיאור של מחשבה או הרהור, המשקף את ההתבוננות בטבע, האופיינית כל-כך לשיריה של טורקה. 

"הַאִם הַיָּרֵחַ יוֹדֵעַ?" זו מחשבה מעניינת, כשהיא חולפת במוחה של אשה שבחרה להתרחק מבני-האדם, משום שזו מחשבה המעניקה לטבע הדומם והצומח, ואף לבעלי-החיים, תכונות אנושיות. אפשר לייחס רצון או כאב גם לבעלי-חיים, אבל הידיעה היא תכונה המייחדת את בני-האדם, המודעים לחשיבתם. 

אבל השיר של טורקה אינו מחשבה או הרהור פילוסופי, אלא תיאור. היא מתארת את מחשבותיה כשם שהיא מתארת את עולם הטבע הסובב אותה. השיר שלה חף מפירוש או מהסברים או מניסיון לשכנע אותנו באמיתות כלשהן. היא יודעת שלחשיבה רציונלית אין כל השפעה על תהליכים רגשיים, ואולי דווקא ההימנעות שלה מתקשורת רציונלית היא שמחזקת את המסר הרגשי של השיר, אותו אנו כמעט יכולים לחוש בגופנו (רגש הוא תגובה גופנית למה שחווים חושינו). 

השיר מורכב משני משפטים בלבד, במבנה כאילו פרוזאי. המשפט הראשון מציג את השאלה שאינה שאלה, והמשפט השני מאפשר לנו להתבונן בעולם מבעד לעיניה של המשוררת. המשפט נפתח בתיאור חילופי העונות, "בָּאָבִיב כְּשֶׁכִּמְעַט לֹא הָיָה עֲדַיִן שׁוּם דָּבָר, לֹא צִפּוֹרִים, קַל וָחֹמֶר עָלִים, מְאוּמָה פְּרָט לְשֶׁפַע אֲוִיר צַח". נדמה לי שכולנו חשים עכשיו את תחושת תחילת האביב, ומי שחי בישראל, שבה האביב מקדים להתפרץ ולסגת, יכול לדמות לעצמו את האביב האירופי שלנו, רגע לפני התפרצות הפריחה המרהיבה, כשהשמים בהירים והאדמה חשופה לאחר חודשי השלג הארוכים שהקפיאו את הצמחיה, ומזג האוויר המתחמם מאפשר לנו לצאת החוצה, ולחוש ב"שֶׁפַע אֲוִיר צַח". 

כמעט מפתיע לגלות עד כמה שיר מינימליסטי כל-כך, המסתפק בתיאור מצומצם של המציאות, מעורר בנו את המיומנות הרגשית המשמעותית ביותר לקיומה של ציוויליזציה, היא האמפתיה המאפשרת לנו להתבונן בעולם מבעד לעיניה של המשוררת. האמפתיה היא התכונה המאפשרת לנו ליצור רשת של תקשורת אנושית, לחוש ברגשותיו של הזולת ולהתאים את עצמנו במהירות לשינויים החלים במציאות. 

סירקה טורקה בחרה לוותר על חברתם של בני-האדם, ולחיות עם הכלב ועם הציפורים והצמחים בלב היער. אבל ההתרחקות מבני-אדם, הנובעת מן הצורך המיוחד שלה במקום בטוח מחרדה, אינה מנתקת את המשוררת מן הרשת האנושית הטבעית, הנוצרת באמצעות האמפתיה, והיא מבטאת את האמפתיה שלה וקושרת את האמפתיה שלנו באמצעות מעשה השיר שלה. 

בהמשך המשפט השני מתארת טורקה סיטואציה אנושית מוכרת: "יָשַׁבְנוּ מִדֵּי עֶרֶב בַּחַלּוֹן". זו אמנם חבורה מוזרה, "שִׁשָּׁה זַרְעֵי שׁוֹשַׁנָּה, הַשְּׁבִיעִי לֹא נָבַט אַף פַּעַם, הַכֶּלֶב וַאֲנִי", אבל ההתכנסות אינה מוזרה כלל. הם יושבים ומצפים למה שיוצר גם בלבנו תחושה של מקום בטוח, למסלול תנועתו הקבועה של הירח בשמים: "אוּלַי הוּא יָבוֹא כְּבָר, מֵאֲחוֹרֵי הַיַּעַר, מִשְּׂמֹאל לְיָמִין, מֵעַל לָאֲגַם, אֶל מֵעַל לַיַּעַר". 

גם לנו אין ספק שהוא יבוא, כמו תמיד, הירח. אנו גם יודעים את התשובה לשאלה שלא נשאלה בתחילת השיר, "הַאִם הַיָּרֵחַ יוֹדֵעַ". לא, מובן שהוא אינו יודע, וגם אינו צריך לדעת. הידיעה היא תמיד שלנו, בני-האדם, והיא מאפשרת לנו להתבונן בעולם במבט שונה, וגם להתמלא בחרדה נוכח הסכנות שיש במציאות האנושית. 

עכשיו, בקריאה שניה אנחנו יכולים למצוא גם את ההומור בשיר הזה, המבטא חרדה גדולה וגם את הפתרון לחרדה. סירקה טורקה מציעה לנו להרחיב את המבט האמפתי שלנו גם אל הטבע הסובב אותנו, ולשאוב גם ממנו ומן המחזוריות הקבועה בו תחושת ביטחון, שאינה קיימת במגע השברירי והלא-בטוח שבין אדם לאדם. 

גם אני מצפה לו, מדי חודש מחדש, מלא כביום היוולדו, מאחורי עננים אדומים

או מבין ענפי העץ, 

בשמים המתבהרים יחד איתו, 

והוא מפיץ את אורו בגינתנו,  

ונעלם מאחורי האסם.  

אנחנו פוגשים בו כשאנחנו יוצאים לטיול הערב שלנו, 

כשהשמים מתכהים, 

והערב חומק בין פנס הרחוב, 

לבין פנסי מכונית אחרונה,  

באור אחרון של שקיעה.  

את ליל הירח המלא חגגנו בליל-סדר בביתו של השגריר בסופיה,  

ומוריה חבש כיפה על ראשו, לראשונה בחייו. 

ואנו שבים וחוזרים למקום הבטוח שלנו, אל ביתנו בכפר, אל המוסיקה המחברת בינינו (אנדה סיימה לנגן את הפרלוד הראשון של באך, וכעת היא מנגנת וריאציות של מוצארט),  

ומאיה בונה לה טלסקופ מגלילים של נייר טואלט. 

 חג שמח, ושבת שלום,

דרור 


המכון לאימון רגשי

 

אימון רגשי וקדרות

סדנה לזוג אצלנו בכפר

סדנה בהנחיית ד"ר דרור גרין ואפרת גרין

זוגיות היא אחד הצרכים האנושיים הבסיסיים, ורוב בני-האדם מבלים את חייהם עם בני-זוג. הזוגיות יוצרת בנו תחושת ביטחון, משפרת ומאריכה את חיינו. 

כדי ליצור זוגיות יציבה וטובה עלינו לעשות שימוש יעיל במיומנויות הרגשיות שלנו. אך איש לא הכשיר אותנו לחיי זוגיות, ומעולם לא למדנו לעשות שימוש מתאים במיומנויות הרגשיות הנחוצות לשם כך.

האימון הרגשי הוא גישה פשוטה ויעילה לשיפור המיומנויות הרגשיות, המאפשרות לנו ליצור זוגיות טובה ולשמור עליה לאורך זמן. הסדנה תאפשר לכם להתנסות במיומנויות הרגשיות באמצעות תרגול ובעבודה בחומר. זהו צעד ראשון לדרך אותה תוכלו לסלול עבור עצמכם, מדי יום מחדש. 

הסדנה מותאמת לצרכים של כל זוג, הקשורים בזוגיות ובהורות וגם בתחומי העניין המיוחדים של בני-הזוג. בסדנה נשתף אתכם בחיינו בכפר הבולגרי הקטן, בעבודה בחומר ליד האבניים, בכתיבה, בשירה, במוסיקה, בצילום ובאמנות. 

"דרור הוא אחד מאנשי המקצוע הייחודיים שפגשתי. אין אף אחד שדומה לו בנוף המקצועי שלנו. הוא חושב בצורה מיוחדת ופוריה. אני משוכנע שהסדנה שהוא מציע תהיה חוויה מגרה ומעשירה, שתתן למשתתפים נקודת מבט חדשה" (פרופ` חיים עומר, אוניברסיטת תל-אביב, מחבר הספרים `שיקום הסמכות ההורית`, `השטן שבינינו`. `פחדים של ילדים` ועוד) 
 

אימון רגשי

כל חיינו אנו מחפשים אחר מקום בטוח שיגן עלינו מסכנה וישכיח את חרדת-המוות הטבעית שלנו. שבע המיומנויות הרגשיות הן הכלים הטבעיים שבאמצעותן אנו יוצרים תחושה של מקום בטוח.

זוגיות היא אחת הדרכים היעילות ביותר ליצירת תחושה של מקום בטוח. זוגיות טובה יוצרת בנו תחושת ביטחון, משפרת את בריאותנו ומאריכה את חיינו. כדי ליצור זוגיות טובה עלינו לעשות שימוש יעיל במיומנויות הרגשיות שלנו.

האימון הרגשי הוא כלי לזיהוי ולשיפור שבע המיומנויות הרגשיות, שבאמצעותן אנו יוצרים לעצמנו תחושה של מקום בטוח. באמצעות האימון הרגשי והתרגול של שבע המיומנויות הרגשיות אנו לומדים ליצור לעצמם מקום בטוח מדי יום מחדש, ובכך למנוע משברים ולהעמיק את השותפות הזוגית.

האימון הרגשי אינו `טיפול` אלא דרך-חיים, שתאפשר לכם לעשות שימוש יעיל במיומנויות הרגשיות ולממש טוב יותר את הפוטנציאל האנושי והזוגי שלכם. הסדנה אינה מיועדת ליצור שינוי מיידי אלא להציג כלי שתוכלו לעשות בו שימוש יומיומי לשיפור הקשר הזוגי.

באתר ניתן לקרוא את המבוא לספרי 'אימון רגשי', וכן לרכוש את הספר המודפס.


הסדנה

סדנת האימון הרגשי מיועדת לזוג שרוצה לשפר, לטפח, להעמיק ולהצמיח את הקשר ואת האהבה. 

בני-הזוג יתארחו בדירת-האירוח שלנו, ליד ביתנו בכפר דבורישטה בבולגריה, למשך שבוע.

כל אחד מימי השבוע יוקדש ללימוד ולתרגול של אחת משבע המיומנויות הרגשיות. 

המפגשים יתבססו על הניסיון האישי שלכם, ויכללו סימולציות ומשחקי-תפקידים, שיאפשרו לכם לזהות את המיומנויות הרגשיות המניעות את הקשר שלכם ולהתנסות בהן במשחק, בשיחה, בכתיבה ובעבודה בחומר. 

במהלך הסדנה נשתף אתכם בחיינו בכפר הבולגרי, המבטאים את התרגול היומיומי של האימון הרגשי בזוגיות, בגידול ילדינו בחינוך ביתי, בעבודת הבית והגינה ובמפגש עם הטבע הסובב אותנו. אנחנו איננו מושלמים, והאימון הרגשי מאפשר לנו לקבל גם את הפגמים והכישלונות וליצור מדי יום מחדש את המקום הבטוח ואת האהבה. 

תיאור-מקרה של אימון רגשי לזוגיות תוכלו לקרוא בספריית האתר. תיאור-המקרה לקוח מתוך ספרי `פסיכותרפיה ממבט אחר`.   

הסדנה תאפשר לכם להכיר את הכלים הבסיסיים של האימון הרגשי, אך לא תשנה את חייכם. כדי ליצור את השינוי יהיה עליכם להמשיך ולתרגל זאת מדי יום, מחדש. זה קל ופשוט, אך בתקופה שלאחר הסדנה כדאי מאוד להמשיך בהדרכה שבועית באתר האינטרנט, בקליניקה הווירטואלית שפיתחתי.  

המיקום והמחיר

הסדנה מתקיימת בדירת האירוח שלנו בכפר בולגרי קטן ויפה, לא רחוק מן העיר קיוסטנדיל, 80 קילומטרים מסופיה, בירת בולגריה. 

אזור קיוסטנדיל הוא מרכז עצי הפרי של בולגריה (במיוחד דובדבנים), והוא עשיר בנחלים ונהרות, הרים, ומעיינות בריאות חמים שהרומאים גילו לפני אלפיים שנה. 

 

דירת האירוח פונה אל מטע דובדבנים, והיא כוללת חדר-שינה, חדר-אורחים, מקלחת ושירותים וגם מטבחון המאפשר הכנת ארוחות (זוגות שיבחרו בכך יוכלו להצטרף לארוחות המשפחתיות שלנו). 

 

 

 

 

 

התשלום: 2,400 יורו. התשלום כולל את הסדנה ואת שבעת ימי האירוח, ואינו כולל טיסה והסעות.  

 
 
 
לתיאום סדנה כתבו אלינו: 
 

או התקשרו לטלפון ישראלי:

 073-2248404

 


 ד"ר דרור גרין

נולד בירושלים, 1954, מתגורר בכפר דבורישטה שבבולגריה עם אפרת וארבעת ילדיהם. ניהל את 'קוגיטו, בית-ספר לפסיכותרפיה' ולימד פסיכיאטרים, פסיכולוגים ופסיכותרפיסטים בבית-הספר לפסיכותרפיה של הטכניון בביה"ח רמב"ם, בבית-הספר לפסיכותרפיה בבית-החולים בצפת בשיתוף עם מכללת צפת, ובלימודי ההמשך ברפואה של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב בשיתוף עם שירותי בריאות כללית. 

פיתח את גישת 'האימון הרגשי' ומנהל את 'המכון לאימון רגשי' בבולגריה. כאחד מחלוצי הטיפול הנפשי באינטרנט פיתח את הקליניקה הווירטואלית הראשונה.  

ד"ר לפסיכותרפיה, מוסיקאי, סופר ומאייר. חיבר כארבעים ספרים לילדים, למבוגרים ובתחום המקצועי, וביניהם: 'טיפול נפשי, מדריך למשתמש''פסיכותרפיה ממבט אחר', ו'פרויד נגד דורה'. הספר 'אימון רגשי' יצא לאור בשנת 2011, ואת חלקו הראשון ניתן לקרוא באתר.


אפרת גרין 

בת קיבוץ רמת-יוחנן, 1969, מתגוררת בכפר דבורישטה בבולגריה עם דרור וארבעת ילדיהם, הגדלים בחינוך ביתי בחיק הטבע. 

למדה מנהל עסקים ושיווק, ועסקה בהם מגיל צעיר בישראל ובעולם. טיילה ולמדה שפות ותרבויות. 

 

 
מאמנת אישית ועסקית. בסטודיו שלה לקדרות היא יוצרת כלים שימושיים ומשחקים, מלמדת, מדריכה ומאמנת למצוא את המקום הבטוח דרך החומר.

 

פיוט, דף שיר שבועי לשירה בעריכת דרור גרין. מדי שבוע נשלח למנויים שיר חדש מאת טובי המשוררים העבריים: יונה וולך, יהודה עמיחי, זלדה, לאה גולדברג, דוד אבידן, אגי משעול, אברהם חלפי, חיה שנהב, שיקספיר, ביאליק, אמילי דיקינסון, אדגר אלן פו, מחמוד דרוויש, ג'ון לנון, רחל ועוד.