English עברית
כניסה

338. שרל ון לרברג: אחד

בחר גיליון קודם

חפש

הצטרפו לרשימת המנויים

 
מדי שבוע, במשך שבע-עשרה השנים האחרונות, אני שולח הרהור על שיר, על השירה ועל החיים לשלושת-אלפים ושמונה-מאות מנויים. כאן תוכלו לקרוא את ההרהור השבועי, וגם את ההרהורים והשירים הקודמים (ברשימה מימין), ולשוחח על השירה ועל החיים. מי שרוצה לקבל את השיר השבועי בדואר האלקטרוני יכול להצטרף כאן לרשימת המנויים (או לשלוח לי את כתובת האימייל שלו: drorgreen@gmail.com).
אנא אל תשלחו לי שירים לפרסום, משום שהבחירה שלי אישית וסובייקטיבית. בדרך-כלל אני שולח שירים שנוגעים בי באופן מיוחד, ללא קשר לאיכותם ה'ספרותית'. 

 
בעריכת דרור גרין
 
נובמבר 338

את `פיוט` - דפשיר שבועי לשירה עברית, ערכתי והוצאתי לאור במשך שבע שנים רצופות, בשנים תשמ"ב-תשמ"ח, ובין חברי המערכת היו אריאל הירשפלד, עודד שור, אורה לב-רון, אילנה צוקרמן, יונה וולך וס. יזהר. מאות המנויים קיבלו מדי שנה אוגדן מיוחד, ומדי שבוע שלחתי אליהם בדואר שיר חדש שטרם פורסם, מאת טובי המשוררים העבריים. 

`פיוט 2013` מחדש את המסורת של דף-השיר. משנת 2007 אני שולח למנויים שיר והרהור על השירה ועל החיים. את כל השירים וההרהורים תוכלו לקרוא באתר 'פסייקום' וגם תוכלו להגיב בפורום של קוראי`פיוט`. 


Bookmark and Share


שרל ון לרברג (1861-1907) היה משורר, סופר ומחזאי בלגי שכתב בצרפתית. שני מחזורי שירים שכתב הולחנו על-ידי המלחין הצרפתי גבריאל פורה. כמו משוררים רבים, גם ון לרברג נשכח. ספריו לא תורגמו לעברית, ואפילו בגוגל לא תמצאו הרבה מידע עליו ועל שיריו.

את השיר מצאתי בין תרגומיה של רחל המשוררת (רחל בלובשטיין). בזכות תרגומיה גיליתי עד כמה רחבה היתה השכלתה הספרותית של רחל, שתרגמה מרוסית, מיידיש, מגרמנית, מצרפתית ומאיטלקית. 

אני תוהה אם רחל בחרה בשיר המיוחד הזה של ון לרברג משום שהוא מבטא את היפוכה של שירתה הלירית, האישית, שירה של "רק על עצמי לספר ידעתי". שירתה של רחל אינה אנוכית או אגוצנטרית, אבל היא מבטאת את שירתו של היחיד הסולד מן הכפייתיות של ה'קבוצה'. ון לרברג מבטא את ההיפך הגמור. הוא שואף לבטל את גבולות היחיד, ולמצוא את ההוויה הגדולה, המאחדת. 

אמנם ון לרברג חי במאה התשע-עשרה, אבל בשיר הזה הוא מבטא את המהפיכה הגדולה ביותר בתולדות התרבות המערבית, המתרחשת ברגעים אלו ממש. מהפיכה זו המוותרת על החשיבה האינדיבידואלית הקיצונית, המעמידה את האדם במרכז היקום, ובוחרת בתרבות חדשה של שיתוף ואמפתיה. 

כאשר ון לרברג שואל "הַאֵינְכֶם אֲנִי, הַאֵינִי אַתֶּם", הוא מעמיד בספק את הגבולות המוכרים של היחיד. מאה שנים לפני גילוי נוירוני המראה, שחקר המוח מצא בהם את הבסיס לאמפתיה האנושית, ניסח זאת ון לרברג במלים: "דְּבָרִים שֶׁבָּכֶם אֶגַּע בְּיָדִי, בְּזֹהַר עֵינַי". היכולת האמפתית מאפשרת לנו לחוש בגופנו את מה שמרגיש הזולת. "דְּבָרִים שֶׁבָּכֶם", כותב המשורר, "אֶגַּע בְּיָדִי". כלומר את מה שאתם מרגישים, אני יכול לחוש כאילו נגעתי בו בלבי. זוהי תמצית האמפתיה. באמצעות חוש הראיה, כלומר "זֹהַר עֵינַי", אנחנו יכולים להרגיש בגופנו את תחושותיו של הזולת בשעה שאנחנו צופים בו. האמפתיה מבטלת את הבידול האינדיבידואלי, ויוצרת רשת חברתית של מוחות השותפים בחוויית החיים. 

ואם אני יכול להרגיש בגופי את מה שחשים האחרים, שואל המשורר, מן הסתם גם הזולת יכול לחוש ב"שַׂרְעַף הַנְּשָׁמָה, פְּרָחִים בָּם אֶשֹּׁם, אוֹרָה בָּם אֶנְהַר", כלומר בתחושות האינטימיות ביותר שלי. הוא אינו רואה בשיתוף הזה חדירה לגבולותיו, אלא להיפך, משהו שמרחיב את גבולותיו: "הֲיֵשׁ לִי מַגִּיד אַיֵּנִי מַתְחִיל, אַיֵּנִי נִגְמָר?" (כמה יפה תרגומה של רחל, והשימוש היצירתי שלה במלים שאיש כבר איננו מכיר. אַיֵּנִי = אַיֵּה אני, כלומר "היכן אני מתחיל, היכן אני נגמר?"). 

ההכרה של המשורר ברשת האנושית המשותפת, המבטלת את הגבולות האינדיבידואליים, אינה תובנה תיאורטית, או מחשבה פילוסופית, אלא הצעה לפעולה. הוא בוחר בדרך הבודהיסטית או תאואיסטית של הרפיה מכבלי הדימויים הכוזבים של האישיות והאינדיבידואליות. הוא עושה שימוש במודעות הרגשית שלו, כלומר ביכולת לזהות את תחושת הגוף שלו בזמן היחיד של הקיום האנושי, בהווה: "אַכִּיר אֶת לִבִּי בַּכֹּל וְתָדִיר". וההרפיה הזו מביאה אותו לחיבור ולשיתוף שבין הפנים והחוץ. 

"דָּמִי", הוא קורא לגופו שלו (כלומר למה שמזרים חיים בגופו). "הַדְּבָרִים", הוא קורא לכל מה שבעולם סביבו. "לְשַׁדְכֶם הוּא זֶה". לְשָד הוא תמצית החיים, זו ה"הֲוָיָה הַזּוֹרֶמֶת בַּכֹּל, כְּנַחַל גָדוֹל", מחברת בין כל הפרטים ומעניקה להם משמעות. 

אינני יודע למה התכוון ון לרברג במלים המסיימות את השיר, "וְאֶחָד הַחֲלוֹם נֶחֱזֶה", שפירושם המילולי הוא ראיית כל הפרטים כחלק מישות אחת גדולה. ון לרברג חי לפני שתיאוריית פשר החלומות של פרויד השתלטה על חיינו, והחלום שהוא מתאר הוא אולי ביטוי למראה שהוא מציג בפנינו, או לאידיאה שהוא רוצה להמחיש לנו, או אפילו לתחושת הגוף שהוא מבטא בשיר הזה, תחושה של התפעמות מן הקשר שבין היחיד לבין העולם. 

בצעירותי גם אני דגלתי באינדיבידואליזם, וגם עכשיו אני לא משתייך לקבוצות וארגונים, אבל אני יודע שאינני עומד במרכז העולם, ושהקיום הפרטי שלי הוא תמיד חלק ממציאות רחבה יותר. היכולת לשתף מחברת אותי אל המציאות הזו, ולכן אני שולח לכם את ההרהור השבועי הזה. 

החיים בכפר קטן, בחיק-הטבע מאפשרים לי לחוש את החיבור אל היופי הזה שסובב אותי, שנושר פתאום מן השמים בפתיתים קטנים,  

שהופכים למראה מרהיב בעדשה פתוחה. 

השלג הלבן שאני פוגש כאשר אני מתעורר הופך את העולם לאחד, וקורא לי לצאת אליו,  

להליכת הבוקר, 

עם האחת, שמלווה אותי תמיד בדרכי.   

לפתע העולם משתנה,  

וכל תחושות הגוף משתנות, 

ופותחות פתח חדש ליצירה. 

אנחנו ממשיכים לחגוג למוריה את יום-ההולדת שלו, 

עם חברים, 

במשחקי הקמח, 

שכמו השלג משנים את הפנים, 

אך מותירים את היופי במקומו. 

בבית החם אפשר לשוב אל האינדיבידואליות

מבלי לשכוח את השיתוף, 

שבזכותו חם לכולנו,  

בלילות החורף הקרים

שבת שלום, וחורף חם ונעים, 

דרור 

Bookmark and Share

לא במקרה שיניתי את חיי, מצאתי גן-עדן קטן בחיק-הטבע, בכפר בולגרי קטן, ומצאתי אושר גדול במשפחה, בזוגיות וביצירה. עשיתי זאת בזכות האימון הרגשי, ואתם מוזמנים לקרוא על כך בספר 'אימון רגשי', שאינו נמכר בחנויות הספרים, וניתן להזמין אותו רק באתר: 

http://www.emotional-training.com/Bookshopemotionh_he.html

 

אימון רגשי וקדרות

סדנה זוגית אצלנו בכפר

סדנה בהנחיית ד"ר דרור גרין ואפרת גרין

זוגיות היא אחד הצרכים האנושיים הבסיסיים, ורוב בני-האדם מבלים את חייהם עם בני-זוג. הזוגיות יוצרת בנו תחושת ביטחון, משפרת ומאריכה את חיינו. 

כדי ליצור זוגיות יציבה וטובה עלינו לעשות שימוש יעיל במיומנויות הרגשיות שלנו. אך איש לא הכשיר אותנו לחיי זוגיות, ומעולם לא למדנו לעשות שימוש מתאים במיומנויות הרגשיות הנחוצות לשם כך.

האימון הרגשי הוא גישה פשוטה ויעילה לשיפור המיומנויות הרגשיות, המאפשרות לנו ליצור זוגיות טובה ולשמור עליה לאורך זמן. הסדנה תאפשר לכם להתנסות במיומנויות הרגשיות באמצעות תרגול ובעבודה בחומר. זהו צעד ראשון לדרך אותה תוכלו לסלול עבור עצמכם, מדי יום מחדש. 

הסדנה מותאמת לצרכים של כל זוג, הקשורים בזוגיות ובהורות וגם בתחומי העניין המיוחדים של בני-הזוג. בסדנה נשתף אתכם בחיינו בכפר הבולגרי הקטן, בעבודה בחומר ליד האבניים, ביצירה וביישום האימון הרגשי בשגרת היומיום. 

"דרור הוא אחד מאנשי המקצוע הייחודיים שפגשתי. אין אף אחד שדומה לו בנוף המקצועי שלנו. הוא חושב בצורה מיוחדת ופוריה. אני משוכנע שהסדנה שהוא מציע תהיה חוויה מגרה ומעשירה, שתתן למשתתפים נקודת מבט חדשה" (פרופ` חיים עומר, אוניברסיטת תל-אביב, מחבר הספרים `שיקום הסמכות ההורית`, `השטן שבינינו`. `פחדים של ילדים` ועוד). 
 

אימון רגשי

כל חיינו אנו מחפשים אחר מקום בטוח שיגן עלינו מסכנה וישכיח את חרדת-המוות הטבעית שלנו. שבע המיומנויות הרגשיות הן הכלים הטבעיים שבאמצעותן אנו יוצרים תחושה של מקום בטוח.

זוגיות היא אחת הדרכים היעילות ביותר ליצירת תחושה של מקום בטוח. זוגיות טובה יוצרת בנו תחושת ביטחון, משפרת את בריאותנו ומאריכה את חיינו. כדי ליצור זוגיות טובה עלינו לעשות שימוש יעיל במיומנויות הרגשיות שלנו.

האימון הרגשי הוא כלי לזיהוי ולשיפור שבע המיומנויות הרגשיות, שבאמצעותן אנו יוצרים לעצמנו תחושה של מקום בטוח. באמצעות האימון הרגשי והתרגול של שבע המיומנויות הרגשיות אנו לומדים ליצור לעצמם מקום בטוח מדי יום מחדש, ובכך למנוע משברים ולהעמיק את השותפות הזוגית.

האימון הרגשי אינו `טיפול` אלא דרך-חיים, שתאפשר לכם לעשות שימוש יעיל במיומנויות הרגשיות ולממש טוב יותר את הפוטנציאל האנושי והזוגי שלכם. הסדנה אינה מיועדת ליצור שינוי מיידי אלא להציג כלי שתוכלו לעשות בו שימוש יומיומי לשיפור הקשר הזוגי.

באתר ניתן לקרוא את המבוא לספרי 'אימון רגשי', וכן לרכוש את הספר המודפס.


הסדנה

סדנת האימון הרגשי מיועדת לזוג שרוצה לשפר, לטפח, להעמיק ולהצמיח את הקשר ואת האהבה. 

בני-הזוג יתארחו בדירת-האירוח שלנו, ליד ביתנו בכפר דבורישטה בבולגריה, למשך שבוע.

כל אחד מימי השבוע יוקדש ללימוד ולתרגול של אחת משבע המיומנויות הרגשיות. 

המפגשים יתבססו על הניסיון האישי שלכם, ויכללו סימולציות ומשחקי-תפקידים, שיאפשרו לכם לזהות את המיומנויות הרגשיות המניעות את הקשר שלכם ולהתנסות בהן במשחק, בשיחה, בכתיבה ובעבודה בחומר. 

במהלך הסדנה נשתף אתכם בחיינו בכפר הבולגרי, המבטאים את התרגול היומיומי של האימון הרגשי בזוגיות, בגידול ילדינו בחינוך ביתי, בעבודת הבית והגינה ובמפגש עם הטבע הסובב אותנו. אנחנו איננו מושלמים, והאימון הרגשי מאפשר לנו לקבל גם את הפגמים והכישלונות וליצור מדי יום מחדש את המקום הבטוח ואת האהבה. 

תיאור-מקרה של אימון רגשי לזוגיות תוכלו לקרוא בספריית האתר. תיאור-המקרה לקוח מתוך ספרי `פסיכותרפיה ממבט אחר`.   

הסדנה תאפשר לכם להכיר את הכלים הבסיסיים של האימון הרגשי, אך לא תשנה את חייכם. כדי ליצור את השינוי יהיה עליכם להמשיך ולתרגל זאת מדי יום, מחדש. זה קל ופשוט, אך בתקופה שלאחר הסדנה כדאי מאוד להמשיך בהדרכה שבועית באתר האינטרנט, בקליניקה הווירטואלית שפיתחתי.  
 
"אני ממליצה בחום על הסדנה לאימון רגשי לזוגות המעוניינים לשפר ולפתח את הזוגיות שלהם למקום בוגר ובשל, עמוק ומחוייב, הפותח אפשרויות חדשות גם למי שנדמה לו שכבר ניסה את הכל. אני ממליצה על ההיכרות עם דרור ואפרת, שהינם אנשים מיוחדים במינם, מעוררי השראה ואהבה" (אסתר גילת, יוצרת ופסיכולוגית קלינית. www.esthergilat.net). 
 
המיקום והמחיר
 
הסדנה מתקיימת בדירת האירוח שלנו בכפר בולגרי קטן ויפה, לא רחוק מן העיר קיוסטנדיל, 80 קילומטרים מסופיה, בירת בולגריה. 

אזור קיוסטנדיל הוא מרכז עצי הפרי של בולגריה (במיוחד דובדבנים), והוא עשיר בנחלים ונהרות, הרים, ומעיינות בריאות חמים שהרומאים גילו לפני אלפיים שנה. 

 

דירת האירוח פונה אל מטע דובדבנים, והיא כוללת חדר-שינה, חדר-אורחים, מקלחת ושירותים וגם מטבחון המאפשר הכנת ארוחות (זוגות שיבחרו בכך יוכלו להצטרף לארוחות המשפחתיות שלנו). 

 

 

 

 

 

התשלום: 2,600 יורו. התשלום כולל את הסדנה, את שבעת ימי האירוח  והסעה משדה-התעופה. התשלום אינו כולל טיסה.  

 
 
 
לתיאום סדנה כתבו אלינו: 
 

או התקשרו לטלפון ישראלי:

 073-2248404

 


 ד"ר דרור גרין

נולד בירושלים, 1954, מתגורר בכפר דבורישטה שבבולגריה עם אפרת וארבעת ילדיהם. ניהל את 'קוגיטו, בית-ספר לפסיכותרפיה' ולימד פסיכיאטרים, פסיכולוגים ופסיכותרפיסטים בבית-הספר לפסיכותרפיה של הטכניון בביה"ח רמב"ם, בבית-הספר לפסיכותרפיה בבית-החולים בצפת בשיתוף עם מכללת צפת, ובלימודי ההמשך ברפואה של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב בשיתוף עם שירותי בריאות כללית. 

פיתח את גישת 'האימון הרגשי' ומנהל את 'המכון לאימון רגשי' בבולגריה. כאחד מחלוצי הטיפול הנפשי באינטרנט פיתח את הקליניקה הווירטואלית הראשונה.  

ד"ר לפסיכותרפיה, מוסיקאי, סופר ומאייר. חיבר כארבעים ספרים לילדים, למבוגרים ובתחום המקצועי, וביניהם: 'טיפול נפשי, מדריך למשתמש''פסיכותרפיה ממבט אחר', ו'פרויד נגד דורה'. הספר 'אימון רגשי' יצא לאור בשנת 2011, ואת חלקו הראשון ניתן לקרוא באתר.


אפרת גרין 

בת קיבוץ רמת-יוחנן, 1969, מתגוררת בכפר דבורישטה בבולגריה עם דרור וארבעת ילדיהם, הגדלים בחינוך ביתי בחיק הטבע. 

למדה מנהל עסקים ושיווק, ועסקה בהם מגיל צעיר בישראל ובעולם. טיילה ולמדה שפות ותרבויות. 

 

 
מאמנת אישית ועסקית. בסטודיו שלה לקדרות היא יוצרת כלים שימושיים ומשחקים, מלמדת, מדריכה ומאמנת למצוא את המקום הבטוח דרך החומר.

Bookmark and Share


 

 

פיוט, דף שיר שבועי לשירה בעריכת דרור גרין. מדי שבוע נשלח למנויים שיר חדש מאת טובי המשוררים העבריים: יונה וולך, יהודה עמיחי, זלדה, לאה גולדברג, דוד אבידן, אגי משעול, אברהם חלפי, חיה שנהב, שיקספיר, ביאליק, אמילי דיקינסון, אדגר אלן פו, מחמוד דרוויש, ג'ון לנון, רחל ועוד.