English עברית
כניסה

358. נתן זך: ציפור שניה

בחר גיליון קודם

חפש

הצטרפו לרשימת המנויים

 
מדי שבוע, במשך שבע-עשרה השנים האחרונות, אני שולח הרהור על שיר, על השירה ועל החיים לשלושת-אלפים ושמונה-מאות מנויים. כאן תוכלו לקרוא את ההרהור השבועי, וגם את ההרהורים והשירים הקודמים (ברשימה מימין), ולשוחח על השירה ועל החיים. מי שרוצה לקבל את השיר השבועי בדואר האלקטרוני יכול להצטרף כאן לרשימת המנויים (או לשלוח לי את כתובת האימייל שלו: drorgreen@gmail.com).
אנא אל תשלחו לי שירים לפרסום, משום שהבחירה שלי אישית וסובייקטיבית. בדרך-כלל אני שולח שירים שנוגעים בי באופן מיוחד, ללא קשר לאיכותם ה'ספרותית'. 

 
בעריכת דרור גרין
 
אפריל 358

את `פיוט` - דפשיר שבועי לשירה עברית, ערכתי והוצאתי לאור במשך שבע שנים רצופות, בשנים תשמ"ב-תשמ"ח, ובין חברי המערכת היו אריאל הירשפלד, עודד שור, אורה לב-רון, אילנה צוקרמן, יונה וולך וס. יזהר. מאות המנויים קיבלו מדי שנה אוגדן מיוחד, ומדי שבוע שלחתי אליהם בדואר שיר חדש שטרם פורסם, מאת טובי המשוררים העבריים. 

`פיוט 2014` מחדש את המסורת של דף-השיר. משנת 2007 אני שולח למנויים שיר והרהור על השירה ועל החיים. את כל השירים וההרהורים תוכלו לקרוא באתר 'פסייקום' וגם תוכלו להגיב בפורום של קוראי`פיוט`. 


Bookmark and Share


נתן זך מרבה לכתוב על ציפורים. זה השיר השני שכתב על ציפור, והוא מופיע בספרו 'כל החלב והדבש' (הוצאת 'עם עובד', 1981). מאוחר יותר הוא פרסם גם את השיר 'ציפור חמישית' (צִפּוֹר גַּן-הָעֵדֶן מְעוֹפֶפֶת רַק אַחַת לְךָ. אִם חָזִיתָ בָּהּ בְּהִתְעוֹפְפָהּ לֹא תִּזְכֶּינָה עֵינֶיךָ וְלֹא תֶּחֱזֶינָה בָּהּ, הַשְּׁמֵימִית, עוֹד. הַצִּפּוֹר הַזֹּאת אֵינָהּ צִפּוֹר גַּן-עֵדֶן.)

גם בשיר 'ציפור שניה' כותב נתן זך על המפגש עם ציפור כעל חוויה חד-פעמית. מה שמייחד את השיר הזה הוא הביטוי של התבוננות אמפתית, הפורצת את גבולות ההתבוננות של המשורר המרוחק, הרציונלי, הבוחן את המציאות בדרך-כלל בריחוק רגשי. הפעם הוא משלב את נקודת המבט שלו ("רָאִיתִי צִפּוֹר רַבַּת יֹפִי") עם נקודת מבטה של הציפור ("הַצִּפּוֹר רָאֲתָה אוֹתִי"). 

האמפתיה היא מיומנות רגשית מיוחדת במינה, היוצרת רשת חברתית של מוחות אנושיים. ללא הרשת הזו הנטיה האנוכית שלנו לא היתה מאפשרת לנו ליצור את הציוויליזציה האנושית. 

האמפתיה אינה רק תכונה אנושית, ומחקרים מצאו אותה גם אצל בעלי-חיים. גם האמפתיה שלנו אינה מוגבלת לבני-אדם, והיא מאפשרת לנו גם לחיות בשלום עם העולם הסובב אותנו. כאשר אנחנו מוותרים על האמפתיה כלפי הטבע, מרבים לפגוע ולנצל בעלי-חיים ומשאבי טבע, גם איכות החיים שלנו נפגעת. 

בשיר הזה מרחיב זך את גבולות האמפתיה אל הציפור המביטה בו, והחוויה הזו, המשנה את נקודת מבטו של המשורר, מרגשת אותו מאוד. את ההתרגשות הזאת מן המפגש ההדדי הוא מפרש כחוויה אסתטית חד-פעמית: "צִפּוֹר רַבַּת יֹפִי כָּזֹאת לֹא אֶרְאֶה עוֹד עַד יוֹם מוֹתִי". 

זך לא מתאר את יופיה של הציפור, ולא קשה להבין מדוע. הרי היופי אינו נובע מן הדבר בו אנו מתבוננים, אלא מתחושה סובייקטיבית. גם תחושת היופי נובעת מן היכולת האמפתית שלנו, כלומר מן היכולת לחוש במשהו שמישהו אחר ביטא באמצעות מעשה היצירה. 

זך התרגש מגילוי התחושה האמפתית, אותה הוא מתאר כמעט כמו אורגזמה: "עָבַר אוֹתִי אָז רֶטֶט שֶׁל שֶׁמֶשׁ". ההתרגשות הזאת מגילוי האמפתיה, ומן היכולת להרפות מן האנוכיות וגם מן החשיבה הרציונלית, המנתחת ומבקרת, מאפשרת למשורר לבטא גם אמפתיה כלפי העולם הסובב אותו: "אָמַרְתִּי מִלִּים שֶׁל שָׁלוֹם". היכולת האמפתית מאפשרת למשורר לומר "מִלִּים שֶׁל שָׁלוֹם" משום שהיא מחברת אותו אל העולם, ומפחיתה את רמת החרדה שלו. וכך הוא יכול לוותר גם על הביקורתיות השכלתנית, ולוותר על השפה שבה השתמש בעבר: "מִלִּים שֶׁאָמַרְתִּי אֶמֶשׁ לֹא אֹמַר עוֹד הַיּוֹם". 

נזכרתי בציפור של זך בזכות ציפור אחרת, שליוותה אותי בשבועיים האחרונים, בשעה שקראתי את ספרה של הסופרת האמריקאית דונה טארט, 'החוחית' (The Goldfinch). קשה להגזים בשבחו של הספר הזה, בן שמונה-מאות העמודים, שהוא אחד הספרים הטובים והחכמים שקראתי בחיי. 

במרכז העלילה המרתקת עומדת ציפור קטנה, חוחית מן המאה השבע-עשרה, פרי מכחולו של הצייר קרל פבריציוס, שהיה תלמידו של רמברנט ומורו של ורמיר. הקריירה המוצלחת של פבריציוס נקטעה כשהיה בן שלושים ושתיים, בשנת 1654, כשהסטודיו שלו נהרס בהתפוצצות חנות חומרי-נפץ שהרסה רובע שלם בעיר דלפט בהולנד. כל ציוריו של פבריציוס הושמדו בהתפוצצות, ורק ציור החוחית הקטנה נותר ממנו. בפיצוץ נהרג גם הכומר דקר שלמד אצלו לצייר. 

החוחית מצוירת בגודלה המקורי, כשרגלה קשורה בשרשרת לקופסת המזון שלה התלויה על הקיר. חוחיות כאלו גודלו במטבחים הולנדיים רבים, משום שאפשר היה לאלף אותן והן ידעו לשרוק מנגינות מענגות. הציור של פבריציוס היה מיועד להיתלות במטבח כזה בגובה עיני המתבונן, כדי להטעות וליצור תחושה שמדובר בציפור אמיתית. 

בספרה של דונה טארט הנער בן השלוש-עשרה, תיאו דקר (כשמו של הכומר שנהרג בפיצוץ), מבקר עם אמו במוזיאון פריק בניו-יורק, ובשעה שהוא צופה בציור החוחית של פבריציוס שאמו כה אהבה בילדותה, מתרחש במוזיאון אירוע טרור שבו נהרגת אמו, והוא מצליח לצאת מן המוזיאון כשבידו ציור החוחית. 

גם בציור של פבריציוס אנחנו מביטים בציפור "רַבַּת יֹפִי", והציפור מביטה בנו. המבט ההדדי הזה יוצר את התחושה החד-פעמית שנוצרת בנו בכל התבוננות ביצירת אמנות המפעימה אותנו. זו לא היצירה עצמה, שלעתים, כמו הציור הזה, ערכה נמדד במיליונים רבים, אלא הקשר המיוחד שנוצר בינינו לבין אותה יצירת אמנות שנגעה בנו ברגע מיוחד בחיינו. 

לכך מוקדש גם ספרה של דונה טארט. מעבר לעלילה המרתקת עוסק הספר בתחושת היופי, במעבר העדין הזה שבין המציאות לבין האופן שבו אנחנו מפרשים אותה. וכך (בתרגום חופשי) מסיים גיבור הספר את סיפורו, שלוש-עשרה שנים לאחר הפיצוץ במוזיאון: 

בֵּין הַ'מְּצִיאוּת' מִצַּד אֶחָד, לְבֵין הַנְּקֻדָּה בָּהּ אֲנַחְנוּ בֶּאֱמֶת נִתְקָלִים בִּמְצִיאוּת, יֵשׁ אֵזוֹר דִּמְדּוּמִים, קְצֶה הַקֶּשֶׁת, מָקוֹם בּוֹ הַיֹּפִי מִתְמַמֵּשׁ, מָקוֹם בּוֹ שְׁנֵי שְׁטָחִים שׁוֹנִים מְאוֹד זֶה מִזֶּה מִתְמַזְּגִים וּמִטַּשְׁטְשִׁים כְּדֵי לִיצֹר אֶת מַה שֶׁהַחַיִּים אֵינָם יוֹצְרִים: וְזֶה הֶחָלָל בּוֹ נִמְצֵאת הָאָמָּנוּת, וְכָל הַקֶּסֶם. 

כך, מתוך החיבור בין הספר עב-הכרס הזה לבין הציפור בשירו של נתן זך יכולתי למצוא במלים האחרונות של הספר מעין שיר, שנוצר בי בזמן הקריאה, והפך את הספר הזה לזיכרון בעל משמעות בחיי. 

נדמה לי שהשירה היא החוויה האנושית המזוקקת ביותר, העושה שימוש ביכולת האמפתית שלנו, ומחברת אותנו באמצעות הדמיון והאסוציאציות הפרטיות שלנו באופן שלם וטוב יותר אל המציאות הסובבת אותנו. 

אולי זו הסיבה  שהיום, בשעה שכתבתי את הדברים האלו, כשיצאתי לטייל בכפר, גיליתי את החוחית על חוטי החשמל, משוחררת מכבלים, שרה את שירה וממהרת לשוב ולהתעופף. 

ולפעמים אני פוגש אותה גם אצלנו בחצר, מלקטת את מזונה בין הצמחים והענפים, והופכת את הפרוזה של עבודת הגינה לשירה. 

מה שהמשורר העירוני נתן זך מתאר כהתפעמות מיופי חד-פעמי, אני חווה בחיי הכפר שוב ושוב. מדי יום "עוֹבֵר אוֹתִי אָז רֶטֶט שֶׁל שֶׁמֶשׁ", כאשר אני בוחר להתבונן סביבי בפרחי הבר בגינה, 

בצבעונים הממשיכים לפרוץ מתוך האדמה, 

או בעץ המשקיף אלי מבעד לחלון חדר השינה ומשתנה מדי בוקר: 

בכפר עולה מכל החצרות פריחת עצי הדובדבן, 

ואנחנו יוצאים לטייל, 

להשתולל, 

לטבול בשלוליות, 

להשתקף,  

ולהשקיף אל רועת העזים היושבת בשדה, ומחזיקה במטריה כבשמשיה, 

וברועה הצועד לאט לאט עם כבשיו. 

אנחנו מתכוננים לארוחת החג, 

ושבים לגלות את היופי בשירים הישנים, עם חברים. 

ונהנים ממטעמיה של אפרת, בכלים שיצרה בסטודיו שלה. 

אנחנו מוצאים את היופי במשחקים, 

בבית, 

ובחוץ. לבד,  

וביחד. 

ואנחנו מוצאים את היופי באכילה, 

וביצירה, 

וגם ביופיו השב ומתגלה מדי חודש של הירח המלא. 

שבת שלום,

דרור 

Bookmark and Share

את ספרי האחרונים לא תמצאו בחנויות, ואפשר להזמין אותם באתר: 

     

ואפשר להזמין גם עותק דיגיטלי באתר 'מנדלי'.

אתם מוזמנים לבלות אתנו שבעה ימים בסדנה זוגית מיוחדת במינה, אצלנו בכפר. פרטים באתר: 

סדנה זוגית בכפר בולגרי

http://www.emotional-training.com/Zugiyuth_he.html

"דרור הוא אחד מאנשי המקצוע הייחודיים שפגשתי. אין אף אחד שדומה לו בנוף המקצועי שלנו. הוא חושב בצורה מיוחדת ופוריה. אני משוכנע שהסדנה שהוא מציע תהיה חוויה מגרה ומעשירה, שתתן למשתתפים נקודת מבט חדשה" (פרופ` חיים עומר, אוניברסיטת תל-אביב, מחבר הספרים `שיקום הסמכות ההורית`, `השטן שבינינו`. `פחדים של ילדים` ועוד). 
 
 
"סדנת האימון הרגשי עם דרור ואפרת גרין היתה מתנה יפה שהענקנו לעצמנו אחרי 30 שנים של זוגיות. דרור ואפרת אירחו אותנו בתוך חייהם, בכפר פסטורלי שופע ירק, בועה אקס-טריטוריאלית קסומה" (ברכה ועידו, מאי 2013). 
 
"חזרתי עם ארגז כלים ותחושת יכולת - מרגישה שקיבלתי 'חדר כושר לאימון רגשי'. משפרת את ניהול הזמן , מזהה את המקום הבטוח וקשובה יותר לקול הרגשי. אני ממליצה בחום לכולם. זו חוויה אחרת ומעצימה" (שוש רוטשטיין - מטפלת באמצעות אמנויות). 
 
"שבוע של התרגשות והנאה, בצד חוויות חדשות של פעם בחיים (ואולי נחזור לפעם שניה)" (סמדר אברהמי). 
 
"מה שהדהים אותי, זו הפשטות והדרך שנראית הגיונית ומעשית להשיג איכות חיים טובה יותר בכל רמה" (אורי כרמל, חיפה). 
 
"באמצעות שיטת האימון הרגשי, והניואנסים האישיים היחודיים של זוג נפלא זה, התאפשר לנו לחוש ב'מקום בטוח'. התאפשרה תנועה מעגלית בין עולמנו לעולמם לעולמנו. זכינו להיחשף לפן האישי, הזוגי והמשפחתי של דרור ואפרת, בכנות בלתי-רגילה, בדרך היוצרת הדהוד אינדיבידואלי, בינאישי, קבוצתי, ואולי אף קוסמי" (מיכל שמש, פסיכולוגית). 
 
"השהות שלי במהלך כל השבוע, במקום נעים ובטוח, בכפר קטן בבולגריה, לא רחוק מנהר ויער, היתה חוויה נפלאה אשר ניתקה אותי מעומס חיי היומיום שלי ועטפה אותי באהבה, בנדיבות וברוגע" (מלכה). 
 
"דרור ואפרת הם מנטורים רגישים וחמים. הם אירחו אותנו בלב רחב ושיתפו אותנו בחייהם המיוחדים בכפר הבולגרי. אני ממליצה על ההיכרות עם דרור ואפרת, שהינם אנשים מיוחדים במינם, מעוררי השראה ואהבה" (אסתר גילת, יוצרת ופסיכולוגית קלינית). 
 
"יום יום קמנו אל גן העדן הקטן בכפר דבורישטה. משהו באוויר הצלול ובאנרגיות המרגיעות שמשדר ביתם של דרור ואפרת , סימן לנו שקיבלנו את ההחלטה הנכונה והגענו למקום הנכון והבטוח. החל מגינת הירקות האורגניים, הסטודיו לקרמיקה של אפרת, העצים המלבלבים במגוון פריחות צבעוניות ופירות מזמינים, ועד הנהר הזורם שעובר בכפר שכאילו הזמן בו עצר מלכת(דנה ואביה). 
 
"זו הזדמנות לחבק את שניכם באהבה, על האירוח העוטף שקיבלנו מכם במהלך שבוע זה, על הפתיחות והתמיכה שהענקתם לנו בביתכם הקסום ובקרב בני המשפחה הנפלאים" (בוגרי סדנת 'אימון רגשי וצילום', אוקטובר 2012). 

Bookmark and Share

 


 

 

פיוט, דף שיר שבועי לשירה בעריכת דרור גרין. מדי שבוע נשלח למנויים שיר חדש מאת טובי המשוררים העבריים: יונה וולך, יהודה עמיחי, זלדה, לאה גולדברג, דוד אבידן, אגי משעול, אברהם חלפי, חיה שנהב, שיקספיר, ביאליק, אמילי דיקינסון, אדגר אלן פו, מחמוד דרוויש, ג'ון לנון, רחל ועוד.