English עברית
כניסה

282. חוה ניסימוב: מקום בטוח

בחר גיליון קודם

חפש

הצטרפו לרשימת המנויים

 
מדי שבוע, במשך שבע-עשרה השנים האחרונות, אני שולח הרהור על שיר, על השירה ועל החיים לשלושת-אלפים ושמונה-מאות מנויים. כאן תוכלו לקרוא את ההרהור השבועי, וגם את ההרהורים והשירים הקודמים (ברשימה מימין), ולשוחח על השירה ועל החיים. מי שרוצה לקבל את השיר השבועי בדואר האלקטרוני יכול להצטרף כאן לרשימת המנויים (או לשלוח לי את כתובת האימייל שלו: drorgreen@gmail.com).
אנא אל תשלחו לי שירים לפרסום, משום שהבחירה שלי אישית וסובייקטיבית. בדרך-כלל אני שולח שירים שנוגעים בי באופן מיוחד, ללא קשר לאיכותם ה'ספרותית'. 

 
בעריכת דרור גרין
 
נובמבר 282
 
את `פיוט` - דפשיר שבועי לשירה עברית, ערכתי והוצאתי לאור במשך שבע שנים רצופות, בשנים תשמ"ב-תשמ"ח, ובין חברי המערכת היו אריאל הירשפלד, עודד שור, אורה לב-רון, אילנה צוקרמן, יונה וולך וס. יזהר. מאות המנויים קיבלו מדי שנה אוגדן מיוחד, ומדי שבוע שלחתי אליהם בדואר שיר חדש שטרם פורסם, מאת טובי המשוררים העבריים.
`פיוט 2012` מחדש את המסורת של דף-השיר. משנת 2007 אני שולח למנויים שיר והרהור על השירה ועל החיים. את כל השירים וההרהורים תוכלו לקרוא באתר 'פסייקום' וגם תוכלו להגיב בפורום של קוראי`פיוט`.
 


חוה ניסימוב נולדה בוורשה בשנת 1939, וכשהיתה בת שלוש השאירה אותה אמה אצל איכרה פולניה, שהסתירה אותה מאחורי ארון. היא עלתה לבדה לישראל, כנערה, וגדלה בקיבוצים ובמוסדות של עליית הנוער. רק בגיל ארבעים שבה אל זכרונות השואה הפרטית שלה, עליהם כתבה בספריה 'ילדה משם' ו'רעבת רחם'. חוה כותבת גם סיפורים קצרים, יפהפיים ומיוחדים במינם, שעדיין לא יצאו לאור. שניים מהם פרסמתי בעבר ב'פיוט' ('אשה אחת היתה לה מחלה', ו'קיר הזכוכית'). 

אני מכיר את שיריה וסיפוריה של חוה כבר זמן רב, אך רק לפני שבועיים נפגשנו לראשונה, כשהשתתפה בסדנת 'אימון רגשי' שהנחיתי אצלנו בכפר, שהזכיר לה את הכפר הפולני שבו הסתתרה בילדותה. 

לאחר הסדנה שלחה לי חוה את השיר הזה, שכתבה בשבילי, והשיר הזה מילא אותי שמחה. קראתי שירים רבים של חוה, שביטאו בעיקר את התחושה (הטבעית והמובנת מאליה) שאין מקום בטוח בעולם. קשה לחיות בתחושה מתמדת כזו, ותמיד צבטו שיריה של חוה משהו בתוכי. לכן התרגשתי כשקראתי את השיר הזה, שיש בו זכר לכאב, אבל גם פתח למשהו אחר. 

גם אני, כמו חוה, חי תמיד בחרדה גדולה, מזמנים אחרים וממלחמה אחרת. אבל אני יודע עד כמה החרדה משתקת, וכמה חשוב למצוא בעולם נחמה זמנית, תחושה של מקום בטוח אותה יש ללמוד בכל יום מחדש. וזו תמצית תורת האימון הרגשי שפיתחתי, המאפשרת לי להתמודד עם החרדה. 

"מַשֶּׁהוּ הִשְׁתַּנָּה", כותבת חוה בפתיחת השיר, ואינה מכוונת בכך למציאות המשתנה כל הזמן, אלא למציאות הפנימית שלה, המתאימה את עצמה לשינויים הבלתי-פוסקים במציאות. בטעות נדמה לנו, לפעמים, שדברים קבועים ובלתי-משתנים הם דברים בטוחים, אבל אנחנו גם יודעים שככל שנדחה את השינוי כך נתרחק מן המציאות, עד שניתקל במשבר שיכפה עלינו להתאים את עצמנו מחדש אל המציאות החדשה. 

"קִירוֹת הַחֶדֶר מִתְרַחֲבִים", כותבת חוה, "הַזָּוִיּוֹת לֹא מְאַיְּמוֹת עוֹד". מה שהשתנה הוא נקודת המבט, שבעבר הונחתה על-ידי החרדה שראתה אפילו בבית, שהוא המקום הבטוח הבסיסי ביותר, מקום מאיים. עכשיו, כשנקודת המבט גמישה ואופטימית יותר, גם "הָרִצְפָּה יוֹתֵר יַצִּיבָה". 

השינוי אינו קיצוני, שהרי זה שינוי בנקודת מבט ולא בעולם. אבל השינוי הקטן בנקודת המבט, כשהוא מלווה בשינויים קטנים בחיי היומיום, פותח פתח לתחושת ביטחון גדולה יותר, ואפילו לאמונה ש"פַּעַם עוֹד יַשְׁרִישׁ הַבַּיִת", ויוכל להפוך למקום בטוח באמת. לא קשה לשמוע את תחושת הרווחה של המשוררת, כשאל המקום שפעם היה מחניק ומאיים "אֲוִיר צַח פּוֹרֵץ מִמְּקוֹמוֹת נִסְתָּרִים". 

הכאב אינו נשכח ואינו נרפא, משום שטראומה אינה מחלה אלא מצב שאפשר לחיות אתו ולהתמודד אתו ולהפוך אותו למצע לצמיחה. כך "גַּם הַבֶּכִי" מזכיר למשוררת "מַנְגִּינַת נֵבֶל" ששמעה "פַּעַם בַּחֲלוֹם". 

אבל היכולת הזו לבחור בנקודת מבט חדשה, אופטימית, איננה קסם פתאומי אלא מודעות רגשית "עֵרָה", המתחברת לתחושות הגוף ומאפשרת תחושה של שליטה ובטחון בצעדים הקטנים, היומיומיים, של החיים. "כָּךְ צָרִיךְ לִהְיוֹת". 

וכך, באמת, צריך להיות. השיר הזה פותח בפני כל אחד מאתנו חלון להתבוננות אחרת, חדשה, במציאות המאיימת, הרצופה אסונות טבע ומלחמות, התבוננות המאפשרת לנו לבחור במעשה קטן, יומיומי, שיגרום לנו לחוש בטוחים לרגע. כתיבת שיר, למשל. 

מה שמשנה, מדי יום, את נקודת המבט שלי, ומאפשר לי להתחבר מחדש אל המציאות ולמצוא בה יופי וביטחון, הוא פלאי הטבע המתחלפים מדי בוקר מול עיני.  כמו בכל שנה, ביום ההולדת של אפרת, אנחנו יוצאים לחופשה קטנה, לבדנו. הפעם הציפו אותנו צבעי הסתיו המתחלפים בעלים שבמורדות ההרים. 

ואני מתרגש למראה המים והעצים מחלון המלון שבו אנו מתארחים, 

למראה המים הזורמים מכל עבר, 

והאור המשתקף בהם.   

מי המעיינות החמים הם המקום הבטוח שלנו, ואנחנו שבים וטובלים בהם כל ימי חופשתנו. 

אנחנו מטיילים בכפר הקטן, ונפעמים למראה המעיין שבצדו האחד זורמים מים קרים ובשני מי מעיינות הבריאות החמים. 

ומתרגשים למראה המפלים הסוערים,  

הזורמים אל הבריכות בסלע, ומתערבים בפלגים קטנים של מים חמים. 

אנחנו שבים הביתה, אל השלכת הפרטית שלנו, ואל אחרוני האגוזים,  

הנושרים מן העץ,  

אל השלכת הצובעת את הגן שלנו בצהוב, 

אל ערוגות החסה והכרשה המוכנות לקראת החורף, ובקרוב יכוסו במעטה שישמור עליהם מפני השלג, 

ואל עלי הכותרת של הפרחים האחרונים, שיונתן אסף אל מגירת העץ הישנה. 

שבת שלום,

דרור 

 


המכון לאימון רגשי

 

 

אימון רגשי ושירה

סדנה בהנחיית ד"ר דרור גרין ואגי משעול

השירה יוצרת במלים ספורות עולמות רגשיים, המאפשרים לנו להתבונן באמצעותם אל תוך עצמנו ולזהות באופן חדש את המציאות. 

האימון הרגשי הוא דרך יעילה ופשוטה לשיפור המיומנויות הרגשיות, המאפשרות לנו להתבונן סביבנו, להתאים את עצמנו למציאות וליצור לעצמנו מקום בטוח בעולם. 

סדנת 'אימון רגשי ושירה' מבוססת על דיאלוג בין המשוררת אגי משעול ודרור גרין, ועל הידידות רבת-השנים ביניהם. בסדנה הם יחלקו עם המשתתפים את ניסיונם בשירה ובתהליכים רגשיים. 

"דרור הוא אחד מאנשי המקצוע הייחודיים שפגשתי. אין אף אחד שדומה לו בנוף המקצועי שלנו. הוא חושב בצורה מיוחדת ופוריה. אני משוכנע שהסדנה שהוא מציע תהיה חוויה מגרה ומעשירה, שתתן למשתתפים נקודת מבט חדשה" (פרופ` חיים עומר, אוניברסיטת תל-אביב, מחבר הספרים `שיקום הסמכות ההורית`, `השטן שבינינו`. `פחדים של ילדים` ועוד). 

אימון רגשי

כל חיינו אנו מחפשים אחר מקום בטוח שיגן עלינו מסכנה וישכיח את חרדת-המוות הטבעית שלנו. שבע המיומנויות הרגשיות הן הכלים הטבעיים שבאמצעותם אנו יוצרים תחושה של מקום בטוח, אך איש לא לימד אותנו כיצד להשתמש בהם.

האימון הרגשי הוא כלי לזיהוי ולשיפור שבע המיומנויות הרגשיות, שבאמצעותן אנו יוצרים לעצמנו תחושה של מקום בטוח. 

האימון הרגשי מבוסס על תפיסה חדשה של טבע האדם, המגדירה את הרגשות כתגובות גופניות לגירויים מן המציאות. תפיסה זו תואמת לגילויים האחרונים בחקר המוח, ולהבנה שהיכולת האמפתית קיימת בנו מלידה. 

האימון הרגשי אינו `טיפול` אלא דרך-חיים, שתאפשר לכם לעשות שימוש יעיל במיומנויות הרגשיות ולממש טוב יותר את הפוטנציאל האנושי שלכם. כפי שהאימון הרגשי יאפשר לכם להעשיר ולשפר את חייכם, הוא יספק לכם גם כלים מעשיים לקריאת ולכתיבת שירה. 

באתר ניתן לקרוא את המבוא לספר 'אימון רגשי', וכן לרכוש את הספר המודפס.


מודעות רגשית ושירה

השירה היא פעילות אנושית מיותרת לחלוטין, ודווקא משום כך היא מעניקה משמעות עמוקה לחיינו. השירה מעניקה לכותביה את הכוח ליצור במלים עולם רגשי היוצר בהם, ובקוראים, תחושה של מקום בטוח. 

הסדנה תתמקד בשירה כחלון המאפשר לקוראים להתבונן בעולם המציאות, וגם בעולם הרגשי, מנקודת מבט חדשה ומיוחדת. שבע המיומנויות הרגשיות היוצרות בנו תחושה של מקום בטוח הן כלים שיאפשרו למשתתפי הסדנה ליצור באמצעותם עולם רגשי של מלים ודימויים. 


הסדנה

סדנת אימון רגשי ושירה מיועדת לקבוצה של 12-20 משתתפים, והיא כוללת שבעה ימי פעילות רצופים. כל אחד מן המפגשים מוקדש לאחת משבע המיומנויות הרגשיות, שישתלבו בהתנסות מעשית בשירה. 

כל אחד מימי הסדנה יהיה מורכב משלושה סוגי פעילות: 

  1. מפגש קבוצתי והתנסות באימון רגשי, באמצעות סימולציות ודינמיקה קבוצתית. 
  2. התבוננות במעשה השיר באמצעות הפריזמה של שבע המיומנויות הרגשיות, בליווי תרגול של קריאת שירה. 
  3. תרגול מעשי. שימוש במיומנויות הרגשיות ובמגוון רחב של גירויים ותרגילים לכתיבת שירה. 

בזמן הפנוי ניתן יהיה לשלב גם ביקור בכפר ובהרים המושלגים המקיפים את העיר. 


המיקום והמחיר 

סדנת אימון רגשי במלון ספר סטרימון, בולגריה

הסדנה מתקיימת במלון הספא 'סטרימון' (5 כוכבים), בעיר קיוסטנדיל, במרחק תשעים קילומטרים דרום-מערבית לסופיה. זה אזור עצי הפרי של בולגריה, העשיר בנהרות, במעיינות מרפא חמים, באתרי סקי ובנופים מרהיבים.  

מלון סטרימון שוכן על מעיינות מרפא חמים, אותם גילו הרומאים לפני יותר מאלפיים הבריכה במלון סטרימון, סדנה לאימון רגשישנה. במלון בריכת-שחיה, מעיינות חמים בטמפרטורות שונות (36 מעלות, 45 מעלות ו-18 מעלות), סאונה רטובה ויבשה, חדר-כושר ועוד. המלון נמצא במרכז העיר קיוסטנדיל, ליד המדרחוב היפה, על בתי-הקפה והמסעדות שבו.  

התשלום: 1500 יורו (המחיר נכון לחודש נובמבר, ואח"כ יותאם למחירי הטיסות המשתנים). 

התשלום כולל את הסדנה, טיסה במטוס אל-על, שבעה לילות במלון 'סטרימון' בחדר ליחיד/ה, כולל ארוחת-בוקר וארוחת-ערב, שימוש חופשי בבריכה, במתקני הספא ובמעיינות החמים, הסעה משדה-התעופה ונסיעות לכפר, וכן הספר 'אימון רגשי' (תוספת לבן-זוג שאינו משתתף בסדנה: 750 יורו). 

 
המועד: 21-28 בינואר 2013.  מעיינות חמים במלון סטרימון, סדנה לאימון רגשי
 
להרשמה כתבו אלי:

drorgreen@gmail.com

או התקשרו לטלפון ישראלי:
073-2248404. 
 
 

 


 ד"ר דרור גרין

נולד בירושלים, 1954, ומתגורר בכפר דבורישטה שבבולגריה עם אפרת וארבעת ילדיהם. ניהל את 'קוגיטו, בית-ספר לפסיכותרפיה' ולימד פסיכיאטרים, פסיכולוגים ופסיכותרפיסטים בבית-הספר לפסיכותרפיה של הטכניון בביה"ח רמב"ם, בבית-הספר לפסיכותרפיה בבית-החולים בצפת בשיתוף עם מכללת צפת, ובלימודי ההמשך ברפואה של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב בשיתוף עם שירותי בריאות כללית. 

פיתח את גישת 'האימון הרגשי' ומנהל מנהל את 'המכון לאימון רגשי' בבולגריה. כאחד מחלוצי הטיפול הנפשי באינטרנט פיתח את הקליניקה הווירטואלית הראשונה.  

ד"ר לפסיכותרפיה (City University, London), מוסיקאי, סופר ומאייר. חיבר כארבעים ספרים לילדים, למבוגרים ובתחום המקצועי, וביניהם: 'הסתלקותו של', 'בחזרה לצוות 4', 'נהר האהבה', 'טיפול נפשי, מדריך למשתמש''פסיכותרפיה ממבט אחר', ו'פרויד נגד דורה'. הספר 'אימון רגשי' יצא לאור בשנת 2011, ואת חלקו הראשון ניתן לקרוא באתר. 

בספריית 'פיוט' (ספרים, הוצאה לאור) ערך והוציא לאור את ספרה האחרון של יונה וולך, וכן את ספריהם של בנימין שבילי, גבריאלה אלישע ואחרים. משנת 1982 ערך את כתב-העת 'פיוט', ובמשך שבע שנים נשלח השיר השבועי בדואר למאות מנויים, ובו שירים חדשים מאת טובי המשוררים העבריים: זלדה, יונה וולך, יהודה עמיחי, חדוה הרכבי, אגי משעול, דן ערמון ורבים אחרים. בין חברי המערכת היו יונה וולך, ס. יזהר, אריאל הירשברג ואילנה צוקרמן. בשש השנים האחרונות נשלח מדי שבוע דף 'פיוט' לאלף ושש-מאות מנויים, באמצעות האינטרנט. 

 אגי משעול

ילידת טרנסילבניה, 1946, מתגוררת בכפר מרדכי ומגדלת אפרסקים עם גיורא. שם מתגוררים גם ילדיה ונכדיה. 

בעלת תואר שני בספרות עברית, שימשה כ'סופר אורח' באוניברסיטת תל-אביב וכ'משוררת הבית' באוניברסיטה העברית. זכתה בפרס ראש הממשלה, בפרס קוגל ובפרס יהודה עמיחי. 

מלמדת במכללת 'עלמה' בתל-אביב, מנהלת אמנותית של פסיטבל השירה הבינלאומי ב'משכנות שאננים' ומנהלת את בית-הספר לשירה של 'הליקון'. 

ששה-עשר ספריה זכו להצלחה רבה, שאין לה תקדים בשירה העברית, וביניהם: 'יומן מטע', 'מחברת החלומות', 'מבחר וחדשים', 'מומנט', 'קורים דברים', 'ביקור בית' ו'סידור עבודה'. 


את הספר 'אימון רגשי', שאינו נמכר בחנויות, ניתן להזמין באתר בעברית:

 
 
 
 
 
 
 

או באנגלית: 

 

 

 

  http://www.emotional-training.com/Bookshopemotione_en.html

kindle version is also available

 
 

פיוט, דף שיר שבועי לשירה בעריכת דרור גרין. מדי שבוע נשלח למנויים שיר חדש מאת טובי המשוררים העבריים: יונה וולך, יהודה עמיחי, זלדה, לאה גולדברג, דוד אבידן, אגי משעול, אברהם חלפי, חיה שנהב, שיקספיר, ביאליק, אמילי דיקינסון, אדגר אלן פו, מחמוד דרוויש, ג'ון לנון, רחל ועוד.