English עברית
כניסה

889. רות נצר: אותיות

בחר גיליון קודם

חפש

הצטרפו לרשימת המנויים

 
מדי שבוע, במשך שבע-עשרה השנים האחרונות, אני שולח הרהור על שיר, על השירה ועל החיים לארבעת-אלפים מנויים. כאן תוכלו לקרוא את ההרהור השבועי, וגם את ההרהורים והשירים הקודמים (ברשימה מימין), ולשוחח על השירה ועל החיים. מי שרוצה לקבל את השיר השבועי בדואר האלקטרוני יכול להצטרף כאן לרשימת המנויים (או לשלוח לי את כתובת האימייל שלו: drorgreen@gmail.com).
אנא אל תשלחו לי שירים לפרסום, משום שהבחירה שלי אישית וסובייקטיבית. בדרך-כלל אני שולח שירים שנוגעים בי באופן מיוחד, ללא קשר לאיכותם ה'ספרותית'. 

 
 
מאת דרור גרין
 
גיליון 889, שנה שמונה-עשרה, יוני 2024

את `פיוט` - דפשיר שבועי לשירה עברית, ערכתי והוצאתי לאור במשך שבע שנים רצופות, בשנים תשמ"ב-תשמ"ח, ובין חברי המערכת היו אריאל הירשפלד, עודד שור, אורה לב-רון, אילנה צוקרמן, יונה וולך וס. יזהר. מאות המנויים קיבלו מדי שנה אוגדן מיוחד, ומדי שבוע שלחתי אליהם בדואר שיר חדש שטרם פורסם, מאת טובי המשוררים העבריים. 

`פיוט 2023` ממשיך את המסורת של דף-השיר. משנת 2007 אני שולח למנויים שיר והרהור על השירה ועל החיים. את כל השירים וההרהורים תוכלו לקרוא באתר 'פסייקום' וגם תוכלו להגיב בפורום של קוראי`פיוט`. 


Bookmark and Share


רות נצר היא פסיכותרפיסטית יונגיאנית, סופרת שחיברה ספרי פרוזה וספרים על פסיכולוגיה יונגיאנית, ציירת ומשוררת פורה ביותר. את השיר 'אותיות' קראתי בספרה החדש, שיצא לאור לא מזמן: 'מעבר יבוק - אחי, ושירים אחרים' (הוצאת ספרי עתון 77, 2024). 

בשיר הארס-פואטי 'לכתוב', עליו כתבתי בנובמבר 2015, כתבה רות כך: "מִי זוֹכֵר אֵיךְ אוֹחֲזִים בְּעֵט הַכְּתִיבָה?" וגם: "הַמְּשׁוֹרֵר צָרִיךְ לְשַׁנּוֹת אֶת הָעוֹלָם" וגם: "הַמְּשׁוֹרֵר צָרִיךְ לִכְתֹּב שִׁירָה". המשוררת מתבוננת במשוררים במבט מרוחק, כדי להגדיר את יצירת השיר כחובה פנימית המוטלת על כל מי שרואה עצמו משורר. 

בשיר 'אותיות' משנה רות את נקודת מבטה, ומתבוננת על כתיבת השיר מבפנים, מתוך גופה, מתחת לעורה. היא מתארת את כתיבת השיר כתהליך מיסטי, עוצמתי יותר ממוּזָה, הנוצר מעצמו. 

כשם שהיא מפרקת את תהליך הכתיבה מעצמה עד שהוא נותר כתהליך רגשי, אינטואיטיבי, אולי אוטומטי, היא מפרקת גם את המושג שיר לגורמים, עד שנותרות ממנו רק 'אותיות', ככותרת השיר. 

השיר מתחיל במטפורה, כשהמשוררת פונה אל עצמה: "עַכְשָׁו אַתְּ צִפּוֹר". אני נזכר בשיר של יונה, 'בעיות זהות', שגם הוא מתאר כתיבה הנוצרת מעצמה: "צִפּוֹר מָה אַתְּ מְזַמֶּרֶת, מִישֶׂהוּ אַחֵר מְזַמֵּר מִגְּרוֹנֵךְ". אבל בשיר של רות מתחוללת מטמורפוזה. "מָחָר נוֹצוֹתַיִךְ שֶׁנִּתְלְשׁוּ," כותבת רות, "יִטְבְּלוּ בִּדְיוֹ אָפֵל, יִצְרְבוּ בִּקְלַף עוֹרֵךְ אוֹתִיּוֹת". 

כוח אפל, זר, חיצוני, יתלוש את נוצותיה של הציפור וכל אחת מהן תהפוך לקוּלְמוּס שייטבל "בִּדְיוֹ אָפֵל". כל אחת מן הנוצות להופכות לכלי-כתיבה תצרוב בגופה של הציפור עצמה, המשוררת, את אותיות השיר. 

רות מתארת כאן את הכתיבה כתהליך של התאכזרות-עצמית או כתהליך של סבל נורא, הקורה כאילו מעצמו. יש משהו טרגי, דטרמיניסטי, בתיאור הזה, שלכאורה נכפה על המשורר, כמו על נביא שנאלץ לבטא נבואות זעם קשות. אבל רות מתארת את התהליך הכואב הזה כבחירה שמסירה ממנה את האחריות למלים שהיא כותבת: "כָּךְ אֲנִי רוֹצָה לִכְתֹּב, כְּאִלּוּ אֵינִי כּוֹתֶבֶת כְּלָל". 

רות מתארת את אותיות השיר כצרובות בגופה, כמו קעקוע, ואני נזכרת בשירו של חיים גורי, 'עשוי מאותיות': 

וְדַע לְךָ שֶׁהַזְּמַן וְהָאוֹיְבִים, הָרוּחַ וְהַמַּיִם,
לֹא יִמְחֲקוּ אוֹתְךָ.
אַַתָּה תִּמָּשֵׁךְ, עָשׂוּי מֵאוֹתִיּוֹת.
זֶה לֹא מְעַט.
מַשֶּׁהוּ, בְּכָל זאֹת, יִשָּׁאֵר מִמְּךָ.

כשם שהציפור מופשטת מנוצותיה, ונותר רק עורה החשוף שהאותיות צרובות בו, כך גם השיר מופשט מן המלים, מן המשקל והחרוז, מן המטפורה והדימוי, ומה שנותר ממן הן "אוֹתִיּוֹת". אני תוהה אם המשוררת מבקשת להגיע אל לב השיר, אל מהותו הבסיסית, המפורקת מכל מה שניתן לפירוש. 

כתיבת שירה היא עשיה ברוכה ומקוללת כאחת. המשורר מעניק לקורא מתנה גדולה. הוא מעניק לו סוד, קוד שצריך לפענח, וכל קורא מפרק את השיר ומרכיב אותו מחדש, בדמיונו, כשהוא מעניק לו פשר ומשמעות סובייקטיביים, הנובעים מחייו ומהתנסותו. המשורר, המעניק את המתנה הגדולה הזו, נותר ובידו רק אותיות, חומרי הגלם של מה שהופך לחיים ולעולמות בדמיונם של אחרים. המשורר נדון להיות בלתי-מובן, כשרק האותיות הבודדות צרובות בגופו. 

בכל שבוע אני מפענח שיר, מפרק ומרכיב אותו מחדש, כדי להתבונן בשירת הטבע העוטפת אותי, 

בנהר הזורם מתחת לחלוני,  

בעצים המשתקפים במים, 

בעלים ובאבנים,  

אשר שחקו המים,  

בשחיקה האיטית, 

של האבנים, 

בהתרככות, 

ובהשתנות האיטית של האבנים, 

בתוך הזרימה שאינה פוסקת, 

בהתנגדות ובשינוי, 

וביופי שנוצר במפגש בן הקבוע לבין הזורם.  

אני מנסה לפענח את האור הנוגע בעננים לקראת השקיעה, 

לפרק את העננים והעצים והאור, 

ולהרכיב אותם מחדש לגעגוע שיישאר טבוע בי. 

שבת שלום,

דרור 

Bookmark and Share

החיים בכפר הבולגרי נעימים, שלווים וטובים. מבלי שהבחנתי בכך הפכתי לפנסיונר, ואני יודע שטוב יותר להזדקן בחברה טובה. אני מחפש חברים שיצטרפו אלי לקהילת גמלאים, שמתעניינים ביצירה ובחשיבה ובטבע, שייפגשו ויתמכו זה בזה במטבח הקהילתי שיהיה מרכז הקהילה. 

אתם מוזמנים להצטרף אלי כדי ליצור יחד קהילת גמלאים יוצרים וחושבים בכפר הבולגרי. את כל הפרטים אפשר לקרוא באתר 

https://www.emotional-training.com/Pensioners_he.html

לפרטים נוספים: drorgreen@gmail.com

וגם WhatsApp: 00359-888-306092


 

פיוט, דף שיר שבועי לשירה בעריכת דרור גרין. מדי שבוע נשלח למנויים שיר חדש מאת טובי המשוררים העבריים: יונה וולך, יהודה עמיחי, זלדה, לאה גולדברג, דוד אבידן, אגי משעול, אברהם חלפי, חיה שנהב, שיקספיר, ביאליק, אמילי דיקינסון, אדגר אלן פו, מחמוד דרוויש, ג'ון לנון, רחל ועוד.