English עברית
כניסה

386. אוה קילפי: ראיון עם כמון

בחר גיליון קודם

חפש

הצטרפו לרשימת המנויים

 
מדי שבוע, במשך שבע-עשרה השנים האחרונות, אני שולח הרהור על שיר, על השירה ועל החיים לשלושת-אלפים ושמונה-מאות מנויים. כאן תוכלו לקרוא את ההרהור השבועי, וגם את ההרהורים והשירים הקודמים (ברשימה מימין), ולשוחח על השירה ועל החיים. מי שרוצה לקבל את השיר השבועי בדואר האלקטרוני יכול להצטרף כאן לרשימת המנויים (או לשלוח לי את כתובת האימייל שלו: drorgreen@gmail.com).
אנא אל תשלחו לי שירים לפרסום, משום שהבחירה שלי אישית וסובייקטיבית. בדרך-כלל אני שולח שירים שנוגעים בי באופן מיוחד, ללא קשר לאיכותם ה'ספרותית'. 

 
בעריכת דרור גרין
 
שנה שמינית, אוקטובר 386

את `פיוט` - דפשיר שבועי לשירה עברית, ערכתי והוצאתי לאור במשך שבע שנים רצופות, בשנים תשמ"ב-תשמ"ח, ובין חברי המערכת היו אריאל הירשפלד, עודד שור, אורה לב-רון, אילנה צוקרמן, יונה וולך וס. יזהר. מאות המנויים קיבלו מדי שנה אוגדן מיוחד, ומדי שבוע שלחתי אליהם בדואר שיר חדש שטרם פורסם, מאת טובי המשוררים העבריים. 

`פיוט 2014` מחדש את המסורת של דף-השיר. משנת 2007 אני שולח למנויים שיר והרהור על השירה ועל החיים. את כל השירים וההרהורים תוכלו לקרוא באתר 'פסייקום' וגם תוכלו להגיב בפורום של קוראי`פיוט`. 


Bookmark and Share


אוה קילפי, בת השמונים-ושש, היא סופרת ומשוררת פינית ידועה שזכתה בפרסים רבים  ופרסמה יותר משלושים ספרים, ובהם חמישה ספרי שירה. בשיריה יש מקום מרכזי לטבע, וגם התבוננות חדשה בטבע האדם, ואולי זה מה שקסם לי בהם במיוחד. 

גם השיר הקצר הזה, מתוך הספר 'הפרפר חוצה את הכביש' (הוצאת 'כרמל', 2006, בתרגומו של רמי סערי), הוא דיאלוג בין הטבע האנושי לבין הטבע הצומח בחצר. 

אבל השיר הזה הוא גם ביקורת לא סמויה על עודף התקשורת שמציפה את חיינו, ומתערבת גם במה שבינינו לבין עצמנו. 

מה אתם עושים כשאתם מתעוררים בבוקר? בודקים הודעות בטלפון? קוראים אימיילים? שומעים חדשות? קוראים עיתון? אני גר בכפר קטן ונידח בבולגריה, וכשאני מתעורר אני רואה מבעד לחלון עץ נהדר שצבע עליו משתנה בכל יום, ואת הזריחה הבוערת מעל מטע הדובדבנים, ולמרות זאת אני קם ובודק את הדואר במחשב, חולף על פני החדשות באינטרנט, ולעתים מתראיין ברדיו כשהכתבים צריכים למלא במשהו את זמן התוכנית שלהם, וקוראים עלי במקרה באינטרנט. 

הטכנולוגיה של המאה העשרים-ואחת מציפה אותנו במידע, וכל אחד מאתנו הופך לצרכן ויצרן אינפורמציה, עד שאנחנו שוכחים לראות את עצמנו בעומס הזה של מידע. 

עודף האינפורמציה והתקשורת מרחיקים אותנו מעצמנו, ומן האפשרות להתבונן בעצמנו מבלי להשוות את עצמנו למה שאנחנו רואים ושומעים באינטרנט, ברדיו, בטלוויזיה ובעיתון. אפילו כשאנחנו מנסים להבין את עצמנו, אומרת אוה קילפי, אנחנו עושים זאת במתכונת העיתונאית. 

השיר מתחיל לא בהתבוננות-עצמית, בהתייחסות של המשוררת אל עצמה ואל חייה, אלא כמו בחיים עצמם, בהפסקה זמנית של התקשורת, "אַחֲרֵי שֶׁהַכַּתָּב הוֹלֵךְ". אוה קילפי היא סופרת ומשוררת מפורסמת בארצה, וראיונות עם כתבים הם חלק מחייה. 

אבל הראיונות והחדירה של התקשורת לחיי המשוררת אינם מסתיימים לאחר שהיא נפרדת מהם, אלה הופכים לחלק ממנה. כשהיא יוצאת להשקות את הצמחים בחצר היא מאמצת את מה שחוותה רגע לפני כן, והופכת בעצמה לכתבת: "אֲנִי מְרַאְיֶנֶת אֶת הַכַּמּוֹן בֶּחָצֵר". 

זה משעשע לכאורה, אבל כשהמשוררת שואלת את הכמון בחצר "אֵיךְ גָּמַרְתָּ אֹמֶר לִהְיוֹת תַּבְלִין?" היא אינה מתבדחת. הריטואלים הקבועים והידועים של התקשורות, להם אנחנו מאזינים מדי יום, הם גם שטיפת-מוח המשפיעה על האופן בו אנו חושבים ומתנהגים, וגם על הדרך בה אנחנו מבינים את עצמנו. במקום ליהנות מן ה'כאן-ועכשיו' של חיינו, ומן המקריות המופלאה שמפעילה את הטבע הסובב אותנו, אנחנו מבטלים את זמננו בניסיונות להבין מה גרם לנו להיות מי שאנחנו. במקום ליהנות מריחו של הכמון בחצר, אנחנו תוהים על מה שגרם לו להיות מי שהוא, ובאותו רגע מפסיקים, בעצם, לראות את יופיו של הצמח. 

לפני כמעט ארבעים שנה, כשלמדתי באקדמיה למוסיקה בירושלים, התפרנסתי מהדרכת מקהלה של בנות בבית-הספר היסודי שבו גם אני למדתי. במפגש הראשון ביקשתי מכל אחת מן הילדות לשיר משהו, כדי שאוכל לחלק אותן לקולות. מאוד נהניתי מן השירה, אך לא הבנתי מדוע כולן שרות אל תוך האגרוף הקמוץ שלהן. רק מאוחר יותר, כשסיפרתי על כך למישהו, הבנתי שהן חיקו את הזמרות שראו בטלוויזיה, שבאותם ימים החזיקו בידיהן מיקרופון. 

הדימויים התקשורתיים חודרים למוחנו ומשפיעים על האופן שבו אנחנו חושבים ומתנהגים, מבלי שנבחין בכך, ועל כך כתבה אוה קילפי בעדינות ובהומור בשיר הקטן והמיוחד הזה. 

הרחק מעולם התקשורת מתעורר אצלנו בוקר חורפי ויפה. 

אפרת אינה מדברת עם הצמחים בגינה, אבל היא פורחת ביניהם, ביום הולדתה. 

לקראת החורף היא מוציאה את הגזר מן האדמה, 

ואנדה מנקה אותו, 

מכל הבוץ שדבק בו, 

כדי שאפרת תוכל להכין אותו לחורף,  

אדום ויפה,  

ולצרף אותו לשאר ירקות, שיישמרו במאזה האפל במשך חודשי השלג.  

בגינה עוד פורחת הבמיה,  

החסה החדשה מכינה עצמה לכיסוי שישמור עליה בימי הקור, 

ויונתן אוסף את הדלעות, שבקרוב ייכנסו לתנור. 

מוריה גורף את העלים המכסים את שביל הכניסה לבית,  

ואנחנו מכינים לַבָּנֵה אחרונה, 

לפני שיפסיקו לחלוב את העזים. 

זה הזמן להתחמם ליד הקמין הבוער.   

גם אנדה פורחת בגינה, כמו אמה, 

ומביאה לי ארוחת-צהרים מלבבת,  

שהיא מעצבת בדרכה המיוחדת. 

הלילה יורד על הכפר, וירח חדש מבטיח שמשהו טוב יקרה בקרוב.  

שבת שלום,

דרור 

Bookmark and Share

הזמנה לסדרת מפגשים: 

 

אתם מוזמנים להצטרף אלי לסדרת מפגשים, בכל יום שלישי בתשע בערב, בהם אשוחח אתכם על פרקי הספר 'שיחות עם הנסיך הקטן', שהן מבוא לתפיסת העולם המיוחדת עליה מבוסס האימון הרגשי. 

זו הזדמנות לבחון את תפיסת העולם שלכם, ואת האופן שבו אתם בוחרים לחיות בעולם הצרכני, הלחוץ ועמוס הגירויים. 

ההשתתפות בחינם. 

אם תרצו שאצרף אתכם לפורום המיוחד, שבו תוכלו לשוחח אתי ולקרוא את ההרהור השבועי ואת הפרק המקביל בספר 'שיחות עם הנסיך הקטן', כתבו אלי: 

drorgreen@gmail.com


פרויקט של שיתוף ואהבה

שני ספרי החדשים, 'הנסיך הקטן' בתרגום חדש, לא רק  לילדים,ו'שיחות עם הנסיך הקטן', מבטאים מסר של שיתוף ואהבה, ולכן לא יימכרו בחנויות הספרים. 

התארחתי אצל יואב גינאי בתוכנית 'מה יהיה' ברשת ב' (בדקה 14:45), ודיברתי על התרגום החדש של 'הנסיך הקטן' ועל 'שיחות עם הנסיך הקטן'. 

http://www.iba.org.il/program.aspx?scode=1731645

אתם מוזמנים להשתתף בהפצת הרעיון ולקבל את הספרים במחיר סמלי של 40 ש"ח (לשני הספרים, כולל משלוח), לעצמכם ולאנשים שאתם אוהבים

להזמנה כתבו אלי: drorgreen@gmail.com

 

אתם מוזמנים לבלות אתנו שבעה ימים בסדנה זוגית מיוחדת במינה, אצלנו בכפר. פרטים באתר: 

סדנה זוגית בכפר בולגרי

 
 
"דרור הוא אחד מאנשי המקצוע הייחודיים שפגשתי. אין אף אחד שדומה לו בנוף המקצועי שלנו. הוא חושב בצורה מיוחדת ופוריה. אני משוכנע שהסדנה שהוא מציע תהיה חוויה מגרה ומעשירה, שתתן למשתתפים נקודת מבט חדשה" (פרופ` חיים עומר, אוניברסיטת תל-אביב, מחבר הספרים `שיקום הסמכות ההורית`, `השטן שבינינו`. `פחדים של ילדים` ועוד). 
 
 
"סדנת האימון הרגשי עם דרור ואפרת גרין היתה מתנה יפה שהענקנו לעצמנו אחרי 30 שנים של זוגיות. דרור ואפרת אירחו אותנו בתוך חייהם, בכפר פסטורלי שופע ירק, בועה אקס-טריטוריאלית קסומה" (ברכה ועידו, מאי 2013). 
 
"חזרתי עם ארגז כלים ותחושת יכולת - מרגישה שקיבלתי 'חדר כושר לאימון רגשי'. משפרת את ניהול הזמן , מזהה את המקום הבטוח וקשובה יותר לקול הרגשי. אני ממליצה בחום לכולם. זו חוויה אחרת ומעצימה" (שוש רוטשטיין - מטפלת באמצעות אמנויות). 
 
"שבוע של התרגשות והנאה, בצד חוויות חדשות של פעם בחיים (ואולי נחזור לפעם שניה)" (סמדר אברהמי). 
 
"מה שהדהים אותי, זו הפשטות והדרך שנראית הגיונית ומעשית להשיג איכות חיים טובה יותר בכל רמה" (אורי כרמל, חיפה). 
 
"באמצעות שיטת האימון הרגשי, והניואנסים האישיים היחודיים של זוג נפלא זה, התאפשר לנו לחוש ב'מקום בטוח'. התאפשרה תנועה מעגלית בין עולמנו לעולמם לעולמנו. זכינו להיחשף לפן האישי, הזוגי והמשפחתי של דרור ואפרת, בכנות בלתי-רגילה, בדרך היוצרת הדהוד אינדיבידואלי, בינאישי, קבוצתי, ואולי אף קוסמי" (מיכל שמש, פסיכולוגית). 
 
"השהות שלי במהלך כל השבוע, במקום נעים ובטוח, בכפר קטן בבולגריה, לא רחוק מנהר ויער, היתה חוויה נפלאה אשר ניתקה אותי מעומס חיי היומיום שלי ועטפה אותי באהבה, בנדיבות וברוגע" (מלכה). 
 
"דרור ואפרת הם מנטורים רגישים וחמים. הם אירחו אותנו בלב רחב ושיתפו אותנו בחייהם המיוחדים בכפר הבולגרי. אני ממליצה על ההיכרות עם דרור ואפרת, שהינם אנשים מיוחדים במינם, מעוררי השראה ואהבה" (אסתר גילת, יוצרת ופסיכולוגית קלינית). 
 
"יום יום קמנו אל גן העדן הקטן בכפר דבורישטה. משהו באוויר הצלול ובאנרגיות המרגיעות שמשדר ביתם של דרור ואפרת , סימן לנו שקיבלנו את ההחלטה הנכונה והגענו למקום הנכון והבטוח. החל מגינת הירקות האורגניים, הסטודיו לקרמיקה של אפרת, העצים המלבלבים במגוון פריחות צבעוניות ופירות מזמינים, ועד הנהר הזורם שעובר בכפר שכאילו הזמן בו עצר מלכת(דנה ואביה). 
 
"זו הזדמנות לחבק את שניכם באהבה, על האירוח העוטף שקיבלנו מכם במהלך שבוע זה, על הפתיחות והתמיכה שהענקתם לנו בביתכם הקסום ובקרב בני המשפחה הנפלאים" (בוגרי סדנת 'אימון רגשי וצילום', אוקטובר 2012). 

Bookmark and Share

 
 

פיוט, דף שיר שבועי לשירה בעריכת דרור גרין. מדי שבוע נשלח למנויים שיר חדש מאת טובי המשוררים העבריים: יונה וולך, יהודה עמיחי, זלדה, לאה גולדברג, דוד אבידן, אגי משעול, אברהם חלפי, חיה שנהב, שיקספיר, ביאליק, אמילי דיקינסון, אדגר אלן פו, מחמוד דרוויש, ג'ון לנון, רחל ועוד.