English עברית
כניסה

827. עופרה עופר אורן: פליאה

בחר גיליון קודם

חפש

הצטרפו לרשימת המנויים

 
מדי שבוע, במשך שבע-עשרה השנים האחרונות, אני שולח הרהור על שיר, על השירה ועל החיים לשלושת-אלפים ושמונה-מאות מנויים. כאן תוכלו לקרוא את ההרהור השבועי, וגם את ההרהורים והשירים הקודמים (ברשימה מימין), ולשוחח על השירה ועל החיים. מי שרוצה לקבל את השיר השבועי בדואר האלקטרוני יכול להצטרף כאן לרשימת המנויים (או לשלוח לי את כתובת האימייל שלו: drorgreen@gmail.com).
אנא אל תשלחו לי שירים לפרסום, משום שהבחירה שלי אישית וסובייקטיבית. בדרך-כלל אני שולח שירים שנוגעים בי באופן מיוחד, ללא קשר לאיכותם ה'ספרותית'. 

 
 
מאת דרור גרין
 
גיליון 827, שנה שבע-עשרה, אפריל 2023

את `פיוט` - דפשיר שבועי לשירה עברית, ערכתי והוצאתי לאור במשך שבע שנים רצופות, בשנים תשמ"ב-תשמ"ח, ובין חברי המערכת היו אריאל הירשפלד, עודד שור, אורה לב-רון, אילנה צוקרמן, יונה וולך וס. יזהר. מאות המנויים קיבלו מדי שנה אוגדן מיוחד, ומדי שבוע שלחתי אליהם בדואר שיר חדש שטרם פורסם, מאת טובי המשוררים העבריים. 

`פיוט 2023` ממשיך את המסורת של דף-השיר. משנת 2007 אני שולח למנויים שיר והרהור על השירה ועל החיים. את כל השירים וההרהורים תוכלו לקרוא באתר 'פסייקום' וגם תוכלו להגיב בפורום של קוראי`פיוט`. 


Bookmark and Share


רק במקרה שמעתי על הספר 'מה שקרה להגר באילת'. לא היכרתי את ספריה של עופרה עופר אורן ומעולם לא קראתי את שיריה. משהו משך את תשומת-לבי, וכך גיליתי שהיתה קורבן אלימות וגילוי עריות. היא כתבה על כך בשיר 'שואה ביתית': 

שואה ביתית / עופרה עופר אורן 
 
“כְּשֶׁהִגַּעְתִּי לְאוֹשְׁוִיץ הָיִיתִי תָּמִים”, 
הוּא אָמַר בַּמִּשְׁפָּט. מִסְתַּמֵּא – כְּשֶׁהֵמִית 
יְהוּדִים זֹאת הָיְתָה מִצִּדּוֹ רַק תְּמִימוּת: 
רַק פָּעַל עַל פִּי חֹק שֶׁקָּבַע מִי יָמוּת. 
 
“אָז עָשִׂיתִי טָעוּת יַלְדּוּתִית,” הוּא אָמַר 
לִי: “הָיִיתִי יָתוֹם, וּבְאוֹשְׁוִיץ! אָז מָה 
אַתְּ תָּמִיד תִּזְכְּרִי לִי הַכֹּל?”. הִיא כָּתְבָה 
לִי: “הָיִיתִי יַלְדָּה – זֶה קָרָה בֶּעָבָר – “ 
 
הוֹ, הוֹרָי הַתְּמִימִים, הוֹ, הוֹרָי שֶׁהָיוּ 
קָרְבָּנוֹת קִיּוּמִי, מֶה הָיָה הַסִּיּוּט 
שֶׁנּוֹלָד לִשְׁנֵיכֶם עִם גּוּפִי? מִי הִתִּיר 
לִשְׁנֵיכֶם לְהַסִּיג וְלִפְלֹשׁ, לְהוֹתִיר 
 
אֶת חוֹתָם תְּמִימוּתְכֶם (אַךְ אָסוּר, כַּמּוּבָן, 
לְחַפֵּשׂ כָּל דִּמְיוֹן בֵּין קָרְבַּן לְתַלְיָן). 

כשתיארתי פעם את ההתעללות של הורי כ'שואה' זכיתי בתגובה נזעמת. רק מאוחר יותר, כשפגשתי קורבנות נוספים של התעללות הורית, גיליתי שאינני היחיד שחווה כך את ההתעללות. מובן שלא מדובר בהשוואת האסון הפרטי להשמדת יהודי אירופה, אלא בניסיון לבטא את העוצמה הבלתי-נסבלת של ההתעללות ההורית, שלא ניתן לכמת אותה. הצורך לבטא את זוועת ההתעללות נובע בעיקר מ'חומת ההכחשה' של העדים להתעללות ההורית, המתעלמים ממנה או מנסים להקטין אותה. כשקראתי את הכותרת 'שואה ביתית' הרגשתי קירבה מיידית, עוד לפני שפענחתי את מלוא הכאב. קירבה נוספת חשתי כשגיליתי שהספר 'מה שקרה להגר באילת', המתאר אונס, הוא רצף של 336 סוֹנֶטוֹת. צורת הסוֹנֶטָה אהובה עלי במיוחד, ואני מאמין שהמגבלה הצורנית מאפשרת חופש גדול של ביטוי. במאמר על שייקספיר כתבה עופרה עופר אורן כך: 

"סוֹנֶטָה היא שיר לירי שכתוב במבנה נוקשה: ארבע עשרה שורות, עם חריזה ומשקל קבועים. בסונטות נהג לכתוב בגוף ראשון על רגשותיו ועל עולמו הפנימי. דווקא המבנה הנוקשה והמאתגר מאפשר לכותבים מוכשרים להביע את עולמם הפנימי וצפונות נפשם הכמוסות: שלד חזק ששומר על רגשות עזים."

עופרה עופר אורן נולדה בתל-אביב, למדה ספרות אנגלית, קולנוע ומשחק, פרסמה תשעה ספרי פרוזה ורומן בחרוזים, וספר שירה אחד. היא לימדה אנגלית, תרגמה וערכה ספרי פרוזה רבים, וזכתה בפרס ראש-הממשלה בשנת 1995. 

כשחיפשתי ברשת את השירים של עופרה עופר אורן, והתענגתי על הסונטות והווילאנלים, מצאתי גם את השיר הקצר 'פליאה', מתוך 'מה המים יודעים על צמא', בעריכת אנה הרמן (ספרי עיתון 77, 2018). 

נדמה לי שהשיר 'פליאה' רחוק כרחוק מזרח ממערב מהגדרת הסונטה, האהובה על עופרה עופר אורן. הוא קרוב יותר לצורת ההייקו, המשלבת התבוננות כמעט נייטרלית בטבע המשולבת בתחושת 'פליאה'. 

תחושת ה"פְּלִיאָה" המאפיינת את שיר ההייקו ומופיעה ככותרת השיר הזה מיטיבה לתאר את תוכנו, המתאר את רגע הגילוי של המציאות, כחוויה אנושית ראשונית, שהיא גם תחילתה של חשיבה מוּדעת. הפליאה הראשונית למראה הריבוי שבטבע ובמציאות היא מקור הסקרנות האנושית, ההשתוקקות שאינה נגמרת לידע ולהבנת המציאות, וגם התסכול שבידיעה שיכולת החשיבה וההבנה שלנו מוגבלת, כפי שמנסח זאת משורר התהלים: "פְּלִיאָה דַעַת מִמֶּנִּי נִשְׂגְּבָה לֹא אוּכַל לָהּ" (תהלים קל"ט - ו'). 

השיר מתאר, ללא ביקורת וללא מניפולציה, שלושה אובייקטים: 

- "תִּינוֹק שׁוֹכֵב בַּעֲגָלָה

- "עָנָף תָּלוּי מִצַּמֶּרֶת שֶׁל עֵץ

- "עָלֶה

אנחנו, הקוראים, משלימים בדמיוננו את התמונה כדי לפרש אותה באמצעות פירוק והרכבה, וכדי ליצור את ה"פְּלִיאָה" המעניקה לצירוף המלים האלו משמעות. 

השיר נפתח בתיאור התינוק: "תִּינוֹק שׁוֹכֵב בַּעֲגָלָה עַל הַגַּב". זו תמונה מעוררת אמפתיה. תינוקות וגורי חתולים גורמים לנו לחוש אמפתיה, כלומר לחוש בתחושותיהם כדי שנוכל להגן עליהם. האמפתיה נוצרת במוחנו באמצעות התבוננות. האמפתיה היא גם מה שמאפשר לנו לקרוא שיר, לפענח סימנים שחורים על דף לבן וליצור מהם סיפור בדמיוננו. 

כשאנו יוצרים בדמיוננו את תמונת התינוק אנחנו רואים את העולם מבעד לעיניו. התינוק, ה"שׁוֹכֵב בַּעֲגָלָה עַל הַגַּב", מתבונן למעלה. שם הוא רואה ש"מִצַּמֶּרֶת שֶׁל עֵץ תָּלוּי עָנָף". הוא מתבונן. הוא עדיין לא יודע מהו "עֵץ" ומהו "עָנָף". הוא חש בדברים באמצעות הגירוי שמעוררת בו הראיה, ותחילה הוא חווה כל גילוי כגילוי יחיד. הוא רואה את "הֶעָלֶה הָרִאשׁוֹן בְּחַיָּיו". 

הגילוי של "הֶעָלֶה הָרִאשׁוֹן בְּחַיָּיו שֶׁל הַתִּינוֹק" יוצר בו התפעמות, כלומר "פְּלִיאָה". המוח האנושי מזהה את המציאות באמצעות דמיון ושוני, ובאמצעות ההשוואה. כל גילוי של פרט חדש יוצר בנו "פְּלִיאָה", עד שאנחנו מגלים פרטים דומים נוספים, ובאמצעות ההכללה מכנים אותם בשם. 

ה"פְּלִיאָה" היא ניצוץ החשיבה הראשון, ניצוץ רפלקטיבי המפעיל את מוחנו, מאפשר לנו להיות מודעים ליכולת שלנו לחשוב ולארגן את המציאות, ומאפשר לנו להרחיב עוד ועוד במהלך חיינו את מאגר הידע וההתנסויות שלנו. 

עופרה עופר אורן מתארת בתמצות רב את מהות הטבע האנושי, ואת המוח האנושי שאינו מַחְשֶׁב המזהה את המציאות אלא מעבד סיפורים רב-עוצמה המאפשר לנו לפרש את המציאות בדרכים שונות, סובייקטיביות. השיר הקצרצר הזה מתאר את רגעיה הראשונים של החשיבה האנושית, שהיא המיומנות הרגשית החשובה ביותר שלנו, המאפשרת לנו להיות יצירתיים, לפרש את העולם, ללמוד ולהרחיב את מאגר הידע וההתנסות שלנו. זו המיומנות אותה לא נלמד בבית-הספר, ובלעדיה לא נוכל לחיות חיים עצמאיים. 

בחמישים השנים האחרונות חקרתי את החשיבה האנושית ופיתחתי מתודה חדשה לחשיבה. בימים אלו סיימתי להקים את האקדמיה לחשיבה, בכפר בולגרי קטן, בעקבות האקדמיה של אפלטון ואריסטו. 

את האקדמיה לחשיבה בניתי בחיק-הטבע, על שפת הנחל, ליד המעיין שבחצר, מתחת לעץ האגוז הענק ועצי הדובדבן והאגס והתפוח. כמו בשירה של עופרה עופר אורן, החשיבה מתחילה בהתבוננות בעלה אחד, ובענף שעליו הוא צומח, ובעץ שממנו צומח הענף. החשיבה מתחילה בהתבוננות בעזים הרועות ליד הנהר,  

במי הנהר הגואים לאחר הגשם, 

ומציפים את גדותיו כשהשלג נמס על ההרים, 

בהתבוננות בגזע עץ הנסף על הנהר, 

ובצמחים הבוקעים מתוך המים.  

החשיבה מתחילה במסעות קטנים, 

בהתבוננות בכנסיה במנזר קריבה פלנקה, במקדוניה, 

כשאנחנו חוצים את גבול בולגריה לארוחת-צהרים, 

במסעדה נהדרת, 

על גדת הנחל, 

שבסוף השבוע שרים ומנגנים בה. 

החשיבה מתחילה בהתבוננות בפריחת הדובדבן, 

ובטיפות המים על הניצנים, 

בעץ השזיף הפורח, 

בצבעונים שמתחילים לפרוח בחצר, 

ובפרחים המגוונים את גדת הנהר, 

את כר הדשא הגדול, 

קטנטנים,  

מציפים את הירוק, 

בוחשים בו צבעים, 

ומפתיעים בטקסטורות, 

ובוהקים בין שאריות החורף. 

הירח הולך ומתמלא, 

מסקרן ומעורר מחשבות, 

נבלע בתוך עננים מאחורי ענפי השזיף, 

והלילה מטיל את שלוותו על הכפר. 

שבת שלום,

דרור 

Bookmark and Share

החיים מתחילים

בגיל שישים 

שבעה ימים של חשיבה מעשית על החיים בגיל התבונה ועל יתרונות הזיקנה, באקדמיה החדשה לחשיבה, בכפר הבולגרי
 

בהנחיית ד"ר דרור גרין

 

אין דבר מפחיד יותר מן הזיקנה ומן המוות, ובאופן טבעי אנו דוחים את המחשבה על כך ככל האפשר, עד שהמציאות כופה עלינו להכיר בה. ככל שנקדים להתכונן ליציאה לגמלאות יהיה לנו קל יותר להתאים את עצמנו לשינויים הצפויים, ונוכל לגלות את היתרונות שבזיקנה. 

במשך שנים אנחנו צוברים ניסיון, וידע, וחברים, ורכוש, ובגיל שישים כל אחד מאיתנו הוא אוצר מהלך על שתים. 

אחרי שנים של עבודה קשה, בעולם של לחץ ותחרות, מותר לנו להרפות וליהנות ממעשי ידינו. הזיקנה אינה עונש אלא הזדמנות נהדרת לממש את היכולות שלנו ומן החופש לחיות את חיינו ולממש את חלומותינו. 

מה שמאפיין את העולם הלא-יציב שבו אנו חיים הוא לחץ, תחרות, מאבקי-הישרדות, חרדה כלכלית ושינויים בלתי-פוסקים. בעולם כזה היציאה לגמלאות יכולה להיות התקופה הטובה ביותר בחיינו. אם נדע לדאוג מראש לתנאי הפרישה שלנו נוכל לחיות ללא דאגה כלכלית, ללא לחץ רגשי ותחרות, נוכל לממש את יכולותינו, לדאוג לבריאותנו, ליצור וליהנות מיחסי-חברות יציבים ומספקים. 

האקדמיה לחשיבה, בכפר הבולגרי, תאפשר לכם להקדיש שבעה ימים לחשיבה משותפת על הדרכים ליהנות מן הזיקנה ולהיות מוכנים לשינויים שהיא תיצור בחייכם. בסדנה נשתף זה את זה בניסיוננו, נלמד זה מזה ונחשוב יחד על דרכים לתמוך זה בזה כדי ליצור סביבה בטוחה ונעימה להזדקנות. 

בשבעת ימי המפגש נבחן את השינויים שהזיקנה יוצרת בחיינו, ואת היתרונות שיאפשרו לנו ליהנות ממנה ולשמור על עצמאותנו ככל האפשר. במשך שבוע נדבר ונקשיב, נשתף זה את זה בניסיוננו, נבשל יחד (אוכל צמחוני) נאכל ונטייל וניהנה יחד מן הכפר הבולגרי ומשבוע של שקט ובילוי משותף. 

קבוצת החשיבה תתקיים באקדמיה לחשיבה, במטבח הקהילתי, בכפר הבולגרי, על שפת הנחל, ליד המעיין. 

 


"דרור הוא אחד מאנשי המקצוע הייחודיים שפגשתי. אין אף אחד שדומה לו בנוף המקצועי שלנו. הוא חושב בצורה מיוחדת ופוריה. אני משוכנע שהסדנה שהוא מציע תהיה חוויה מגרה ומעשירה, שתיתן למשתתפים נקודת מבט חדשה" (פרופ' חיים עומר, אוניברסיטת תל-אביב, מחבר הספרים 'שיקום הסמכות ההורית', 'השטן שבינינו', 'פחדים של ילדים' ועוד).  


שבעה ימים של שיתוף וחשיבה על זיקנה ושיבה טובה 

שבעת ימי הסדנה מיועדים לחמישה משתתפים, יחידים או זוגות, המבקשים ליהנות מן היתרונות שבזיקנה, לשתף זה את זה בניסיונם וללמוד זה מזה. 

במשך שבעה ימים רצופים נקשיב, נדבר, נשתף, נטייל בטבע, נשמח, נבשל ונאכל.

הפרישה לגמלאות מנתקת אותנו מן העולם המוכר והבטוח, ומעוררת חרדה רבה. אנחנו חוששים מן הלא-נודע, מן השינויים בגופנו וברגשותינו, מן הפרידה מאנשים אהובים ובמיוחד מאובדן השליטה בחיינו. 

עם זאת, כל אחד מאיתנו צובר במהלך חייו ניסיון רב בתחומים רבים, ואיתו גם ידע וחוכמה. יחד, בקבוצה קטנה, אנחנו נושאים איתנו מאות שנים של ידע. אם נחלוק בידע הזה נוכל להפוך את הזיקנה לתקופה הטובה בחיינו.

שלא כמו הגוף, ההולך ונחלש, המוח האנושי שומר על חיוניותו גם לעת זיקנה. ככל שנפעיל אותו, באמצעות לימוד והעשרת תחומי עניין, ולא פחות מזה באמצעות טיפוח הקשר שלנו עם אחרים, הוא ישמור על גמישותו ועל חוסנו.

בשבעת ימי הסדנה נבחן את הקשיים שהשינוי יוצר:

א. שינוי בהרגלי החיים. 

ב. התמודדות עם מחלות. 

ג. מותם של אנשים קרובים. 

ד. בדידות. 

ונגלה את היתרונות של התקופה החדשה בחיינו: 

א. החופש לנהל את חיינו כרצוננו. 

ב. היחסים עם האנשים הקרובים לנו וגילוי קשרים חדשים. 

ג. האפשרות ליצור ולממש את יכולותינו וחלומותינו. 

ד. זמן להשקיע באהבה.

ה. ההנאה מפעילות פיסית.

ו. הזמן ללמוד.

ז. הזמן לבלות וליהנות.  

את המפגשים נערוך במטבח הקהילתי של האקדמיה לחשיבה, שבו נבשל יחד, נאכל יחד, נדבר, נקשיב ונשתף זה את זה בניסיוננו. המטבח הקהילתי הוא דרך יעילה ליצירת קשר ולשיתוף, והוא תורם לתהליכי החשיבה המשותפים. לעתים נערוך את המפגשים ליד המעיין שבחצר, ולעתים ליד הנחל, במעיינות החמים או בטבע. 

בנוסף, אשתף אתכם ב'אימון הרגשי' ובמתודת 'החשיבה הרגשית' שפיתחתי, שיוכלו לשמש אותנו ככלים מנחים לפיתוח רעיונות חדשים, שאינם מותנים בהנחות מוקדמות ויכולים להתאים לתפישות-עולם שונות.  


סדר-היום

המטבח הקהילתי הוא מקום המפגש של הקבוצה, ובו נבשל ביחד, נאכל ביחד וגם נשתף זה את זה ונקשיב זה לזה.

מחוץ לארוחות, שגם הן ישמשו אותנו לשיתוף ולהקשבה, נקיים בכל יום שלושה מפגשים בני שעתיים, בהם כל אחד יציג את סיפורו ואת התלבטויותיו, ויחד נחשוב על דרכים יעילות לנהל את חיינו.

לעתים נערוך את המפגשים בטבע, על ההר או ליד הנחל או ליד הנהר, או במעיינות החמים שבעיר קיוסטנדיל.

התוכנית תהיה גמישה, ונתאים אותה לצרכי המשתתפים, למזג-האוויר ולרעיונות שיצמחו במהלך המפגשים. 


 
 

המיקום, האירוח והתשלום 

הסדנה מתקיימת באקדמיה לחשיבה, בכפר בולגרי קטן ויפה, לא רחוק מן העיר קיוסטנדיל, כמאה קילומטרים מסופיה, בירת בולגריה. 

אזור קיוסטנדיל הוא מרכז עצי הפרי של בולגריה (במיוחד דובדבנים), והוא עשיר בנחלים ונהרות, הרים, ומעיינות בריאות חמים שהרומאים גילו לפני אלפיים שנה. 

הבית כולל חמש דירות בנות שני חדרים (חדר-אורחים וחדר שינה), שירותים, מקלחת ומטבחון, והוא מתאים לקבוצה של חמישה משתתפים או חמישה זוגות. המפגשים נערכים במטבח הקהילתי וכוללים בישול משותף (צמחוני) ואכילה משותפת, וגם ליד בריכת המעיין שבחצר ובהליכה לאורך הנחל.

העליה לקומה השניה והשלישית באמצעות מדרגות חיצוניות, ואינה מתאימה למי שמתקשה בהליכה. 

התשלום עבור האירוח: 1200 יורו למשתתף או 2000 יורו לזוג (כולל הסעה משדה-התעופה ובחזרה, אירוח מלא בדירה בת שני חדרים ליחיד או לזוג וארוחות צמחוניות במטבח הקהילתי. לא כולל טיסות). 

המשתתפים צריכים לדאוג לביטוח בריאות.  

לפרטים ולתיאום זמן לסדנה כתבו לי: drorgreen@gmail.com

או בווטסאפ:  00359-888-306092

אשמח לשוחח אתכם בשיחת זום. 

 

 ד"ר דרור גרין

נולדתי בירושלים, 1954. משנת 2008 אני מתגורר בכפר קטן בבולגריה, אב לארבעה ילדים אותם גידלתי בחינוך ביתי. 

סיימתי דוקטורט ותואר שני בפסיכותרפיה בסיטי יוניברסיטי (ריג'נטס קולג', לונדון), בוגר האקדמיה למוסיקה ע"ש רובין בירושלים (קומפוזיציה) והאוניברסיטה העברית (פילוסופיה ומוסיקולוגיה).

ניהלתי את 'קוגיטו, בית-ספר לפסיכותרפיה' בזכרון-יעקב ולימדתי פסיכיאטרים, פסיכולוגים, פסיכותרפיסטים ורופאים בבית-הספר לפסיכותרפיה של הטכניון בביה"ח רמב"ם, בבית-הספר לפסיכותרפיה בבית-החולים בצפת בשיתוף עם מכללת צפת, ובלימודי ההמשך ברפואה של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב בשיתוף עם שירותי בריאות כללית. שימשתי כמנכ"ל 'הוצאת המוסיקה הישראלית' ו'הסדנה הירושלמית לעיצוב'. 

ד"ר לפסיכותרפיה, מוסיקאי, סופר, מאייר ואוצר תערוכות. חיברתי יותר מחמישים ספרים לילדים, למבוגרים וספרות מקצועית בתחום הטיפול הנפשי. פיתחתי את גישת 'האימון הרגשי' ובעקבותיה את מתודת 'החשיבה הרגשית', וכתבתי על כך בספרים 'אימון רגשי', 'מקום בטוח' ו'שיחות עם הנסיך הקטן' (על אימון רגשי ועל טבע האדם). בקרוב יצא לאור ספרי 'חשיבה רגשית'.

פיתחתי את גישת 'האימון הרגשי', שאינה 'טיפול' אלא דרך-חיים פשוטה ויעילה המאפשרת זיהוי ושיפור יומיומי של המיומנויות הרגשיות שלנו. כאחד מחלוצי הטיפול הנפשי באינטרנט פיתחתי את הקליניקה הווירטואלית הראשונה בעולם. 

בחמישים השנים האחרונות פיתחתי את 'החשיבה הרגשית', מתודה חדשה לחשיבה המעניקה כלים מעשיים לפיתוח רעיונות. בזכות המתודה לחשיבה רגשית המצאתי משחק חשיבה (TRIXXY) שנמכר במאות-אלפי עותקים, כתבתי יותר מחמישים ספרים, הייתי מחלוצי הטיפול הנפשי באינטרנט ופיתחתי את הקליניקה הווירטואלית הראשונה. 

אני הבעלים של הוצאת הספרים הישראלית 'ספרים, הוצאה לאור', שבה יצאו לאור תיאורי-המקרים של פרויד, סדרת 'הספריה לפסיכותרפיה' וספרה האחרון של יונה וולך. 

אני הלום-קרב ממלחמת אוקטובר 1973. 


 

פיוט, דף שיר שבועי לשירה בעריכת דרור גרין. מדי שבוע נשלח למנויים שיר חדש מאת טובי המשוררים העבריים: יונה וולך, יהודה עמיחי, זלדה, לאה גולדברג, דוד אבידן, אגי משעול, אברהם חלפי, חיה שנהב, שיקספיר, ביאליק, אמילי דיקינסון, אדגר אלן פו, מחמוד דרוויש, ג'ון לנון, רחל ועוד.